Sevgili okurlar,
Özellikle modern kent yaşamındaki hareketsiz hayat tarzı ve yetersiz beslenme bir çok sağlık problemini de beraberinde getirmektedir.. Bunlardan en sık rastladıklarımızdan biri ise osteoartrit (kireçlenme). Kireçlenme sorunu yaşayanlarda hareket daha fazla kısıtlanıyor, egzersiz zorlaşıyor ve diğer sağlık problemlerinin de artmasına sebep oluyor. Sizler için Prof. Dr. Ayşegül Ketenci hocamıza osteoartriti sordum.
Yeni tedavi yöntemlerinin gelişmesi ve hastalıklarla savaşta kazanılan başarıların sonucu olarak, tüm dünyada yaşam süresi uzamaktadır. Yaş ilerledikçe beraberinde bazı hastalıkları da getirmektedir. Özellikle eklemlerde yıpranma, kireçlenme (osteoartrit), hipertansiyon, diyabet, hafıza ile ilgili sorunlar bunların sadece birkaçıdır. Çalışmalarda; 60 yaş üzerinde en sık engellilik nedeninin kireçlenme olduğu ve kadınların %20’sini, erkeklerin %10’unu etkilediği bildirilmektedir. Sebebi bilinmemekle beraber, genetik faktörler, cinsiyet, yaşlanma, obezite, eklemlerde gevşeklik ve inflamasyona bağlı olduğu düşünülmektedir. Obezite ise sadece kilo artışı olarak düşünülmemelidir. Çünkü zayıf kişilerde yağ hücreleri ödem çözücü (antiinflamatuvar) maddeleri salgılarken, kilo alındığında aynı hücreler ödem oluşturucu salgı yapmaya başlamaktadırlar. Şişman kişilerde salınan bu maddeler ile eklemler ve kaslar zedelenmeye devam etmektedir. Zayıf kişilerde gün içinde zorlanan ve zedelenen kas ve eklem hücreleri şişman kişilere göre daha hızlı onarılır.
Prof. Dr. Ayşegül Ketenci
HASTALIKLARA KAPI AÇIYOR
Kireçlenme, ağrı ve yürüme zorluğu gibi şikayetlere neden olabilir. Hareketsizlik, vücudun çalışmasını etkileyerek diyabet, hipertansiyon gibi hastalıklara neden olabilmektedir. Bu nedenle doktorlar özellikle yürüyüş ve spor yapmayı hastalarının çoğuna önermektedirler. Ancak hangi egzersizin ne sıklıkla ve nasıl yapılacağı bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanının değerlendirmesi ile kişiye uygun şekilde planlanmalıdır. Zira doğru yapılmayan fiziksel aktivite ve sporun da eklemlere zarar verdiği, kıkırdağı zedelediği gösterilmiştir. Eklem kıkırdakları düzenli yüklenme ile gelişir ve sağlıklarını korurlar. Bu nedenle kireçlenme sadece yaşlıların hastalığı olarak düşünülmemelidir. Yoğun spor yapan kişilerde ve ailesinde kireçlenme olanlarda da erken yaşlarda yıpranma saptanabilmektedir.
Osteoartrit tedavisinde egzersizler, eğitim, fizik tedavi yanında ödem çözücüler ve diz kireçlenmesi için çeşitli ilaçlar da kullanılmaktadır. Ayrıca tedavi önerileri arasında besin takviyeleri de ilk sıralarda yer almaktadır. Ülkemizde de çok sayıda bulunan bu takviyelerin bir kısmı temel olarak ağrı kesici ve ödem çözücüdür, bir kısmı ise hala tartışmalı olmakla beraber kıkırdağı korumak ve hastalığın gidişini yavaşlatmak amacıyla önerilmektedir. Glukozamin, kondroitin, MSM, kollajen, yumurta kabuğu zarı, zerdeçal, kuşburnu gibi birçok molekül destek tedavi olarak yer almaktadır. Bunlar arasında glukozaminler ilk olarak kullanılmaya başlayan ve en uzun deneyime sahip moleküllerdir. Glukozamin, vücudumuzda birçok dokuda doğal olarak bulunmaktadır ve en fazla eklem kıkırdağında olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle ödemi azaltmak, kıkırdak hücrelerini korumak ve çalışmasını desteklemek için yaygın olarak kullanılmaktadır.
KADER DEĞİL
Özetle; kireçlenme, yaşlanmanın ve eklemlerin yıpranmasının getirdiği bir süreçtir ancak ağrılı ve kısıtlı olmak bir kader değildir. Fiziksel olarak aktif olmak, kiloya ve beslenmeye dikkat etmek, gerektiğinde doktorunuzun kontrolünde besin takviyeleri, ilaçlar, fizik tedavi, diz içi enjeksiyonlar gibi yöntemlere başvurmak ve bunlar yeterli olmadığında cerrahi tedavi yöntemleri ile her yaşta sağlıklı ve aktif olmak mümkündür.
3 YENİ MESAJ
Kedi kadar hassas duyabileceğiz
Araştırmacılar, kulak zarımızdan 10 trilyon daha küçük ve çok daha geniş aralıkta radyo frekanslarındaki sesleri algılayabilen bir zar geliştirdiklerini açıkladılar.
Yapay “ben” ile kanserde erken teşhis
Deri altına yerleştirilen bir implant, vücutta tümör oluştuğuna dair kanıt elde ettiğinde, bulunduğu yerin hemen üstündeki derinin renk pigmentlerini değiştiriyor ve yapay bir ben görünümü oluşmasını sağlıyor.
Miyopi ilerlemesini yavaşlatan gözlük
Bilim insanları geliştirdikleri yeni bir mercekle birlikte kullanılan gözlükle çocuklarda miyopi ilerlemesini %60 oranında azaltmayı başardı.
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
- Betaglukan, selenyum ve koenzyme Q-10’in bir arada kullanılmasında immün sistemi destekleyici özelliğin arttığını
- Kalsiyum, magnezyum, Vitamin D3 ve çinko’yu bir arada bulunduran formüllerin kemik sağlığını korumada birbirini desteklediğini
- Ginkgo biloba (japon eriği) bitkisinin beyne giden oksijen miktarını arttırarak hafızayı kuvvetlendirdiğini
- Ginseng’in konsantrasyonu arttırarak zihinsel performansı arttırmasının yanı sıra fiziksel performansı da iyileştirdiğini