Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı... Bu anlamlı günde yıllardır çocuklar için çok önemli projeler gerçekleştiren Eti’nin Icra Kurulu Başkanı Hakan Polatoğlu ile Eti Çocuk Tiyatrosu’nu ve kurumsal sosyal sorumluluk yaklaşımlarını konuştuk.
Eti olarak toplumsal fayda ve kurumsal vatandaşlık konusundaki görüşünüz nedir?
Eti’de kurucumuz merhum Firuz Kanatlı’nın bize en önemli mirası olan “İnsanların mutluluğundan daha yüce bir amaç yoktur” sözleri ile ortaya koyduğu kurumsal gayemize büyük bir bağlılıkla, 60 yıldır insanların hayatına mutluluk katmak için çalışıyoruz.
Mutluluğu sadece ürünlerimizin yaşattığı keyif anları ile sınırlı tutmuyor, yıllardır süregelen sosyal sorumluluk projelerimiz ile gelişime ihtiyaç duyulan toplumsal ve çevresel konulara hizmet etmek ve insanlara kendilerini gerçekleştirebilecekleri deneyim fırsatları sunarak mutlu olmalarını sağlamak için çalışıyoruz.
SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ
Hangi alanlarda sosyal projeler gerçekleştiriyorsunuz?
Halihazırda dört farklı alanda sosyal projelerimizi devam ettiriyoruz. Sağlıklı bir yaşam için hareket etmenin çok önemli olduğu tespitinden yola çıkarak 2014 yılında ‘Eti Sarı Bisiklet Sosyal Sorumluluk Projesi’ni hayata geçirdik. 22 yıldır devam eden ve Türkiye’nin en uzun soluklu sosyal sorumluluk projelerinden biri olan Eti Çocuk Tiyatrosu ile bugüne kadar yaklaşık 3 milyon çocuğu ücretsiz olarak tiyatroyla buluşturduk.
Gençliğin ve gençlik hayallerinin, ümitlerinin bizim için özel bir önemi var. Yapılan pek çok araştırmada görülüyor ki gençler artık hayal kurmuyor. Diğer yandan içinde bulunduğu şartlar ne olursa olsun azimle ve cesaretle çalışıp büyük başarılara imza atan gençlerimiz de bulunuyor. Biz bu mücadeleci, hedefinden şaşmayan, hikayesi ile diğer gençlere cesaret ve ilham verecek gençlerin yanında olmak ve daha nicelerini bu yolda teşvik etmek üzere 2019 yılında “Sen Gençsin Güç Sensin” projesini hayata geçirdik.
Eti Burçak markamız ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı-WWF Türkiye arasında 13 yıldır süregelen işbirliğini, geçtiğimiz yıl toprak alanında yeni bir açılımla sürdürdük ve ‘Sağlıklı Toprak Hareketi’ni başlattık. Bu proje ile ülkemizin tarım yapılan topraklarının kalite ve verimden ödün vermeden korunması, iyileştirilmesi yönünde katkı sağlamayı, bu konuda toplum nezdinde farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz.
ÜCRETSİZ SUNULAN HİZMET
Sizce Eti Çocuk Tiyatrosu’nu farklı kılan özellikler nelerdir?
Eti Çocuk Tiyatrosu, Türkiye’nin 81 ilini ve birçok ilçesini dolaşmış, devamlılığı olan ve her çocuğa fırsat eşitliği içerisinde ücretsiz sunulan bir tiyatro. Amacımız görsel şölen yaratmaktan ziyade, oyunlarımızı izleyen her bir çocuğa aynı güzel duyguları yaşatabilmek, onların sosyal ve kültürel gelişimine katkıda bulunabilmektir.
Eti Çocuk Tiyatrosu’nun 23 Nisan’a özel bir gösterisi olacak mı?
Geçtiğimiz sene Kastamonu’da elim bir nehir taşması olayı yaşadık biliyorsunuz. Hepimizi derinden üzen olay sonrasında o bölgedeki çocuklarımızı bu yıl 23 Nisan’da mutlu etmeyi istedik. Yaşanan afetten en fazla etkilenen bölgelerden olan Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde Eti Çocuk Tiyatrosu Mutluluk Denince Akla oyununu sergileyeceğiz.
22 YILDA 3 MİLYON ÇOCUĞA ULAŞTI
Eti Çocuk Tiyatrosu nasıl doğdu? Bugüne kadar neler yaptınız?
