Google News

Serpme kahvaltı devri bitiyor

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl'ün israfı önlemek amacıyla serpme kahvaltının son bulacağı açıklamasına meşhur kahvaltılarıyla bilinen Diyarbakır'daki işletmelerden de destek geldi. İşletmeler karara destek vererek, porsiyon sisteminin uygulanması ve tüketiciye özel menünün tüketimi azaltacağını dile getirdi.
02 Kasım 2022 , ÇarÅŸamba 11:56

Ülke genelinde son zamanlarda serpme kahvaltıya raÄŸbet arttı. TÜRES BaÅŸkanı Ramazan Bingöl ise serpme kahvaltının ülkede yıllık 100 milyar TL’yi bulan israfa neden olduÄŸunu belirterek, uygulamanın sona ereceÄŸini açıkladı. Tedarik zincirleri ile yapılan araÅŸtırma da Türkiye’de yaklaşık 18 milyon ton gıdanın israf edildiÄŸini ortaya koydu.
Restoranlarda ve kafelerde porsiyon kahvaltı uygulaması yakın zamanda devreye girmeye hazırlanırken, DoÄŸu ve GüneydoÄŸu'da meÅŸhur kahvaltılarıyla bilinen Diyarbakır'dan da iÅŸletmeler karara destek verdi. Ä°ÅŸletmeler, vatandaÅŸların tüketiminin azalacağını ve maliyetlerinin de düÅŸeceÄŸini kaydetti. Porsiyon kahvaltı uygulaması tüketicinin de yaklaşık yüzde 50 kara geçmesini saÄŸlayacak.

“Ürün çokluÄŸu doÄŸal beslenmeyi yok ediyor”
Ürünlerin kahvaltı masasında aşırı tüketimi ve israfından kaynaklı doÄŸal yöntemlerle üretilen ürünlerin yetiÅŸmediÄŸini ve serpme kahvaltıların hazır gıda usulü yapıldığını aktaran tabelasız kahvaltıcı olarak bilinen ve doÄŸal üretimiyle anılan Alaadin Kılıç, alınan karara destek verdiÄŸini söyledi. 2003’ten beri porsiyon sistemiyle çalıştığını söyleyen Kılıç, “Serpme kahvaltı ülke ekonomisine yıllık milyonlarca zarar veriyor, karar çıktı. 2003’ten beri aslında bu mücadelenin içindeyiz. Bugün bunun gündeme gelmesi daha sevindirici, bunu destekliyoruz. Çünkü hemen hemen ülkenin her ilinde gastronomi etkinlikleri düzenleniyor. Bu konu iÅŸlenmeliydi, tam da zamanında alınmış bir karar. Biz de müÅŸterilerimize hep yiyebildiÄŸiniz kadar alın, ödeyebildiÄŸiniz kadar ödeyin. Bununla israfı önlemiÅŸ olacağız. SaÄŸlık açısından da porsiyon yöntemi en önemli yöntem" dedi.
"Diyarbakır kahvaltısının ünü artık ülkeyi aÅŸmış durumda. Dışardan gelen yerli ve yabancı turistler genelde serpme kahvaltı tercih ettikleri için biz de zor durumda kalıyoruz" diyen Kılıç, "Ä°ÅŸletmeciler olarak bu durumdan biz de rahatsızız. Görsellik, gözü doyurmak ya da bir öz çekim yapmak için serpme kahvaltı tercih ediliyor. DoÄŸala yetiÅŸmek serpme kahvaltıda zor. Bir turizm bölgesinde günde bir iÅŸletmenin 500 kahvaltı attığını farz edersek bunun doÄŸal olarak yetiÅŸmesi çok zor. Bu ister istemez kalitesizliÄŸe yansıyor, saÄŸlıklı beslenen insanlar porsiyon usulüyle giderse ürünlerden lezzette almış olur" diye konuÅŸtu.

"MüÅŸterinin isteÄŸi üzerine menü hazırlanması gerekiyor"
ÖrneÄŸin 60 tabağın 100 TL’ye geldiÄŸini, o 60 tabakta kalite ve hizmet aramamak gerektiÄŸini aktaran Kılıç, "Bizim iÅŸletmemizde porsiyon usulü kahvaltı içecek dahil 30 TL’ye geliyor. Ama serpmeye gidildiÄŸinde her ürün bir maliyet ve bu da müÅŸteriye yansıyor. Bu da iki taraf için zarar. YemediÄŸi ürüne para veriyor, bu da kendilerinin ekonomisine de zarar veriyor. Birçok kahvaltılarda üç çeÅŸit reçel masaya gidiyor, kimse de o kadar çeÅŸit reçel yemiyor. Yetkililerin aldığı kararı sonuna kadar destekliyoruz ve elimizden ne geliyorsa yaparız. MüÅŸterinin isteÄŸi üzerine menü hazırlanması gerekiyor. Bizim verdiÄŸimiz menülerle müÅŸteriye yeme
zorunluluÄŸu getirilmemeli, müÅŸteriye kural konulmaması lazım. Porsiyon usulüyle sunmak gerekiyor, doymuyorsa porsiyonu artırılır ve israf olmadan yediÄŸini öder. Bu da yediÄŸini ödediÄŸi için mutlu olmasını saÄŸlar” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

DEVAMINI GÖSTER