Bugün Dünya İyilik Günü... Haydi hep birlikte iyilik seferberliği başlatalım. Sadece bugün değil, her gün iyiliğin enerjisi ülkemize, topluma yayılsın.
YARDIMSEVERLİK KOŞUSU
2008’den beri ‘Adım Adım’ ile ‘İyilik Peşinde’ olan gönüllü koşucu sayısı 100 bini aştı. Mart 2022’de 15’inci yılını kutlayacak Adım Adım, yardımseverlik koşusunu Türkiye’de tanıtmak ve yaygınlaştırmak için kurulan ilk sivil toplum oluşumu.
Başta koşu olmak üzere yüzme, bisiklet, dağcılık gibi dayanıklılık gerektiren sporlar aracılığıyla sivil toplum kuruluşlarına maddi destek ve tanıtım fırsatı sunan organizasyon, gönüllü koşucuları ve bağışçıları ile şimdiye kadar 103 milyon lira kaynak oluşumuna katkı sağladı.
Adım Adım kurucu üyesi Itır Erhart, “Biz 6 arkadaş bu fikirle yola çıktığımızda, kimse bize inanmadı. ‘Türkiye’de kimse koşmaz, bağış toplamaz’ dendi. İyi ki onları dinlememişiz, iyi ki kocaman bir aile olmuşuz. Birlikte harekete geçmek, dayanışmak, yol arkadaşları bulmak çözümün parçası olmak demek” diyor.
GÖNÜLLÜLÜK YAPIN
‘Dünya İyilik Hareketi’ adıyla 1998 yılında başlayan bu özel gün yani ‘Dünya İyilik Günü’ ile toplumu birbirine bağlayan iyiliğin gücüne dikkat çekilmesi hedefleniyor. İyilik sayesinde tüm ayrımların kapanması, insanlar arasında köprüler kurulması amaçlanıyor. İyiliğin hüküm sürdüğü bir dünya için ‘kozmoz çiçeği’ sembolüyle kutlanan Dünya İyilik Günü, Türkiye’de de pek çok sosyal projeye ilham veriyor.
İyiliği paylaşmak o kadar kolay ki. Sadece yürekten istemek ve gülümsemekle başlayabilirsiniz. Örneğin bugün yolda tanımadığınız birine ‘günaydın’ deyin. Bir çocuğun başını okşayın. Kütüphanelere kitap bağışlayın ya da sivil toplum kuruluşlarında gönüllülük yapın. Yaşlıların ihtiyaçlarını karşılayın ya da çevre için harekete geçin. Gönlünüzden ne geçerse, seçim sizin.
226 BİN ÇOCUĞA ULAŞILDI
Açık havada zaman geçirmenin çocuk gelişimi açısından önemine dikkat çekmeyi amaçlayan ‘Okul Dışarıda Günü’, Aktif Yaşam Derneği tarafından Omo’nun desteğiyle tüm dünyayla eş zamanlı olarak Türkiye’de kutlandı. ‘Dünya İçin İyilik’ temasıyla gerçekleştirilen etkinlikte, Türkiye’den 226 bin çocuk plastik atıkların geri dönüşümü başta olmak üzere çevre, iklim ve doğayla ilişki gibi pek çok konuyu açık havada oyunla öğrenmenin keyfini yaşarken, hayallerindeki dünyayı da resimlere taşıdı.
FARK YARAT, HAYATLAR DEĞİŞSİN
Sabancı Vakfı’nın 2009 yılından bu yana, toplumsal sorunlara çözümler üreten sosyal girişimcileri, aktivistleri ve değişim aktörlerini destekleyen ‘Fark Yaratanlar’ programı 13’üncü yılında. Bugüne kadar 200 fark yaratan hikayeyi kamuoyuyla paylaşan vakıf yaşadıkları çevrede karşılaştıkları sorunları çözmek için uğraşan ve topluma cesaret veren kişileri tanıtıyor. 30 Kasım 2021 tarihine kadar başvuru yapılabilecek programın yeni dönemdeki fark yaratanlarından biri olmak, aday göstermek veya bilgi almak için ‘farkyaratanlar.org’ adresini ziyaret edebilirsiniz.
ATIK TEKSTİLİN DÖNÜŞÜMÜ
- Boyner 2014 yılından beri sürdürdüğü ‘İyiliğe Dönüştür’ projesi ile son kullanıcıda artık kullanım değeri olmayan tekstil ürünlerinin farklı yöntemlerle geri dönüşümünü hedefliyor. Sosyal, ekonomik ve ekolojik faydayı bir arada yaratmayı amaçlayan proje ile toplam 176.1 ton atık toplandı. Tüm atıklar ayrıştırıldı, giyilebilir toplam 79.3 ton ürün temizlenerek yeniden kullanıma sunuldu. 42.4 ton ihtiyaç sahiplerine dağıtılırken, kermeslerde satışa sunulan ürünlerden elde edilen gelirle 47 öğrenciye eğitim bursu verildi.
- 2016 yılından bu yana devam eden ‘Askıda İyilik’ projesi kapsamında ise müşterilere ihtiyaç sahiplerine bağış yapabilmeleri adına özel ürün paketleri sunuluyor. Şimdiye kadar 50 bin adedin üzerinde Askıda İyilik paketi Lokman Hekim Sağlık Vakfı aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı. Ayrıca, yeni başlayan ‘Askıda Mama’ uygulaması ile müşteriler tarafından satın alınan mama paketleri Hektaş Pet Care ve Haçiko işbirliği ile hayvan barınaklarına ulaştırılıyor.