EMEK VE ZAMAN
Birkaç gün önce Dünya Gönüllüler Günü’nü kutladık. Birleşmiş Milletler gönüllülüğü, herhangi bir finansal karşılık veya çıkar beklemeden sivil toplum kuruluşları, toplumsal girişimler ya da gönüllü katılıma olanak sağlayan kurumlarda emek ve zaman ayırarak destek olmak, iyiliği paylaşmak olarak tanımlıyor.
4.3 MİLYAR KİŞİ
Her yıl hayata anlam katmak isteyen 4.3 milyar insan dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için bireysel katkı veriyor, tanımadığı birine yardım ediyor ya da gönüllü oluyor. Gelişmiş ülkelerde sivil girişimlere toplumsal katılım oranları yüzde 25-56 arasında değişiyor. Ülkemizde ise bu oran ne yazık ki çok daha düşük…
DÜNYA SIRALAMASINDA 122’NCİYİZ
142 ülkeye ilişkin değerlendirmelerin bulunduğu Dünya Bağışçılık Endeksi – 2024 verilerine göre Türkiye’nin genel bağışçılık skoru yüzde yüzde 29 ve sıralaması 122 olarak belirlendi. Endeks sonuçlarına göre Türkiye’de yetişkinlerin gönüllülük yapma oranı sadece yüzde 10… Yani yardımseverlik kültürümüzde var, elimizden geldiğince ihtiyacı olanlara destek oluyoruz ama gönüllülük yapmıyoruz…
DEPREM SONRASI MADENCİLERE EĞİTİM
Toplumsal sorunlara çözüm üretmeyi amaçlayan geniş kapsamlı bir gönüllülük girişimi olan Odaş People, çeşitli STK’lar ile işbirliği yaparak 2024 yılında 12 farklı proje ile 2 bin 709 gönüllü saatine ulaştı. Bu projesi ile Toplumsal Fayda Ödülleri’nde gönüllülük ödülünü alan Odaş deprem sonrası AFAD’a akredite olmak isteyen 47 gönüllü madencinin eğitim almasını sağlayarak, sektörde öncülük üstlendi.
EN BÜYÜK AĞ
Türkiye’nin en büyük gönüllü ağına sahip olan Kızılay, afetlerden sosyal yardımlara, halk sağlığından kan bağışına kadar pek çok alanda destek ve farkındalık çalışmaları yürütüyor. Kızılay’ın “gonulluol.org” platformunda yüzde 62’si kadınlardan oluşan 370 binden fazla kayıtlı gönüllü üyesi bulunuyor. Kızılay İstanbul İl Başkanı Burcu Kösem, “Kızılay’ın asıl zenginliği sokak sokak bu ülkeyi gezen gönüllüleridir. Dünyayı, zamanı ve insanı iyilikle tedavi etmeye çalışıyoruz. Bir insanın zamanını, enerjisini, varlığını hiç tanımadığı insanlara adaması yani gönüllü olması çok değerli… Ben de bir Kızılay gönüllüsüyüm ve sahip olduğum en değerli unvan her zaman bu olacak” diyor.
ELEŞTİRMEK İÇİN DEĞİL DEĞİŞTİRMEK İÇİN
YÜZDE 6 SEVİYESİNDE
2002 yılında kurulan Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), “Gençlerin öncülüğünde, yetişkinlerin rehberliğinde” prensibiyle gençlerin kişisel gelişimlerine katkı sağlamayı hedefliyor. 22 yılda 140’dan fazla üniversitede, yüzbinlerce gencin gönüllülük yapmasına olanak tanıyan TOG gençleri “eleştirmek için değil değiştirmek” için gönüllü olmaya davet ediyor. Toplum Gönüllüleri Vakfı Genel Müdürü Ayşe Kırımlı, “Pek çok Avrupa ülkesinde, Amerika’da ve hatta Güney Afrika’da bile gönüllülük oranları yüzde 50’nin üzerindeyken, ülkemizde gönüllü çalışmalara katılım yalnızca yüzde 6 seviyesinde” dedi.
DUYARLI BİR NESİL
Bugünün gençlerinin, gönüllülükle erken tanışan, teknolojiyi daha etkin kullanan ve toplumsal sorunlara daha duyarlı bir nesil olduğunu söyleyen Kırımlı, “Sadece desteklenmeyi bekliyorlar. Bu yüzden herkese yaşları kaç olursa olsun, ilgilerini çeken bir konuya eğilerek bu alandaki gönüllü çalışmalara katılmayı öneriyorum. Yeter ki isteyelim ve dayanışma içinde, yaşadığımız toplum için değer yaratmak için sorumluluk alalım” diye konuştu.
ANTAKYA YENİDEN
Antakya’nın tarihi ve kültürel zenginlikleriyle dolu sokaklarında, hayatın yeniden başlaması için gönüllülerin çabasıyla hayata geçirilen bir oluşum olan “Antakya Yeniden”, depremden etkilenen bölge halkı için yıl boyunca kültür, sanat ve dayanışma projeleri gerçekleştirmeyi hedefliyor.
1020 GÖNÜLLÜYLE 6 BİN SAATİ AŞKIN ÇALIŞMA YÜZLERCE PROJE
2018’DE KURULDU
Kibar Holding’in sorumlu şirket misyonuyla altı yıl önce kurduğu ‘Kibar Gönüllüleri’, bugüne kadar binlerce gönüllüsüyle eğitim ve çocuk odağında yüzlerce etkinlik düzenledi. Kibar Holding’in yürüttüğü sosyal sorumluluk çalışmalarında önemli rol üstlenen ‘Kibar Gönüllüleri’, kuruldukları 2018 yılından bu yana eğitimde fırsat eşitliğini temel alan faaliyetleriyle yüzlerce çocuğun hayatına dokundu.
SPOR DA DAHİL
Kibar Holding CEO’su Haluk Kayabaşı, 6 yılda, 1020 gönüllüyle 6 bin saati aşkın gönüllülük çalışması gerçekleştirdiklerini, eğitim ve çocuk odağında tam 143 etkinlik düzenlediklerini belirterek, şunları söyledi: “İzmit, İstanbul, Susurluk, İskenderun ve Dilovası’nda toplam altı okul ile protokoller imzalayarak sürdürülebilir işbirliği oluşturduk. Gönüllülerimiz bu okulların yalnızca fiziksel ihtiyaçlarını gidermekle kalmadı, aynı zamanda sosyal, kültürel ve akademik alanlardaki gelişimlerine destek olacak projeler hayata geçirdi. Son olarak farklı spor branşlarında da çocuklarımızın gelişimini desteklememiz gerektiğini düşünerek Tuzla Mimar Sinan İlkokulu’na çocukların kullanımına uygun bir atletizm pisti kazandırdık.”
TOPLUMA DOKUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Kibar Gönüllüleri’nin gelecek dönemde, eğitim ve çocuk başlıklarının yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitliği ve sürdürülebilirlik gibi alanlarda daha fazla sivil toplum kuruluşuyla işbirliği yaparak gönüllülük anlayışlarını derinleştireceğini söyleyen Kayabaşı, Kibar Topluluğu’nda gönüllülüğü yalnızca bir günlük ya da anlık bir çaba olarak görmediklerinin altını çizdi. Kayabaşı, “Gönüllülük bizim için yıllar içerisinde derinleşen, paydaşlık ilişkileriyle büyüyen sürdürülebilir bir değer. Bu anlayışla yaşadığımız topluma dokunmaya ve fark yaratmaya devam edeceğiz” dedi.