Eski bir Paralimpik milli yüzücü olarak, bütün engelli arkadaşlarımın spor yapmalarını ve mümkün olduğunca çevrelerinde bulunan spor tesislerinden faydalanmalarını rica ediyorum. Engelli birey için spor yapmak, hayata daha çok tutunma imkânını ve bununla birlikte özgüvenin yükselmesini sağlamaktadır. Spor ilave olarak hayatımıza daha verimli, sosyal ve sağlıklı devam etmemizi de sağlayacaktır. Bütün engelli arkadaşlarımı spor yapmaya davet ediyorum.
‘Çözüm bekliyoruz’
Türkiye’mizde yaşayan engelli bireylerin ne kadar zor şartlarda hayatlarını idame ettirdiklerini bilmekteyim. Kimi engelli bireyin maaş ile ilgili, kimisi için ortez ve protez ihtiyacı, diğer bir arkadaşlarımız için kamu sektöründe memur olma isteği (kamuda istihdam) ve diğer engelli birey için de erişim engellerinin acilen çözüme ulaşmasını yetkililerden beklemekteyiz. Bir engelli birey olarak bu sorunlarımızın uzun zamandır devam ettiğini ve bu sıkıntılarımızın da en kısa zamanda çözüme ulaşacağına inanıyorum.
Başarı engel tanımıyor
Yaşanılan bazı zorluklar ve problemler dışında bizleri sevindiren bir yarışma programı bulunuyor. Survivor 2023’te ampute milli sporcumuz olan Barış Telli yarışmacılar arasında bir engelli birey olarak bizleri orada temsil ediyor. Bu temsilin dışında asıl önem taşıyan husus bence normal bireyler ile aynı imkanlara sahip olması ve yarışmalarda hiçbir ayrım olmadan mücadele etmesidir. Bu mücadelenin varılmak istendiği noktaya zaten ulaştığını düşünmekteyim. Kendi adıma bu insancıl ve engelsiz düşünce için başta Acun Ilıcalı ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Bu program sayesinde engelli bireylerin spora başlamak için daha istekli olacağını düşünüyorum. Son zamanlarda engelli yani Paralimpik sporcularımızın başarılarını, normal (engelsiz) sporculardan çok daha fazla duymaktasınız. Bu konuda bizleri yalnız bırakmayan Spor Bakanlığımız, spor federasyonlarımız ve kıymetli eğitmenlerimiz de çok önem arz etmektedirler. Kendilerine destekleri için çok teşekkür ediyorum. Engelli sporcularımızın başarılarını daha fazla TV’de ve yazılı basında görmeyi umut ediyorum. İçten dileklerimle.
Uğur Becerikli / Yazar
2028 LOS ANGELES’DA 22 BRANŞ OLACAK
Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) Yönetim Kurulu, Uluslararası Federasyonlar (IF) başvuru sürecinin bir sonucu olarak 22 paralimpik branşın 2028 Los Angeles Paralimpik Oyunları programına kabul edildiğini açıkladı. LA28’de mücadele edecek olan branşlar şöyle: Para Okçuluk, Para Atletizm, Para Badminton, Görme Engelliler Futbolu, Boccia, Para Kano, Para Bisiklet, Para Binicilik, Goalball, Para Judo, Para Halter, Para Kürek Çekme, Atıcılık Para Sporu, Oturarak Voleybol, Para Yüzme, Para Masa Tenisi, Para Taekwondo, Para Triatlon, TS Basketbol, TS Eskrim, TS Rugby, TS Tenis.
’En iyi spor programına sahibiz’
IPC El Kitabı uyarınca, ilgili Oyunların Organizasyon Komitesi, IPC Yönetim Kurulu’nun mutlak takdirine bağlı olarak dahil edilmek üzere, IPC’ye yeni spor dallarında bir veya daha fazla ek etkinlik önerebilir. LA28 Organizasyon Komitesi, Para Tırmanışı ve Para Sörfün dikkate alınarak, oyunlara dahil edilmesi için, Yönetim Kurulu’na bir teklif sunmaya hazırlandığını belirtti.
Yönetim Kurulu, LA28’in Paralimpik Hareket’in daha da gelişmesini ve etkisini artırmaya yardımcı olması için bu heyecan verici ilgisini desteklemekten memnuniyet duyduğunu ifade etti. LA28 bir spor önermeyi seçerse, bu sürecin 2023’ün sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. IPC Başkanı Andrew Parsons konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Son olarak, yaptıkları başvuruların kalitesiyle para sporların daha güçlü hale geldiğinin altını çizmiş olan tüm Uluslararası Federasyonlara teşekkür etmek istiyorum. LA28 Paralimpik Oyunları için mümkün olan en iyi spor programına sahip olarak, Paralimpik Hareketin en iyilerini sergileyebileceğimize, daha geniş kitlelerin ilgisini çekebileceğimize ve değişimin sporla başladığını dünyaya gösterebileceğimize eminim.”