Adana’nın dört merkez ilçesinden biri Sarıçam, kentin kuzey doğusunda bulunuyor. Sahip olduğu toprak zenginliği nedeniyle tarihi boyunca dikkat çeken bir konumda yer almış. Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan ilçe, ismini bölgede bulunan Sarıçam Ormanları’ndan alıyor. Çukurova’nın en verimli topraklarına sahip. Toprağın kırmızılığını hemen fark edebiliyorsunuz.
1 yılda topraklarından 3 defa hasat alınabiliyor. Buğdayı ekip biçip hemen ardından mısır, patates veya soğan aynı yıl içinde ekip toplayabiliyorsunuz. İlçenin verimli toprakları, üzerinde yaşayan topluluklara her daim bereket getirmiş. Arazilerin verimli ve aynı zamanda sulanabilir olması sebebiyle tarımsal ürün çeşitliliği ve üretim fazla.
Tarımsal ürünlerin başında patates, buğday, pamuk, arpa, mısır, soya, karpuz, zeytin, nar, sebze ve diğer tüm meyveler geliyor. Sarıçam, daha önce Sofulu beldesiyken bölgedeki Buruk, Sofulu, Baklalı, İncirlik, Suluca ve Kürkçüler beldelerinin birleştirilmesiyle 2008’de ilçe statüsüne geçmiş. 68 mahalleden oluşan ilçenin nüfusu, en son 221 bin 733 olarak kayıtlara geçmiş... Her geçen gün gelişen ve değişen ilçe, Adana’nın merkez ve diğer ilçelerinden sürekli göç alıyor. Bunun ana nedenleri arasında bölgenin istihdama açık olması var.
Bir zamanlar küçük Amerika olarak bilinen İncirlik Amerikan Hava Üssü’nün hemen yanı başında bulunan ilçe, bünyesinde su sporlarına ev sahipliği yapan Seyhan Baraj Gölü’nü, Çukurova Üniversitesi’ni, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ni, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’ni, Yeni Adana Şehir Stadyumu’nu, Ç.Ü. Balcalı Hastanesi’ni barındırıyor. Adana’nın eğitim ve sanayi bölümlerinde oldukça önemli yer tutarken, kentin en özel ilçelerinden.
Doğal güzellikleriyle de dikkat çekiyor. 1973’te kurulan Çukurova Üniversitesi’nin Ballıca kampüsünde doğa yürüyüşü yaparak baraj manzarasını izleme şansı bulabilirsiniz. Çatalan Baraj Gölü de manzarası ve temiz havasıyla doğasever pek çok turisti bölgeye çekiyor. İlçenin kamp ve piknik adına kullanılan bölgelerinden bir diğeri olan Sarıçam Ormanları’nda tabiatın tüm güzelliklerinden faydalanabilirsiniz.
ADANA’NIN YENİ CAZİBE MERKEZİ
Türkiye’nin en genç ilçelerinden biri olarak gösterilen Sarıçam’ın Belediye Başkanı Bilal Uludağ ile ilçeyi, yaptığı çalışmaları, hayata geçirdiği projeleri konuşuyoruz. Günün gereksinimlerinin yanında geleceğin Sarıçam’ını planladıklarını ifade eden Uludağ, bunun neticesinde Adana’nın yeni cazibe merkezinin Sarıçam olduğunu söylüyor. Uludağ, şöyle konuşuyor:
“İlçeyi bölgenin marka kenti haline getirdik. Geleneksel yerleşim düzeninin yanında son yıllarda, bölgede yükselen modern binalar ve konut sektöründeki artıştan anlıyoruz ki ilçemiz ev almak isteyenlerin öncelikli tercihi haline geldi. Coğrafi konumu ve sosyo ekonomik yapısı ile çağdaş, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir kent olma yolunda ilerliyoruz. Yeni bir çehre ve bambaşka bir vizyona kavuşan Sarıçam’da merkezden kırsala vatandaş memnuniyetini sürekli kılarak, sürdürülebilir projelerle kaliteden ödün vermeden çalışıyoruz. Bunun sonuncunda Sarıçam Belediyesi, EFQM Mükemmellik Modeli çerçevesinde Türkiye Kalite Derneği (KALDER) tarafından verilen ve iş dünyasının en prestijli ödülleri arasında gösterilen (EFQM Üstün Performansta 5 Yıldız Belgesi) Mükemmellikte Yetkinlik 5 Yıldız Ödülü’ne layık görüldü.”
‘İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM BULDUK’
Başkan Bilal Uludağ, yapılan çalışmaları anlatarak şöyle devam ediyor: “İstihdamın önünün açılması ve işsizliğe çözüm amacıyla 2015’te hayata geçirdiğimiz Sarıçam İstihdam Merkezi ile şu ana kadar 10 bin vatandaşın iş sahibi olmasını sağladık. Ayrıca nitelikli eleman temini için kasaplık, arıcılık, ağaç budama ve aşılama, petshop ve yerel hayvan koruma görevliliği gibi birçok kurs açarak hem üretime hem istihdama katkı sağladık. İstihdamın yanında yerinde üretimi ve tarımda çeşitliliği de çok önemsiyoruz. Bereketli ve verimli toprakları ile tarımın göz bebeği olan Sarıçam’da birlikte üretip birlikte kalkınmak için yöreye özgü geleneksel ürünleri toprakla buluşturuyoruz.
