Söğüş nedir, nasıl yapılır? Söğüş ne etidir, hayvanın neresidir?
Söğüş, sevilerek tüketilmekte olan et yemeklerinden birisi olarak tanınmaktadır. Soğuk olarak yenen haşlanmış et olarak da bilinmektedir. Etin haşlanmasının ardından üzerine yağ ve limon konulmadan tüketilmektedir. Söğüş yemeğinin kökeni Osmanlı mutfağına kadar dayanmaktadır. Kuzu kellesi kullanılarak hazırlanmakta olan söğüşün aynı zamanda sakatat ile karıştırılarak ortaya çıktığı söylenebilir. İşte, söğüş hakkında merak edilen tüm detaylar.
Söğüş, Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen lezzetler arasında yer almaktadır. Kuzu kellesi ve sakatat karışımı ile hazırlanmakta olan söğüş aynı zamanda tandırbaş olarak da bilinmektedir. Genel olarak soğuk olarak servis edilen söğüş, dürüm yapılarak tüketilmektedir. Sokak lezzetleri arasında yer alan söğüş, kuzu eti kullanılarak hazırlanmakta olan bir yemektir. Söğüş, aynı zamanda Niğde iliyle özdeşleşmiş olan bir sakatat türüdür.
SÖĞÜŞ NEDİR, NASIL YAPILIR?
Söğüş, haşlama et yemeği olarak bilinmektedir. Kuzu kellesi ve sakatat karışımıyla hazırlanmakta olan söğüş, etlerin haşlanmasıyla ortaya çıkmaktadır. Söğüş genel olarak soğuk olarak tüketilmektedir.
Servis sırasında ise söğüş, dürüm olarak sunulmaktadır. Söğüş içerisinde beyin, yanak, dil yer almaktadır. Aynı zamanda içerisinde çeşitli baharatlarla birlikte soğan, domates ve maydanoz da bulunmaktadır. Servis esnasında ise ince lavaş ekmeği olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır.
Söğüş hazırlanması için öncelikli olarak beyin, yanak ve dil bir gece öncesinden haşlanarak dilimlenir. Ertesi gün ise maydanoz ve baharatlarla söğüşün tatlandırılması sağlanır. Soğanlar piyazlık olarak doğranır.
Domatesler de küp küp doğranarak lavaş ekmeğinin içerisine ilave edilir. Kellenin bir gece öncesinden dolapta bekletilmesi sayesinde daha yumuşak olması sağlanmaktadır. Lavaşın içine sevdiğiniz baharatları ekleyerek lezzetlendirebilirsiniz.
SÖĞÜŞ NE ETİDİR, HAYVANIN NERESİDİR?
Söğüş, kuzu eti kullanılarak hazırlanmaktadır. Sakatat yemeği olarak bilinen söğüş içerisinde kuzu beyni, kuzu yanağı ve kuzu dili yer almaktadır. Söğüş eti, kuzu kellesinden hazırlanmaktadır. Geleneksel sokak lezzetleri arasında yer alan söğüş, İzmir de oldukça fazla tüketilmektedir.
Kuzu kellesinin yanak, beyin ve dil bölümlerinin kullanılmasıyla hazırlanmakta olan söğüş ilk olarak etlerin haşlanması ve ince ince doğranmasıyla hazırlanmaktadır. Bir gün önceden etlerin haşlanarak soğumaya bırakılmasının ardından diğer gün sadece baharatlarını eklemeniz ve dürümü hazır hale getirmeniz gerekecektir.
İnce ince doğranan söğüş içerisine damak zevkinize uygun olacak şekilde çeşitli baharatları eklemeniz mümkün olmaktadır. Söğüşün sunum için hazır hale gelmesi için ise son aşamada dürüm içerisine taze yeşillikler, kuru soğan ve domates eklenerek harmanlanmaktadır.
SÖĞÜŞ MALZEMELERİ
200 gr kuzu beyin,
300 gr kuzu yanak,
300 gr kuzu dil,
3 domates,
2 kırmızı soğan,
Yarım demet maydanoz,
Karabiber,
Kimyon,
Tuz,
Kırmızı pul biber ve
İnce lavaş ekmeği kullanarak sizde kolay bir şekilde söğüş hazırlayabilir ve afiyetle tüketebilirsiniz.
Hazırlanan söğüşün içerisine isteğe bağlı olarak sevdiğiniz yeşillikleri ve baharatları da ekleyerek soğuk bir şekilde tüketebilirsiniz.
- Ece Erken, eski eşini icraya veriyor! Nafaka miktarını açıklayıp öfke kustu
- 9 yıldır aşk yaşayan ünlü çiftten evliliğe yeşil ışık! 'Zamanı geldi'
- Kıvanç Tatlıtuğ ünlü isimlerle mangal partisi yaptı! 'Birkaç iyi adam ve tilki'
- Uğur Akkuş'un boşanma duyurusuna kayıtsız kalmadı! Ebru Şallı'dan açıklama geldi
- Türkiye'nin iki güçlü sesi bir araya geldi! 'Oturuyor gibi göründüğüne bakmayın'