Eti Çocuk Tiyatrosu’nun temeli, 1965-1966 yıllarında Şehir Tiyatroları tarafından sahnelenen Bisküvi Adam oyununun, 2001 yılında Çisenti Çocuk Tiyatrosu tarafından Eti’nin desteğiyle yeniden sahnelemesi ile atıldı. Çocuklar bizim geleceğimiz.
Onların kültürel gelişimlerine katkıda bulunmak ve hayal dünyalarını zenginleştirmek bizim için yaptığımız birçok işten çok daha anlamlı ve değerli. Bugüne kadar, tüm Türkiye’de, Kıbrıs’ta ve Türklerin yoğun olarak yaşadığı ülkelerde 3 milyona yakın çocuğumuzu tiyatro ile buluşturduk. Her sezon ilk kez tiyatroya gidecek on binlerce çocuğumuza ücretsiz olarak perdelerimizi açtık ve çocuklarımıza tiyatro sevgisi aşıladık.
Eti Çocuk Tiyatrosu ile bugüne kadar her biri dünya klasiği niteliğinde olan eserler sahneledik. İlk özgün oyunumuz Mutluluk Denince Akla’yı pandemi döneminde dijital ortamda sahnelemeye başladık. ‘Mutluluk Denince Akla’ oyunu, mutlu olmak için sahip olunması gereken bilgi ve değerleri eğlenceli ve eğitici bir şekilde çocuklara anlatmak üzere pedagog gözetiminde hazırlandı. Oyunumuz 2021 Aralık ayı itibarıyla sahnelere geri döndü.
‘BERKO ÇOCUK TİYATROSU‘ 30 BİNE YAKIN ÇOCUĞA ÜCRETSİZ ULAŞTI
Sosyal sorumluluk projeleriyle çocukların gelişimine katkı sağlayan kurumlardan biri de Berko İlaç. Çocuklarda tiyatro kültürünü oluşturmak amacıyla 2015’te Berko Çocuk Tiyatrosu’nu kurduklarını söyleyen Berko İlaç Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurumsal İletişim Direktörü Eylem Beran, “Berko Çocuk Tiyatromuz en önemli sosyal sorumluluk projelerimizin başında geliyor.
Profesyonel yönetmen ve oyuncu kadrosundan oluşan Berko Çocuk Tiyatromuz ile çocukların sosyal gelişimine katkı sağlarken aynı zamanda çocuklarda tiyatro ve sanat kültürünü oluşturmak en öncelikli hedefimiz” dedi.
YENİ SEZONDA YENİ OYUN
Berko Çocuk Tiyatrosu’nun ilk oyunu olan ‘Berfu’nun Rüyası’ ile şimdiye kadar 30 bine yakın çocuğa ücretsiz ulaştığını kaydeden Beran, “Yeni sezona ise ‘Demir Kız’ isimli yeni oyunumuz ile başlamanın mutluluğu içindeyiz.
‘Demir Kız‘ ile çocuklarda demir eksikliği belirtileri ve önlem alınmasının önemi vurgulanırken rutin doktor kontrolünün gerekliliği ve akılcı ilaç kullanımı ile ilgili mesajlar veriliyor. Yeni oyunumuzda, ilk oyunumuzun yönetmeni olan Şehir Tiyatroları oyuncusu ve Şehir Tiyatroları Çocuk Eğitim Birim Sorumlusu Deniz Yeşil Mavi ile çalışmaya devam ediyoruz” diye konuştu.
‘FARKINDALIK YARATMAYI ÖNEMSİYORUZ’
Kurumsal sosyal sorumluğun, kurumların toplumun refahını olumlu yönde etkilemek amacıyla gerçekleştirdiği yatırımlar, projeler ve uygulamalar olduğunu anımsatan Eylem Beran, şunları söyledi: “Berko İlaç olarak yatırımlarımızla, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde yürüttüğümüz projelerle topluma katkı sağlarken; aynı zamanda gönüllülük esaslı, çalışanlarımızı dahil ettiğimiz etkinliklerle, sosyal sorumluluk ruhunu ateşlemeyi ve farkındalık yaratmayı da önemsiyoruz. Berko İlaç olarak ‘sağlıklı yarınlara’ vizyonumuzla örtüşen hem sağlıklı hem de tiyatroyla ve sanatla çevrili gelecek nesiller yetişmesini önemsiyoruz.”
İLANDIR