Banu Şen8 bin yıllık miras: Nilüfer

HABERİ PAYLAŞ

8 bin yıllık miras: Nilüfer

Bursa tarihinin Nilüfer’de başladığı söyleniyor. İlçede bulunan Aktopraklık höyüğünün ortaya çıkarılması ile Bursa’nın yaşı MÖ 6300’lere ulaşmış. Marmara Bölgesi’nde yerleşik yaşama geçen en eski tarımcı köy topluluklarının bu izlerinin bulunması, Anadolu ve Balkan tarihinin yeniden yazılması anlamına geliyor... Bir de ismiyle ilgili hikayesi var Nilüfer’in...

8 bin yıllık miras: Nilüfer

Adını içinden geçen Nilüfer Çayı’ndan almış... Nilüfer Çayı ise adını Orhan Gazi’nin karısı Nilüfer Hatun’dan almış. Özetle; bölgedeki ilk yerleşime ev sahipliği yapan Nilüfer, gerek Osmanlı ve Bizans, gerekse tarihin daha önceki dönemlerinin izlerini taşıyor. Geçmişinden gelen bu tarihi ve arkeolojik mirası devralan Nilüfer, günümüzde de ilerlemeyi sürdürmüş, hem şehircilikte hem de sosyal ve kültürel hayata yaptığı katkılarla adeta yeniden doğmuş.

Haberin Devamı

8 bin yıllık miras: Nilüfer

TARIM ATAĞI

Bursa’nın en yeni ilçesi Nilüfer, var olan kimliklerine ‘tarım kenti’ unvanını da eklemiş. Nilüfer Belediyesi; tarımsal üretimi artırmak, çiftçiyi yeniden üretime teşvik etmek, tarım konusunda farkındalık oluşturmak hedefiyle bu dönem tarım projelerine ağırlık vermiş.

8 bin yıllık miras: Nilüfer

8 sanayi bölgesini barındıran, bu yönüyle üretimin ve emeğin kenti de olan Nilüfer’in, tarım kenti de olduğunu ifade eden Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, “Gelecek tarımda. Temiz havası, temiz suyu, temiz toprağı olan, sağlıklı gıda üretebilen ülkeler geleceğin en güçlü ve en zengin ülkeleri olacaktır. Nilüfer, işte o geleceğe hazırlanıyor. Bu yüzden Nilüfer’in ‘sanayi kenti’ kimliğini mevcut haliyle korumak ama ‘tarım kenti’ kimliğini büyütmek istiyoruz” diyor. Belediyenin tarım alanındaki çalışmalarının en önemli ayağı yerli tohumu yaşatma çabası. Nilüfer Belediyesi, ata tohumlarının yaşatılması için çaba sarf ediyor. Yurdun dört bir köşesinden toplanan ata tohumlarıyla Tohum Kütüphanesi oluşturan belediye, her yıl Tohum Takas Şenlikleri’nde bu tohumları vatandaşlarla paylaşıyor. Başkan Erdem, tarımsal çalışmalara ilişkin şu bilgileri veriyor:

8 bin yıllık miras: Nilüfer

ÇOCUKLARIN SOKAĞI

Başkan Erdem, 6 yaş gurubundaki çocuklar tarafından tasarlanan ‘Çocuk Sokağı ve Parkı’ projesini hayata geçirdiklerini belirterek, “Projenin ön hazırlıkları 2016‘da başladı ve ilk etapta 6 yaş grubu çocuklara harita, mimari, kent planlama, peyzaj ve estetik konularında eğitim verildi. Çocukların bu bilgileri kullanarak hayallerini sokağa yansıtmaları ve nasıl bir sokakta oynamak istediklerini tasarlamaları istendi. Uludağ Üniversitesi Mimarlık Bölümü ve Bursa Teknik Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nün de katkılarıyla projeye son şekli verildi. Çamlıca Mahallesi’nde 6 bin 500 metrekarelik alanda uygulanan projeyle çocukların hayalleri sokağa yansıtıldı. Türkiye’de bu kadar erken yaş grubundaki çocukların tasarladığı bir başka sokak ve park örneği yok. Çocuk gözüyle oluşturulmuş bu proje çok değerli. Yaşadığı kent üzerine kafa yoran ve bu projeye hayallerini koyan tüm çocuklarımızı sevgiyle kucaklıyorum. İnanıyorum ki bu çocuklar artık yaşadıkları çevreye farklı gözle bakacak ve hayatları boyunca yaşadıkları kente sahip çıkan, katkı koyan bireyler olacak. Bu sokağa ve çocuklarımızın hayallerine sahip çıkılmasını diliyorum” diyor.

