Ahmet ÖzyazganDiz ağrılı kabusunuz olmasın: Diz ön ağrısı nedir?

HABERİ PAYLAŞ

Diz ağrılı kabusunuz olmasın: Diz ön ağrısı nedir?

Diz ön ağrısı diz kapağının arkasında bulunan diz boşluğunda hissedilen bir ağrı. Türk toplumunda en sık görülen ağrılar arasında. Özellikle çok fazla ayakta duran kişilerde sık görülen ciddi bir problem. Diz ön ağrısı bazen menisküs yırtığı ile karıştırılabiliyor.

Özellikle sporcularda çok sık görülen yaralanmala da, diz ön ağrısıyla sıklıkla karıştırılabiliyor. Oysa diz ön ağrısı hiç spor yapmayan kişilerde de görülebilir.

En çok da fazla temizlik yapan ev hanımlarında, temizlik personellerinde, dizi sert bir zemine yaslayarak temizlik yapanlarda... Böyle durumlarda diz için basınç normale göre 9 kat artar. Bu da ciddi bir diz önü ağrısı oluşturur. Başlangıçta hafif belirtiler görülürken, hastalık ilerledikçe yakınmalar da değişir. Bu nedenle diz önü ağrısı ihmal edilmemesi gereken ciddi bir problem.

Haberin Devamı

Diz önü ağrısı belirtileri neler?

Diz ağrılı kabusunuz olmasın: Diz ön ağrısı nedir

Hasta, "Düz yolda yürürken fazla bir sıkıntım yok. Uzun yol bile yürüsem sorun olmuyor. Ama merdiven inerken ağrım oluyor" diyorsa, aklımıza direkt diz önü ağrısı gelir.

Örneğin namaz kılarken, diz kapağında ağrı hissediyorsa aklımıza yine diz önü ağrısı ve diz kapağıyla ilgili sorunlar gelir.

Hasta, sabah uyandığı zaman rahat olduğunu fakat hareket ettiği zaman ağrılarının başladığını, çalışmaya başladığında, hareket ettiğinde şikayetlerin katlanarak arttığını söyler.

Öte yandan gün içinde dizlerinde yorgunluk hisseder ve istirahat etme ihtiyacı duyar.

Her iki dizde ağrı, hassasiyet, hareket kısıtlılığı ve çömelmede zorluk şikayetleri varsa bu belirtiler de diz önü ağrısını işaret edebilir.

Bacak bacak üzerine atarken ağrı hissetmek yine diz önü hastalığının başlıca belirtileri arasında.

Diz önü hastalığının tedavisi

Diz ağrılı kabusunuz olmasın: Diz ön ağrısı nedir

Diz önü ağrısı röntgen filminde anlaşılamayabilir. Detaylı inceleme için tomografi veya MR grafiğiyle değerlendirilmesi gerekir.

Kesin tanı için bir ortopedi uzmanı hastayı detaylı biçimde muayene ederek şikayetin sebebini ortaya koymalıdır.

Tedavi yöntemleri

Diz önü ağrıları ameliyatlı ya da ameliyatsız tedavi edilebilir. Hasta ileri yaştaysa ve ameliyat dışı yöntemlerden fayda görmemişse genellikle ameliyatlı yöntemlere başvurulur. Ama çoğunlukla ameliyatsız tedavi edilir.

Haberin Devamı

Diz ön ağrısı için tedavi yöntemleri

  • Buz uygulama (Doktor uygun gördüğünde evde de uygulanabilen bir uygulama)
  • Medikal tedavi (Ağrı kesiciler)
  • Fizik tedavi
  • Artroskopi (Kapalı ameliyat)
  • Eklem içi enjeksiyonlar (Kök hücre uygulamaları)

Diz ağrısında kesin tedavi var mı?

Diz ağrılı kabusunuz olmasın: Diz ön ağrısı nedir

Diz ağrılarında en çok tercih edilen, ameliyatsız ve yüksek seviyede sonuç verebilen kök hücre uygulamasıdır. Bunun nedeni herhangi bir kimyasal ve ilaç uygulanmadan, kişinin kendi doğal hücreleri olduğu için vücuda en hızlı ve en uyumlu etki eden yöntemdir.

Kök hücre uygulaması çeşitli bölgelerinden alınan yağ hücrelerinin özel yöntemlerle çoğaltılıp saflaştırılarak kök hücre haline getirilmesiyle dizlere enjekte edilir. Bu sayede normalde ameliyatla çözülmesi gereken diz ağrısı bile ameliyatsız kök hücre tedavisiyle başarılı şekilde sonuç verir. Kök hücre tedavisinde vücutta en sık tercih edilen bölge karın bölgesidir. Bunun nedeni hasta özellikle yağlı bir karına sahipse bunu liposuction yöntemiyle alarak hastayı hem zayıflatıp hem bölgesel olarak şekillendirip hem de ameliyatsız olarak diz ağrılarından kurtuluyor olması.

Diz ağrısında kök hücre tedavisi kolay, basit, hemen sonuç veren, defalarca uygulanabilen, yan etki ve alerjik reaksiyon riski bulunmayan bir yöntemdir.

Haberin Devamı

Diz ağrıları tekrarlar mı?

Diz ağrıları tedavi sonrası bir sebep yokken tekrarlamaz. Ancak; düşme, çarpma, uzun süre ayakta durma ve darbe durumlarında tekrarlama olabilir.

Kilo artışı da bacaklara basınç uyguladığından hastalığın tekrarlamasına sebep olan etkenlerdendir.

Diz ağrılarında tedavi sonrası bu saydığımız durumlar olduğunda nüksederse hasta tekrar uygun bir tedavi yöntemiyle tedavi edilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder