DEPREMDEN EN ÇOK KADINLAR ETKİLENDİ
11 ilimizi etkileyen deprem felaketinin üzerinden bir ay geçti, acımız büyük… Deprem herkesin hayatını değiştirirken, en çok da kadınları ve çocukları etkiledi. Kadınlar depremin psikolojik etkilerine ek olarak sağlık, hijyen, eğitim ve işsizlik sorunlarıyla da baş etmek zorundalar. Depremin kadınların karşılaştığı mevcut sorunları ve eşitsizlikleri derinleştirdiğini, daha görünür kıldığını belirten Global Compact Türkiye, 8 Mart dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Çocuk ve yaşlıların bakımlarını da üstlenen kadınlar; sağlık ve hijyen ürünlerine erişimde sıkıntılar, ekonomik zorluklar ve güvenlik endişeleriyle karşı karşıya kalıyor. Kadınların sadece afetlerin akut döneminde değil, toparlanma döneminde de zorluklarla daha uzun süre mücadele etmek durumunda kaldığı biliniyor” diyor.
CİNSİYET EŞİTLİĞİ
Kadınların karşılaştığı bu sorunları bertaraf edebilmek için toplumsal cinsiyet eşitliği, bu ve benzeri afetlere hazırlık, afet yönetimi ve toparlanma politikalarının vazgeçilmez bir parçası haline getirilmelidir. Kamu, özel sektör ve sivil toplum işbirliği ile toplumsal cinsiyete duyarlı planlar, stratejiler ve programlar geliştirilerek hayata geçirilmelidir. Özel sektör, sahip olduğu maddi kaynaklar, insan kaynağı, tedarik ağları ve geniş kitlelere ulaşabilme kapasitesiyle krizlerin üstesinden gelinmesinde önemli bir rol oynayabilir. Şirketler bir krize ya da doğal afete müdahale ederken kimseyi geride bırakmayacak ve farklı kesimlerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde planlama yapmalıdır. Krizlere hazırlık, kriz sürecinde yönetim ve kriz sonrası yeniden inşa politikalarını toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifiyle değerlendirmelidir.
TOPLUMSAL FAYDA
Kadınları yeniden hayata döndürecek, eğitimlerine devam etmeleri için destekleyecek, onlara istihdam kazandıracak sürdürülebilir projeler her zamankinden daha fazla önem taşıyor. Toplumsal fayda yaratmayı hedefleyen duyarlı kurumlar kadınlara yönelik sosyal sorumluluk projeleri ile afet sonrasında onların yanında olduklarını vurguluyorlar.
BURS SEFERBERLİĞİ
Deprem bölgesindeki kız çocuklarının eğitimlerine destek olmak için de yeni burs fonları oluşturuluyor.
AYDIN DOĞAN VAKFI, Doğan Grubu ilebirlikte deprem bölgesindeki 11 ilde öğrenimine devam etmek için desteğe ihtiyaç duyan lise ve üniversite düzeyinde 1000 kız öğrenciye eğitim hayatları boyunca burs vereceğini açıklarken, TÜRK HUKUKÇU KADINLAR DERNEĞİ deprem felaketinde mağduriyet yaşayan ve hukuk fakültesinde okuyan kız öğrencilere burs sağlayacağını belirtti.
MULTİNET, depremden etkilenen 1000 yeni Türk Eğitim Vakfı bursiyerine yemek bursu verirken, SODEXO ‘Yanındayız’ diyerek ihtiyaç haritası kanalıyla üniversite öğrencilerine desteğini açıkladı. KELEBEK MOBİLYA deprem bölgesindeki ailesini kaybetmiş kız çocuklarının eğitimlerine destek olmak için oluşturduğu “Kızlarımıza Kelebek Bursu” projesi kapsamında Türk Eğitim Vakfı (TEV) işbirliği ile ilk aşamada 200 lise, meslek okulu ve üniversite öğrencisi için burs sağlayacak. AKFEN HOLDİNG, TİKAV koordinatörlüğünde depremden etkilenen 1000 üniversite öğrencisine burs verecek. Başvurular 15 Mart’a kadar devam ediyor. QNB FİNANSBANK ‘Hayaller yarıda kalmasın’ bursu ile depremden etkilenen 250 öğrenciye tüm eğitim hayatları boyunca destek olacak. Türk Eğitim Vakfı işbirliğiyle ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerinin eğitim masraflarını karşılayacak.
İSTİHDAM ODAKLI PROJELER
PERYÖN kadınların istihdama katılımını artırmak için YenidenBiz Derneği’nin ‘100. Yılda 1000 Kadın Projesi’ne destek vererek çalışma hayatına ara veren kadınlara yeni yetkinlikler kazandırmayı hedefliyor. BinYaprak’la ise depremden etkilenmiş 18-30 yaş arasındaki kadınların istihdama katılmasına destek olmaya hazırlanıyor.
AKILLI TELEFON BAĞIŞI
TEKNOSA, martta tüketicilerin yapacağı her akıllı telefon bağışına ek deprem bölgesindeki kadınlara gönderilmek üzere bir akıllı telefon bağışlayacak. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ve Sabancı Vakfı işbirliğiyle yürütülen projede telefonlar Teknosa mağazalarına götürülebilir ya da 0850 222 55 99 çağrı merkezini arayarak evden teslim edilebilir.
GİRİŞİMCİLER SERTİFİKA ALDI
ANKAmall AVM’nin düzenlediği ve girişim fikri olan kadınların katıldığı ‘Değer Katan Girişimci Kadınlar’ eğitim programı 5 Mart’ta yapılan sertifika töreni ile sona erdi. 100’ün üzerindeki fikri değerlendiren jüri üyelerinin seçtiği 40 kadın girişimci adayı; 6 hafta süre ile markalaşma, ticarileşme, pazarlama, müşteri ilişkileri, satış, motivasyon, web sitesi, şirket kurulumu ve yönetimi vb. başlıklarda deneyim ve bilgilerin paylaşıldığı bir eğitime katıldılar. ANKAmall AVM Müdürü Selin Oktay, “Depremden etkilenen kadınlara desteğimiz, her zaman sürecek. Dünya daha iyi bir yer olacaksa bu, üretken ve girişimci kadınların çabalarıyla olacak” dedi.
MOR YERLEŞKELER
Boyner Grubu, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun Mor Yerleşke projesiyle bölgeye ve bölgedeki kadınlara destek veriyor. Boyner Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner, “Hep birlikte iyileşelim” diyerek açıkladığı proje kapsamında hayata geçirilecek Mor yerleşkelerin ilkinin Kahramanmaraş’ta kurulacağını ve içinde emzirme odaları, çocuklar için aktivite alanları, psikolojik danışmanlık ve daha birçok desteği barındıracak yapılar ile depremden etkilenen kadınların ve çocukların, engelli bireylerin koşullarını iyileştirilmesi, psikososyal açıdan güvenli alanların yer alacağı 14 adet rehabilitasyon ünitesinin oluşturulacağını belirtti. Ümit Boyner, daha çok kadının ve çocuğun hayatına dokunabilmek için herkesi projeye destek vermeye davet etti.
PSİKOLOJİK DESTEK
Deprem sonrasında Kadın Merkezi Eğitim Üretim Danışma ve Dayanışma Vakfı/ KAMER’e ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’na 10 milyon TL’nin üzerinde yardım ve bağış yapan Avon, depremden etkilenen 11 ilde, en az 5 bin kadına 1 yıl boyunca dayanışma ortamı ve uzmanlarla psikolojik destek sağlayacak. Avon bu desteği, yapacağı satış kampanyalarından elde edilecek gelirle de güçlendirecek.