Yaşamak için kimsenin sevgisine muhtaç değilsin. Biri seni seviyorsa bu bir lütuf değildir, ona minnet borcun yoktur. İlişkilerde kendini hep birinin varlığına muhtaç olarak hissediyorsan bundan kurtulmalısın. İşte bunun yolları...
1-HER ZAMAN VAR OLACAKSIN
Çok aşıksın, çok seviyorsun, o senin hayatının anlamı... Bunların hepsini anlıyorum. Ama unutma ki sen bu insan hayatına girmeden önce de vardın. Ve emin ol, olur da bir gün hayatından çıkarsa yine var olacaksın. Varlığın bir sevgiliye bağlı olmamalı. Kendini tek başına ifade edemediğin zaman zaten içinde bulunduğun ilişkiyi de yürütemezsin.
2-KENDİNİ EKSİK HİSSETME
Sevgilin yanında değilken kendini hafif buruk, üzgün ve kırık hissedebilirsin. Özlemekten kaynaklanır ve çok da güzeldir. Ama kendini o yokken sürekli eksik hissediyorsan problem var demektir. Sen eksik değilsin, onunlayken de onsuz da ruhun ve bedeninle tamamlanmış bir insansın. Onun varlığı seni mutlu eder. Ama yokluğu, dünyanda yıkım yaratmamalı.
3-KAYBETME KORKUSUNU ABARTMA
Kaybetme korkusu her ilişkide bir miktar olmalı elbette. Bunu abarttığın noktada istemediğin o sona doğru yol alırsın. Ne kadar korkarsan, kaybetme riskin o kadar yükselir. Bu bir paradokstur ve bunun içinde kaybolmamalısın. İçinde bulunduğun anın tadını çıkar. Çünkü kesintisiz mutluluk yoktur. Hayat dediğimiz şey de mutlu anların toplamından ibarettir.
4-BAŞKASININ KURALLARIYLA YAŞAMA
Bir başkasının kurallarıyla, onun onayladığı hayatı yaşamak ne kadar kötü bir şey... Sırf o istiyor diye rahatsız olacağın hiçbir şeyi yapmamalısın. Bunu da ona açıkça söylemelisin. Seni olduğun gibi kabul etmeyen, senin yaşam tarzına önem vermeyen biri zaten senin sevgilin değildir. O ancak senin duygularını kullanan manipülatif bir sahtekardır.
5-ENDİŞE EN BÜYÜK DÜŞMANINDIR
Sevgilinin davranışlarında birazcık soğukluk sezsen hemen “Acaba beni sevmiyor mu, benden bıktı mı, terk mi edecek?” diye endişeye kapılıyorsun değil mi? Hiçbir şeye anlam yükleme, sadece sor. Yani iletişim kur. Endişeyle geçireceğin uykusuz gecelerin yerine 15 dakikalık bir konuşma belki de her şeyi çözecek.
6-DEDEKTİF OLMAYA KALKMA
Sevgilinin sosyal medyasını, e-maillerini, telefonlarını kurcalayıp duruyorsun. Diyelim ki sevgilin seni aldatıyor, peki sen ortaya çıkaracağın şeyle yüzleşmeye hazır mısın? Değilsin, biliyorum. Öyleyse Scherlok Holmes’çuluk oynamayı bırak, varsa bir sorun bunu sevgilinle paylaş. Tabii birinden şüphe duymaya başladıysan o ilişkiyi de sorgulamalısın.
7-BELKİ DE SANA GÖRE DEĞİL
Şu andaki sevgilin, senin yalnızlık korkundan kaynaklanan bir ihtiyacın sonucu olmadığından emin misin? Hayatına giren kişinin seninle uyumu, kişiliği, ortak ilgi alanları falan değil sadece varlığı önemliyse buna ‘katlanmak’ denir. Katlanmak negatif bir şeydir. Kimseye katlanmamalısın. Sadece istediğin için o ilişkide var olmalısın.
8-KENDİ GÜCÜNÜ KEŞFET
“Ben bunu yapamam, mücadele edemem, gücüm yok, vazgeçtim” gibi kelimeler senin aslında kendinle bir problemin olduğunu gösterir. Oysa her şeyi yapabilme, mücadele etme gücün var. Sen sadece kolaya kaçıyorsun. Tüm bunları senin yerine başkası yapsın istiyorsun. O zaman da hep başkalarına ihtiyaç duyuyorsun. Kendinle barış ve yoluna devam et.
9-SENİ SEVMEYENLER OLSUN
O meşhur şarkıdaki gibi ‘ölsün’ değil, olsun. Bırak, seni sevmeyen sevmesin. Kendini herkese sevdirmek için uğraşırken inan bana çok daha kötü durumlara düşüyorsun. Birisi seni sevecekse, sever zaten. Kimseden sevgi dilenme. Bu, bir insanın hayatta kendine yapabileceği en kötü şeydir. Zaten böyle bir dilencilik de hiçbir zaman sonuç vermemiştir.
10-HATALARINLA BARIŞ
Sevgilin seni bırakıp gitmesin diye sürekli diken üzerinde oturup her şeyi hatasız ve mükemmel yapmaya çalışmak o kadar yorucudur ki... Hata yapmak hayatın bir parçası. Hepimiz yanlışlarımızla öğreniyoruz doğruyu. Unutma, senin için doğru olan başkası için yanlış olabilir. Hem ne diyor şarkı; “Benim güzel hatalarım var...”