TARIMIN GÖZ BEBEĞİ
‘Sarıçam üretsin fidesi bizden olsun’ sloganı ile ilçede yaşayan vatandaşlara 4 yıldır domates, biber ve patlıcandan oluşan fide dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Geleneksel hale getirdiğimiz fide dağıtımında bu sene yeni bir rekora imza attık. İlçenin 6 noktasında yapılan bu seneki dağıtımda 500 bin fide kısa sürede tükendi. Merkezden kırsala hizmet atağımıza da hız kesmeden devam ediyoruz. Gelişen teknolojiyle, değişen yaşam koşullarında zamanın ruhunu yakalamak ve kadınların iş yükünü hafifletmek için temin ettiğimiz hamur karma makinasını kırsal mahalleler başta olmak üzere ilçenin 60 mahallesine dağıttık.
İKLİM DOSTU BELEDİYE
Hızla değişen ve büyüyen ilçemizde, sürdürülebilir şehir strateji ve taslak eylem planının geliştirilmesini hedefliyor, iklim değişikliğini artırıcı etkilerin önüne geçmek istiyoruz. Bu doğrultuda verdiğimiz eğitimler ve çalışmalar kapsamında ‘İklim Dostu Belediye’ projemizi hayata geçirerek Sarıçam’da bu yolda çok ciddi bir adım atmış olduk.”
‘SANAYİ BÖLGESİ OLACAK’
Geleceğin Sarıçam’ı için projeler ürettiklerini belirten Başkan Uludağ, hayata geçirecekleri projelere ilişkin şu bilgileri paylaşıyor: “Altyapısını oluşturduğumuz çalışmalarımızla ‘Sanayi Bölgesi Sarıçam’ı Türkiye’nin markası haline getirmeyi amaçlıyoruz. Marmara Bölgesi’nden sonra Ceyhan ekseninde Türkiye’nin en büyük sanayi havzasına sahip Sarıçam’da Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nin yanı sıra, çok yakında açılacak Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi bölgeye çok ciddi katkı sağlayacak. Ayrıca ‘Tekstil Kent’ projesinde de temel atma aşamasına gelindi. Mobilyacılar Sitesi, Küçük Sanayi Sitesi, Karma Organize Sanayi Sitesi’nin büyütülmesi projeleri ile bölge yakın zamanda ‘Sanayi Bölgesi’ olacak.
BÖLGENİN İLK KARAVAN PARKI
Pandemi ile başlayan kısıtlamalar vatandaşların bir kısmının karavan evlere yönelmesini sağladı. Ülkemizde de giderek artan bu talebe karşı vatandaşların karavanları ile konaklayabilecekleri ‘Karavan Park’ projesini planlıyoruz. Mustafalar Mahallesi’ndeki 100 dönümlük Sarıçam Belediyesi Yörük Ormanı’nın bir bölümünü düzenleyerek bölgenin en büyük karavan parkı olarak yakında hemşehrilerimizin hizmetine sunacağız. Ayrıca merkezden kırsala eşit hizmet sağlıyoruz. Özellikle kırsal mahallelerin bulunduğu köy statüsünden mahalle statüsüne geçen yerlerde yapılan asfalt çalışmasının yanında ‘Köy Meydanları Projesi’ de bu yıl içinde hayata geçirilecek.”
SPOR KENTİ
“Spor kenti Sarıçam, mottosuyla hayata geçirdiğimiz projelerle ilçeyi spor kentine dönüştürdük” diyen Uludağ, şöyle devam ediyor: “Bugüne kadar binlerce gencimizin sporla buluşmasını ve başarı yakalamasını sağladık. Her yıl açtığımız çeşitli branşlardaki ‘Yaz Spor Okulları’ kurslarına katılan gençlerin çoğu Sarıçam Belediyesi Spor Kulübü bünyesinde birçok kupa ve madalya kazandı. Son olarak Eskişehir’de düzenlenen ‘Durgunsu Kano Türkiye Kupası Yarışları’ndan kulübümüz sporcuları Türkiye 1’inciliği ve 2’nciliği ile döndü. Türkiye’de en uygun su sporları yapılacak yerler arasında gösterilen Sarıçam’daki Seyhan Baraj Gölü Çukurova Üniversitesi Kayıkhane Tesisleri, son yıllarda Türkiye’nin en gözde su sporlarına ev sahipliği yapıyor. Türkiye Durgunsu Kano Uzun Mesafe Milli Takım Seçme Yarışları başta olmak üzere Bedensel Engelliler Para Yelken Türkiye Şampiyonası gibi birçok yarışma burada yapılıyor.”
‘GENÇ NÜFUSU DÜŞÜNÜYORUZ’
Uludağ, “Sınırlarımız içinde bulunan Çukurova Üniversitesi, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile genç ve dinamik nüfusa sahip ilçemizde hızlı öğrenci nüfusu artışı, öğrenciler için kitap gereksinimini de beraberinde getiriyor. Biz de Ana Bacı Konukevi’mizi çocuk kütüphanesi için, Sarıçam Belediyesi Kültür Merkezi olarak hizmet veren binayı ise yetişkin kütüphanesi olarak projelendirdik. Yakın zamanda hizmete sunmayı planlıyoruz. Büyük önem verdiğim projelerden biri de ‘Spor Kompleksi Projesi’. Çok yakında ilçeye kazandırılması için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu anlamda Gençlik ve Spor Bakanlığı iş birliğiyle ilçeye 6 halı saha, çok amaçlı spor salonu ve gençlik merkezi, ilçe stadyumu, 25 ayrı noktaya da basketbol sahası kazandırılacak” diyor.
Akdeniz’in bereketli topraklarından Sarıçam’ın bilinen ilk tarihi M.Ö 1000’li yıllara dayanıyor.