A. Yavuz KocaömerTokyo 2020 Paralimpik kahramanlarımız

HABERİ PAYLAŞ

Tokyo 2020 Paralimpik kahramanlarımız

Türkiye bir Paralimpik Oyunları’nı daha alnının akıyla tamamladı. Sporcularımız, 2 altın, 4 gümüş, 9 bronz toplam 15 madalya ile spor tarihimizin en başarılı sonucunu aldılar. Daha fazlası olabilir miydi? Belki. Şunu da unutmamak gerekir ki, biz engelli sporlarında emekleme safhasını daha yeni geçmeye, ayağa kalkıp yürümeye başladık. Koşmamıza zaman var. Çünkü, bu sporda dünyanın önde gelen ülkeleri ile aramızda nereden baksanız 40-50 yıllık mesafe söz konusu.

Biz paralimpik sporlarını domine eden ülkelerden yarım asır sonra bu işe el atabildik ancak ve 20 yıllık yoğun bir çabanın ardından bu noktaya kadar gelebildik. Bu köşede belirttiğim gibi engelli sporlarında 2000’li yılların başında kurumsallaşmaya başlayan bir ülkeyiz. Bunda, bu satırların yazarının ve yanımızda yer alıp bizimle statükoya, liyakatsizliğe ve cehalete karşı omuz omuza mücadele veren bir avuç fedakar arkadaşımızın olağanüstü çabası ve emeği var. Daha kat edecek çok mesafemiz olduğunu da belirtmeliyim. Ancak, bizler ne yaparsak yapalım bu işin öznesi sporculardır.

Haberin Devamı

Asıl onların istemesi, çalışması, gayret ve azim göstermesi gerekiyor. Sağolsunlar sporcularımız da üstün gayretlerini her platformda gösteriyorlar. Her biri, makine gibi işleyen bir sistemin ürünü olan rakiplerine karşı inanılmaz bir mücadele örneği veriyor.

Kazanıyorlar, kaybediyorlar; o kadar önemli değil. Aslolan bu yola koydukları iradedir. Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’nda bazıları boyunlarına madalyayı taktı, bazıları da kürsüyü kıl payı kaçırdı. Gönül, hepsini tanıtmayı arzu eder ama yerimiz buna müsait değil. Bu nedenle madalyalı sporcularımızı iki hafta boyunca okurlarımıza tanıtmayı arzu ediyoruz. Paralimpik kelimesinin ne anlama geldiğini Türk sporunu yöneten birçok üst düzey yöneticinin dahi bilmediği bir ülkede bu başarıları elde etmek kolay bir şey değil. O nedenle bütün alkışlarımız onlara.

Tokyo 2020 Paralimpik kahramanlarımız

Abdullah Öztürk / Para Masa Tenisi Altın madalya

Abdullah Öztürk, 1 Ekim 1989’da Trabzon’da doğuştan kas erimesi hastalığıyla doğdu. Spor sayesinde hastalığındaki ilerlemeyi durdurdu. Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Antrenörlük Bölümü mezunu. Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’nda masa tenisi tek erkekler klas 4 finalinde Güney Koreli rakibini yenerek altın madalya kazandı. Abdullah Öztürk, üst üste ikinci kez Paralimpik altın madalyası kazanarak adını tarihe yazdırdı.

Haberin Devamı

Tokyo 2020 Paralimpik kahramanlarımız

Öznur Cüre - Bülent Korkmaz (Takım) Para Okçuluk Gümüş madalya

Öznur Cüre 2014’te Ordu’dan İstanbul’a dönerken babasının kullandığı aracın kaza yapması sonucu belden aşağısı felç oldu. 05 Ekim 1997 doğumlu Öznur Cüre, ilk kez Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’nda mücadele etti. Öznur Cüre, Bülent Korkmaz ile Makaralı Yay Karışık Takım Açık Kategorisi okçuluk final müsabakasında Çin’den Yueshan Lin-Zihao He ikilisiyle karşılaştı. W2 Karışık Makaralı Yay Kategorisinde gümüş madalya kazandılar. 5 Mart 1975 Çanakkale doğumlu Para Okçu Bülent Korkmaz, Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’nda Öznur Cüre ile takım olarak gümüş madalyaya uzandı.

Tokyo 2020 Paralimpik kahramanlarımız

Ayşegül Pehlivanlar / Para Atıcılık -Gümüş madalya

Haberin Devamı

Ayşegül Pehlivanlar 5 Aralık 1979’da doğdu. Ailesiyle tatilden dönerken trafik kazası geçirdi, felç oldu. Ayşegül, Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’nın Atıcılıkta Kadınlar 10 Metre Havalı Tabanca P2 Finalinde toplam 234.5 puan toplayarak gümüş madalyaya uzandı.

Tokyo 2020 Paralimpik kahramanlarımız

Kadın Goalball Milli Takımı- Altın madalya

Goalball Kadın Milli Takımı, finalde ABD’yi 9-2 mağlup ederek altın madalya aldı. Sevda Altunoluk, Ay-Yıldızlıların tüm gollerini kaydederek galibiyeti getirdi. Milli sporcu, 46 golle tamamladığı oyunların en skorer ismi oldu. Kader Çelik, Şeydanur Kaplan, Sevda Altunoluk, Sevtap Altunoluk, Reyhan Yılmaz ve Fatma Gül Güler’den oluşan kadrosuyla milli takım, Rio 2016’nın ardından Türkiye’ye üst üste ikinci Paralimpik Şampiyonluğunu kazandırdı.

Tokyo 2020 Paralimpik kahramanlarımız

Nihat Türkmenoğlu - Para Okçuluk- Gümüş madalya

Nihat Türkmenoğlu, 5 Haziran 1988’de İstanbul’da doğu. Tokyo’daki elemelerde 12 sporcunun yer aldığı müsabakada liderliği Paralimpik rekoru kırarak elde etti. Milli atıcı, 661 puanla Paralimpik Oyunları’nda yeni rekorun sahibi oldu. Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’nda paralimpik ve dünya rekortmeni Çek sporcu David Drahoninsky ile karşılaşan Türkmenoğlu, Para Okçuluk - W1 Tek Erkekler Makaralı Yay Kategorisinde gümüş madalya elde etti.

Tokyo 2020 Paralimpik kahramanlarımız

Meryem Betül Çavdar / Para Taekwondo- Gümüş madalya

3 Mayıs 2000’de Afyonkarahisar’da doğan ve doğuştan sağ kolundan engelli Meryem Betül Çavdar, Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’nda Para Taekwondo K44 49 kilo finalinde, Peru’dan Espinoza Carranza ile karşılaştı, gümüş madalya kazandı. Başarılı sporcu, Para Taekwondo branşında Türkiye’ye ilk gümüş madalyasını kazandırdı.

Tokyo 2020 Paralimpik kahramanlarımız

Recep Çiftçi / Para Judo- Bronz madalya

30 Mart 1995’te Diyarbakır’da doğdu. Para Judo sporcumuz Recep Çiftçi, Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’nda Para Judo 60 kiloda rakibi Venezuelalı Marcos Dennis Blanco’yu 10-1 yenerek bronz madalyanın sahibi oldu. Bu başarısı ile Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’nda Türkiye adına ilk madalyayı kazanan sporcu oldu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder