Depremin üzerinden üç aydan fazla geçti ancak ihtiyaçlar halen devam ediyor, mevsim değişikliği nedeniyle yeni gereksinimler doğuyor. Pek çok kurum bu yıl için ayırdığı reklam ve sosyal sorumluluk bütçelerini, depremin yaralarını sarmak, çocuklara ve gençlere eğitim vermek, yöredeki insanlara umut olmak için değerlendiriyor. Bu duyarlılık, gerçekleştirilen tüm kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) projelerinin kapsamının deprem odaklı değişmesini, yeni alt modüllerle toplumsal faydanın arttırılmasını da sağlıyor…
Bölgedeki toparlanma ve yeniden yapılanma sürecinde gerçek ihtiyaçlara odaklanan, depremzedelere uzun soluklu destek olan, kalıcı çözümler üreten, ‘mış gibi’ yapmayan kurumlar marka değerlerini arttıracak, kamuoyu ve hedef kitle gözündeki itibarlarını güçlendirecekler. Bunun anahtarı ise gerçek ihtiyaçlara odaklanmak ve sürdürülebilir çözümler üretmekten geçiyor.
DEPREM BÖLGESİNDEKİ ENGELLİYE MOBİL HİZMET
Antakya AFAD Büyükdalyan geçici barınma alanındaki 2 konteyneri özel eğitim ve rehabilitasyon birimi olarak düzenleyen Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı, özel gereksinim sahibi bireylere fizyoterapi, özel eğitim ve psikoterapi desteği veriyor, tekerlekli sandalye, engelli puseti ve ortez gibi medikal malzemeleri sağlıyor. Ayrıca deprem bölgesindeki kırsal alanlarda yaşayan ve ulaşım sorunu yaşayan özel gereksinim sahibi bireylere engelli ulaşımına uygun bir midibüsle mobil hizmet veriyor. Hizmetten yararlanmak isteyen depremden etkilenen engelli bireyler ve aileleri 0546 961 38 10 no’lu telefonu arayabilirler.
100 MİLYON TL DESTEK
Socar Türkiye, ‘Deprem Koordinasyon Komitesi’ ile ilk günden itibaren deprem bölgesine destek sağlıyor. Ambulans, itfaiye araçları, AFAD ve diğer kuruluşların kurtarma araçlarına 400 bin litre ücretsiz yakıt desteği veren Socar, yaklaşık 100 milyon TL tutarında da destek fonu oluşturdu. Ayrıca temel ihtiyaç maddelerinin teminini ve bölgeye gönderimini sağladı. Yaklaşık 500 çalışandan oluşan Socar Türkiye Gönüllüleri ise sivil toplum kuruluşlarına destek oldular. AFAD ve AHBAP başta olmak üzere yaklaşık 2.5 milyon TL bağış yapan çalışanların topladığı yaklaşık 2 bin 500 koli yardım malzemesi bölgeye gönderildi. Yemek kartları üzerinden bağışlanan yaklaşık 1 milyon TL ile Kilis’te 18 gün boyunca yaklaşık 1000 kişiye öğle yemeği sağlandı.
KIYAFET BAĞIŞI
Ariel, Migros ve Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) işbirliği ile gerçekleşen kıyafet bağış kampanyası bugüne kadar yaklaşık 420 bin ihtiyaç sahibini yeni gibi temiz kıyafetlerle buluşturuldu. Bu yıl 11’inci kez düzenlenen kampanyaya katılmak için bağışlamak istediğiniz kıyafetleri Migros’lara bırakmak yeterli… Ariel tarafından temizlenen kıyafetler TOG işbirliği ile deprem bölgesindeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak.
GENÇLERE KARİYER YOLCULUĞU
GTech, 2014 yılından bu yana geleceğin teknik liderlerini yetiştiriyor. 8 yılda 381 genci sektöre kazandıran GTech Akademi, Temmuz ayında 9’uncu dönemi başlayacak programıyla gençlere teorik ve uygulamalı eğitimler verecek. Teknoloji sektöründeki nitelikli ve donanımlı iş gücünü artırmayı hedefleyen Gtech, gençlere kariyer yolculuklarında da destek oluyor. Bu yıl deprem bölgelerinden gelen başvurulara öncelik verilecek ücretsiz programa 16 Haziran’a kadar kariyer.net üzerinden başvurulabilir.
1200 KİŞİLİK KONTEYNER KENT
Türkiye Giyim Sanayiciler Derneği (TGSD), Adıyaman OSB’nin yanında yaklaşık 1200 kişinin yaşayacağı konteyner kent ve yaşam alanı kurdu. İçleri bir evin tüm temel ihtiyaçlarını kapsayacak şekilde tasarlanıp tefriş edilen 308 konteynere ek olarak alana çocuk parkı, kreş ve çamaşırhane de yapıldı. TGSD, kurduğu yaşam alanı ile çalışanların yeniden hayata tutunmalarına, işletmelerin kalifiye iş güçlerini göç nedeniyle kaybetmeden ayağa kalkmalarına ve deprem öncesindeki yüzde 70’lik kapasiteye yeniden çıkılmasına katkı sağlamayı hedefliyor.
‘İLK FIRSAT’A BAŞVURU ZAMANI
Esas Sosyal tarafından işverenlerce az bilinen devlet üniversitelerinden yeni mezun gençlere okuldan işe geçişte fırsat eşitliği sağlamak amacıyla hayata geçirilen Şevket Sabancı Vizyonuyla İlk Fırsat Programı’nın yeni dönem başvuruları 16 Mayıs’ta başlıyor. Sivil toplum kuruluşlarına nitelikli genç iş gücü desteği, üniversiteden yeni mezun gençlere ise ilk iş fırsatı sunan Şevket Sabancı Vizyonuyla İlk Fırsat Programı başvuruları 18 Haziran’da sona erecek. Başvuru için: https://www.ilkfirsat.org