Dünya Kadınlar Günü’nü yeni kutladık. Ülkemizde kadınların ekonomiye ve hayatın diğer alanlarına katılımları giderek artsa da gidecek daha çok yolumuz var. TÜİK verilerine göre, ülkemizdeki yaklaşık 33 milyon çalışma yaşındaki kadın nüfusunun sadece 11 milyonu istihdamda yer alıyor. Her üç kadından ikisi işsiz. Bununla birlikte, eğitim arttıkça iş gücüne katılma oranı da artıyor. Üniversite okuyan kadınların istihdam oranı yüzde 38.5’e yükseliyor. Ancak cinsiyet eşitsizliği halen çözülmesi gereken bir sorun olarak kadınların önünde duruyor. OECD verilerine göre, ülkemizde aynı iş ve pozisyona sahip kadınlar erkeklere göre yüzde 20 daha az kazanıyor. Ücretlerdeki bu fark, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştirirken, kadınların ekonomik özgürlüğüne kavuşması, dolayısıyla toplumsal refaha ulaşılması daha da zorlaşıyor. Kadınların hak ettikleri koşullara ulaşması ve ekonomiye etkin katılımlarının sağlanması için toplumsal bilinç ve farkındalığın artması şart.
KARİYER YOLCULUĞU İÇİN DESTEK
Mercedes-Benz Otomotiv, genç kadınları sosyo-ekonomik olarak güçlendirmek için She’s Mentoring Programı’nı hayata geçirdi. Dünya genelinde 70’i aşkın ülkede başarılı kadınları bir araya getiren She’s Mercedes platformu genç kadınları kariyer yolculuklarında desteklemeyi hedefleyen bir mentorluk programına dönüştü. Mercedes-Benz, bu program ile ilk aşamada başvurular arasından seçilen 30 başarılı kadını, sektörün önde gelen isimleri ile buluşturarak onlara ilham vermeyi amaçlıyor. Sürdürülebilirlik, inovasyon&teknoloji ve yaratıcı endüstriler olmak üzere 3 farklı kategoride gerçekleşecek programda başarılı olacak katılımcılara toplamda 1 milyon TL değerinde para ödülü verilecek.
KADIN GİRİŞİMCİ EKOSİSTEMİ BÜYÜYOR
Akbank, TurkishWIN ile başlattığı Kadın Girişimci Mentorluk Programı ile kadın girişimcilere finansal ve sosyal destek sağlayacak. Manifestosunu “Daha demokratik, daha adil, daha eşit bir Türkiye için şartlar ne olursa olsun kadın girişimcilere destek vermeye devam etmeye söz veriyoruz” diyerek açıklayan Akbank Kobi Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, “Türk kadınının entelektüel sermayesi çok yüksek, 100 kadından 40’ı girişimci olmak istiyor ancak sadece 14 tanesi girişimci olabiliyor, bu ekosistemi büyütmek istiyoruz” diyor. TurkishWIN kurucusu Melek Pulatkonak ise “Sürdürülebilir kalkınma için kadın potansiyelini değerlendirmeliyiz” diyor. 15 TurkishWIN paydaşı tarafından desteklenen program kapsamında, 100 girişimci kadın, 100 mentorden bire bir destek alacak.
EŞİT HAKLAR, EŞİT ÜCRET
8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla pek çok kurum kadınlara yönelik projeler gerçekleştirdiler. Ekonominin hayatın temelini oluşturduğu bilinciyle cinsiyete bağlı ücret eşitsizliğine dikkat çeken Kiğılı, kadın emeğine hak ettiği değerin verilmesi gerektiğini vurguluyor. Kiğılı CEO’su Sena Suerdem, “Kadın ve erkeğe eşit değer veren toplumlar daha sağlıklıdır. Türkiye’de kadınlara ve kız çocuklarına yönelik ayrımcılığın temelinde derin köklere sahip önyargılar yer alıyor. Biz bugüne kadar yaptığımız çalışmalarla bu önyargılarla mücadele etmeye çalıştık. Bu yıl ise eşit bir toplum yapısı için, eşit ücret ve eşit haklara olan inancımızla ücret eşitsizliği konusunda farkındalık oluşturmayı amaçladık. Kadın emeğinin hep birlikte kalkınmanın anahtarı olduğunu biliyoruz. Bu düşünceyle, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) ile de işbirliği yapıyoruz. Daha eşit bir gelecek için çalışmaya devam edeceğiz ”dedi.
İSTERSEN YAPARSIN...
Sanofi Türkiye ve Kagider işbirliği ile genç kadınların iş hayatına daha donanımlı katılabilmeleri amacıyla 14 yıl önce hayata geçirilen Geleceğin Kadın Liderleri programı kapsamında GKL İlham Buluşması gerçekleşti. Programdan mezun olup kariyerlerinde başarıya ulaşmış genç kadınlarla, topluma rol model olmuş ünlü isimlerin kendi hayat yolculuklarını anlattıkları buluşmada katılımcılar kendilerine dayatılan “yapamazsın”ları azimleri ve çalışkanlıklarıyla nasıl tam tersine çevirdiklerini aktararak, tüm kadınlara “yapabilirsin” mesajını verdiler. Şimdiye kadar 1750 mezun veren program, genç kadınları kariyer yolculuklarında desteklemeyi ve sinerji oluşturmayı hedefliyor.