Bebekler yaptığınız her şeyi veya nedenini anlamaz. Ancak bebeklere yüksek sesle kitap okumak, ebeveynler ile bebekleri arasında yıllarca devam edebilecek harika bir aktivitedir ve bebeklerle ebeveynleri arasında güçlü bir bağ kurmaya yardımcı olur.
Kitap okumak, bebeklerin beyin gelişimi için oldukça önemlidir. Bebekler 1 yaşını doldurduklarında ana dillerini konuşmak için gereken tüm sesleri öğrenmiş olurlar. Bu nedenle onlara yüksek sesle ne kadar çok kitap okursanız, bebeğiniz o kadar çok kelime duyar ve o kadar iyi konuşabilir.
Kelimeleri duymak, bir bebeğin beyninde zengin bir kelime ağı oluşturmaya yardımcı olur. Bebekleriyle sürekli iletişim halinde olan ve onlara sürekli kitap okuyan ailelerin çocukları 2 yaşı geldiğinde, diğer çocuklara oranla (aileleri tarafından kitap okunmayan ve yeterli iletişim kurulmayan çocuklara göre) daha fazla kelime bilgisine ve dil becerisine sahiptir.
Kitapları yüksek sesle okumak bebeklere ne katar?
- Bebekler sesleri kopyalayarak, resimleri tanıyarak ve sözcükleri öğrenerek dil becerilerini geliştirir. Bu nedenle sesli kitap okuma, bebeklere iletişimi öğretir.
- Bebeklere kitap okunduğunda, birçok farklı duyguyu ve etkileyici sesi duyarlar. Bu da onların sosyal ve duygusal gelişimini destekler.
- Kitaplar sayılar, harfler, renkler ve şekiller gibi kavramları eğlenceli bir şekilde tanımalarına yardımcı olur.
- Kitap okumak bebeklere çevrelerindeki dünya hakkında bilgi verir.
- Kitap okumak için zaman ayırmak, onlara okumanın önemli olduğunu gösterir.
- Kitaplar, bebekleri bakmaya, işaret etmeye, dokunmaya ve soruları yanıtlamaya teşvik eder. Bu da onların sosyal ve düşünme becerilerinin gelişmesine yardımcı olur.
- Kitap okumak, dinleme, hafıza ve kelime bilgisi geliştirir.
Küçük bebekler bir kitaptaki resimlerin ne anlama geldiğini bilmeyebilir, ancak bunlara, özellikle yüzlere, parlak renklere ve farklı desenlere odaklanabilir. Ninni ve tekerlemeler okuduğunuzda veya söylediğinizde, bebeğinizi eğlendirebilir ve rahatlatabilirsiniz.
4-6 ay arası bebekler:
Bebekler 4 ila 6 ay arasında olduklarında kitaplara daha fazla ilgi göstermeye başlayabilir. Bu dönemde bebekler kitapları tutmaya çalışabilir, ağızlarını açarak kitapları çiğnemeye çalışabilir ve kitapları ellerinden düşürebilirler. Bu süre zarfında aileler bebekleri için, parlak renkler ve tanıdık, tekrarlayan veya kafiyeli metinler içeren , kartondan yapılan veya kumaş kitapları tercih edebilir.
6-12 ay arası bebekler:
Bu ay grubu arasında bebekler resimlerin nesneleri temsil ettiğini anlamaya başlar ve bazı resimleri, sayfaları ve hatta bazı hikayeleri diğerlerinden daha çok sevdiklerini göstermeye başlayabilir. Bebeğiniz siz okurken, kitabı alırken ve sesler çıkarırken size yanıt verecektir. 12 aya kadar, bebekler sayfaları çevirecek (sizden biraz yardım alarak), bir sayfadaki nesneleri okşayacak veya göstermeye başlayacak ve seslerinizi tekrar edecektir.
Bebeğinize kitapları ne zaman okuyabilirsiniz?
- Bebeğinize kitap okurken, her seferinde birkaç dakika yüksek sesle okuyun ve bunu sık sık yapın. Kitapların tamamını bitirmek için endişelenmeyin. Sizin ve bebeğinizin hoşuna giden sayfalara odaklanabilirsiniz.
- Her gün, uyku vaktinden önce okumaya çalışın. Yatmadan önce kitap okumak size ve bebeğinize sarılma ve bağlanma fırsatı verir. Aynı zamanda bebeğinizin sakinleşmesine yardımcı olacak bir rutin oluşturmanızı sağlar.
- Günün farklı saatlerinde okumak da iyidir. Bunun için, bebeğinizin keyifli olduğu zamanları seçebilirsiniz.
- Kitapları sadece evde yapılacak bir aktivite olarak düşünmeyin. Bir yerde sıra beklerken yahut yolculuk esnasında da bebeğinizle kitap okuyarak eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.
Bebeğinize kitapları nasıl okuyabilirsiniz?
• Kitap okurken bebeğinize sarılmanız, bebeğinizin kendini güvende, sıcak ve size bağlı hissetmesine yardımcı olur.
- Kitap okurken tonlama yapmaktan, uygun yerlerde sesinizi yükseltmekten, alçaltmaktan veya farklı karakterler için farklı sesler kullanmaktan kaçınmayın.
- Metni olduğu gibi takip etmeye çalışmayın. Arada bir durun ve sorular sorun veya resimler veya metinler hakkında yorum yapın. (Kedicik nerede? İşte! Ne sevimli siyah kedicik!) Çocuğunuz henüz yanıt veremeyebilir, ancak bu soru daha sonrası için temel oluşturur.
- Kitap okurken, tekerlemeler söyleyebilir, komik hayvan sesleri çıkarabilir veya bebeğinizi dizinizin üzerine sallayabilirsiniz. Okumanın eğlenceli olduğunu gösteren şeylerden faydalanabilirsiniz.
- Bebekler tekrarı severler ve onlardan öğrenirler, bu yüzden aynı kitabı her seferinde aynı tonlamayı yaparak defalarca okuyabilirsiniz.
- Bebeğiniz büyüdükçe, onu kitaba dokunmaya veya tutmaya teşvik edebilirsiniz. Bebekler kitapları ağzına götürerek tanımak isterler ancak bir süre sonra onların yiyecek olmadığını keşfederler.
Kaynak:Kidshealth
Instagram hesabı: @annebebelist
Yazı: Mehlika Akgün- Canan Eseler