Haberin Devamı

KIRSALDAN NİLÜFER BOSTAN’A

Haberin Devamı

Sadece bu yıl yapılan Tohum Takas Şenliği’nde 35 çeşitten oluşan 15 bin paket atalık tohumu vatandaşlara ücretsiz dağıttık. Tohum Kütüphanesi’ndeki çeşit sayısı ise 500’ü aştı. Tarımsal üretimin artırılması hedefiyle onlarca projeyi hayata geçiriyoruz. Uzun süredir kent bostanlarında yapılan ekolojik tarım çalışmalarının kapsamını da büyüttük. Nilüfer kırsalında tarımı geliştirmek için Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni (NİLKOOP) kurduk. Kent bostanlarında yaptığımız ürün denemelerini kooperatif aracılığıyla çiftçileri de sürece katarak kırsaldaki tarım arazilerine taşıdık. Bu kapsamda yerli tohumdan buğday ve lavanta gibi çeşitli tıbbi aromatik bitki üretimleri yapıldı. Pazar değeri olan ürünleri tespit edip çiftçilerle ortak ya da sözleşmeli olarak bu ürünlerin üretilmesini sağlayan NİLKOOP, ekolojik koşullarda yapılan bu üretimden elde edilen ürünlerin de doğrudan tüketiciye ulaşmasını sağlıyor. NİLKOOP aracılığıyla Nilüfer Bostan markasını yaratan belediyemiz ilk satış noktasını da hizmete açtı. Nilüfer Bostan’da başta Bursa’daki kadın dernekleri ve kooperatiflerden alınan ürünler ve NİLKOOP tarafından üretilen ya da ürettirilen gıda maddeleri satışa sunuluyor. Bu girişimle kooperatifçiliği, sağlıklı tarım yapan çiftçiyi ve kadın derneklerini desteklerken, kent insanının sağlıklı gıdaya erişimini kolaylaştırmayı da amaçlıyoruz.”

8 bin yıllık miras: Nilüfer

EKOÇİFTLİK KURULACAK

“Toprak analizleri yaptırarak çiftçiyi hangi üründen verim alacağı konusunda bilgilendiriyoruz. Çiftçi Evi kurarak çiftçilere eğitim çalışmaları yapıyoruz. Kentliyi balkon tarımına teşvik etmek için yerli tohumdan üretilmiş sebze fideleri dağıtıyoruz. Bu yıl 10 çeşitten oluşan 250 bin sebze fidesi dağıttık. Önümüzdeki yıllarda Konaklı Mahallesi’nde 117 dönümlük bir alanda ‘Ekoçiftlik’ kuracağız. Bu proje, meyve-sebze bahçeleri, seralar, tıbbi-aromatik bitkiler merkezi, laboratuvar, destinasyon, soğuk sıkım ünitesi, zeytin üretim ve işleme alanları, bitki kurutma alanı, konserve ve turşu yapım atölyesi, agroekoturizm kampı, kiralık bostanlar ve satış alanları ile soğuk hava depoları gibi bölümler içeriyor. Burada NİLKOOP üyesi çiftçilerle ekolojik tarım koşullarında üretim ve satış yapılacak. Üretici ve tüketiciyi bir araya getirip bir anlamda kır ile kentin buluşmasını, çiftçinin pazarını genişletmeyi, ürünün değerinde satılmasını, tüketicilerin sağlıklı ve ucuz gıdaya erişmesini sağlayacağız.”

8 bin yıllık miras: Nilüfer

YENİ NESİL İÇİN YENİ HİZMETLER

Yeni nesil belediyecilik hizmetleri kapsamında çocukları ve gençleri geleceğe hazırlayan çalışmalar yürüttüklerini ekleyen Başkan Erdem, şöyle anlatıyor:

“Çocuklara stratejik düşünme, mantık yürütme, sıra dışı düşünme, problem çözme becerileri kazandırmayı amaçlayan zekâ ve akıl oyunları ile kod atölyeleri açtık. Önümüzdeki yıllarda içinde kodlamanın olmadığı çok az meslek kalacağını öngörüyoruz. 21. yüzyıl becerileriyle donatılmış yeni bireylerin yetiştirilmesine katkıda bulunacak bu atölyeleri yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.

8 bin yıllık miras: Nilüfer

KÖYLERE ÜCRETSİZ İNTERNET

Kırsal mahallelerde çocuklara internet erişimi sağlayarak eğitimlerine katkıda bulunmak amacıyla dijital çözüm projesini hayata geçirdik. Uzaktan eğitim sürecinde interneti, bilgisayarı olmayan kırsaldaki çocuklar için 2 mahallede bilgisayar sınıfları oluşturarak sınırsız ve ücretsiz internet olanağı sağlamıştık.

Ayrıca kırsal nitelikli 13 mahalleyi internet altyapısına kavuşturarak, bölge halkına ve öğrencilere sınırsız ve ücretsiz internet sağladık. Kırsaldaki çocuk için bu olanak dünyaya açılan bir kapı niteliğinde. Günümüzde çocuk ve gençlerin dünya ile kuracağı bağ için internet çok önemli bir araç. Onları bundan mahrum bırakamayız. Eğitimde fırsat eşitliği için, çocuk ve gençlerimizi geleceğe hazırlamak için, özellikle eğitim hayatlarına katkıda bulunmak için bu adımları atıyoruz. Hedefimiz 13 mahalledeki kablosuz internet uygulamasını 24 mahalleye yaygınlaştırmak.

8 bin yıllık miras: Nilüfer

NİLÜFER GENÇLİK EVİ

Gençleri önemsediğimizi gösteren projelerden biri de Nilüfer Gençlik Evi. Görükle Spor Parkı’nda bulunan binayı, gençlerin fikirleriyle yeniden şekillendirerek hizmete sunduk. Burası katılımcılığın en güzel örneklerinden biri. 15-29 yaş aralığındaki gençlerin kullanımına açık olan merkez, özellikle üniversite gençliğiyle kentteki diğer gençlik oluşumlarını kaynaştıracak. Gençler çeşitli atölye çalışmaları ve çalıştaylar yapacak, yerel gençlik politikalarının geliştirilmesi sürecine de katkıda bulunacak.”

YAŞLILARA ÖZEL BAKIM

Yaşlı nüfusa yönelik hizmetlere büyük önem verdiklerini belirten Başkan Erdem, “Hayırseverlerin de desteğiyle 2 büyük huzurevi kazandırdık. Bu sayede Nilüfer’de yaşlı nüfusun huzurevi ihtiyacını karşılıyoruz. Alzheimer hastaları için toplam 3 bin 700 metrekarelik alana kurulan Alzheimer Hasta Konuk Evi yapıldı. 55 yaş ve üstü vatandaşların sosyalleşmesi amacıyla nitelikli yaşlı merkezlerine örnek olacak bir model geliştirdik. Olgun Gençlik Merkezi’nde katılımcıları yaşlılık ve yalnızlık duygularından arındırıp hayata bağlayan çok sayıda etkinlik düzenliyoruz. Yaşlı, hasta ve yalnız yaşayan, kendine bakamayacak durumda olan yaşlılara da ev temizliği, kişisel bakım ve sıcak yemek desteği veriyoruz. Ekiplerimiz, vatandaşların hijyenik bir ortamda, mutlu bir şekilde yaşam sürmelerine olanak sağlıyor” diyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder