Adını kenti ikiye bölen Seyhan Nehri’nden alan, Adana’yla özdeşleşen Seyhan’ı kentin kalbi ve hafızası olarak tanımlamak yanlış olmaz. Gündüz nüfusu bir milyona yaklaşan Seyhan; tarihi zenginlikleri, verimli tarım arazileri, sanayi kuruluşları, kültür ve sanat merkezleriyle Adana’nın görünen ve bilinen yüzü olma özelliğini taşıyor. Türkiye'de sarı sıcak ve bereketle özdeşleşen kentin adı Adana...
Dünyanın en verimli üç ovasından biri olarak kabul edilen Çukurova’da bir yılda üç ürünün alınabildiği bereketli topraklar üzerine kurulu kadim bir kent. Arkeolojik kazılarda elde edilen bilgilere göre en az 10 değişik medeniyetin, en az 18 devletin hüküm sürdüğü belgelenen Adana, konumu ve doğal zenginlikleriyle yüzyıllar boyunca cazibe merkezi olmayı başarmış nadide kentlerden. Tarih boyunca birçok medeniyetin merkezini ise Seyhan ilçesi oluşturuyor.
İlçede tarihi açıdan dönüm noktası sayılabilecek birçok yapı mevcut. Seyhan Nehri üzerindeki köprülerden en dikkat çekeni Roma-Bizans Devri’nden kalan tek eser Taşköprü... Ve birkaç kamu binası da Osmanlı hükümdarlığı sırasında şehre inşa edilmiş. Yıllar içinde aldığı göçe bağlı olarak yıllar boyunca çarpık kentleşen Seyhan, 56 ilden daha büyük bir ilçe. Yaşamın her alanında üretimi benimseyen yönetim anlayışıyla hareket ettiklerini belirten Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay ile ilçeye yönelik projelerini konuşuyoruz. Akay, “Seyhan’ın sorunlarına gerçekçi ve sürdürülebilir çözümler üretiyoruz. Sorunların çözümü üretimden geçiyor. Üreten, ürettiğini de halkla paylaşan bir kente dönüşerek, Seyhan’ı geleceğe hazırlıyoruz” diyor.
ENGELLER KALKIYOR
“Seyhan Belediyesi’nin hizmetlerinin bir diğer odak noktasını sosyal yardımlar oluşturuyor” diyen Akay, şöyle devam ediyor:
“Vatandaşlarımızın yaşam kalitesini yükseltmek için görev yapıyoruz. ‘Kapımız Açık’ kampanyasıyla kış aylarının zor koşullarını hafifletebilmek için Adana’daki evsiz insanlara barınma, sıcak yemek, sağlık taraması, kişisel bakım hizmetlerini ücretsiz sunuyoruz. Dezavantajlı durumdaki engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmak için çalışmalar yapıyoruz. Toplumsal yaşama katılımlarını sağlamak için önlerindeki engelleri kaldırarak yaşamı onlarla paylaşıyoruz. Tekerlekli sandalye, engelli bastonu, hasta yatağı gibi taleplere hızlı biçimde yanıt vererek, yaşamlarını kolaylaştıracak donanımlara kavuşmalarını sağlıyoruz. Engelli ve yaş almış bireylerimizin toplumsal fırsatlardan yararlanmalarına, sosyalleşmelerine aracı olmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda ‘Engelsiz Taksi’ uygulamamızla toplu ulaşım araçlarıyla saatlerce sürecek işlerini çok kısa zamanda yapmalarını sağlıyor, konser, sinema, düğün gibi sosyal aktivitelere katılımlarını teşvik ediyoruz.”
TÜRKİYE’NİN İLK DİŞ HEKİMLİĞİ MÜZESİ
Diş hekimliği alanında özel parçaların bulunduğu ödüllü müzeden bahseden Akay, “Türkiye’nin ilk ve tek diş hekimliği müzesi olarak açtığımız Prof. Dr. İlter Uzel Diş Hekimliği ve Tıp Müzesi, 455 belediyenin üye olduğu Tarihi Kentler Birliği’nce ‘Koleksiyon ve Arşiv Müzeleri’ dalında ödüle layık bulundu. Müzemizde Prof. Dr. Uzel’in 50 yıllık meslek yaşamının birikimi olan tıp ve diş hekimliği aletleri, diş hekimliğine ait orijinal ve taş baskı kitaplar, gravür ve resimleri de kapsayan envanterler sergileniyor. Ayrıca Atatürk’e ait üst çene diş kalıbı, 150 yıllık dişçi koltuğu, Enver Paşa’ya ait altın dolgulu azı diş gibi nadide eserler de yer alıyor” diyor.
4 BİN SOKAK HAYVANI KISIRLAŞTIRILDI
Seyhan’da sokak hayvanlarının aç ve açıkta kalmaması için yoğun mesai harcadıklarını aktaran Akay, “Her gün 99 farklı noktada sokak hayvanlarını besliyoruz. Aç ve susuz kalmamaları için vicdani sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. Belgeli hayvanseverlere mama desteği veriyoruz. Sokak Hayvanları Bakım ve Kısırlaştırma Merkezi’nde iki yılda 4 binden fazla kedi ve köpeğin kısırlaştırma işlemini ve bakımını yaptık” diyor.
KIRSAL KALKINMAYA MANDIRA MODELİ
Dikimevi, Boya Atölyesi, Kompost tesisiyle Seyhan’ı üreten belediyeciliğe yönelten Başkan Akay’ın, kırsal kalkınmaya verdiği öneme Karayusuflu Mahallesi’nde tanık oluyoruz. Akay, çalışmalarını şöyle anlatıyor: “Kurduğumuz mandıra faaliyete hazır. Gerekli izinlerin alınmasının ardından bölgede hayvancılıkla geçimini sağlayan çiftçilerin ürettiği sütleri hijyenik koşullarda işleyip peynir, yoğurt, tereyağı ve kaymak haline getireceğiz. Bu ürünler ekonomik fiyatlarla halka sunularak, manda yetiştiriciliğine başlayacağız.
YEREL ÜRETİME DESTEK
Adanalıların ucuz ve sağlıklı gıdaya erişebilmesi için iki ayrı noktada Seyhan Halk Pazarı’nı hizmete açtık. Yerel üretim kooperatiflerinin ürünlerini de burada halkla buluşturuyoruz. Ayrıca kendi atölyelerimizde ürettiğimiz Seyhan markalı sıvı sabun, çamaşır suyu, bulaşık deterjanı gibi temizlik malzemelerini ekonomik fiyatlarla yurttaşlarımıza sunuyoruz. Kadın Dayanışma Merkezi’nde üretilen kolonya, sabun ve seramik ürünleri ile Sürekli Eğitim ve Uygulama Merkezi’nde (SEYMER) üretilen ürünleri de Halk Pazarı’mızda vatandaşlarımıza sunuyoruz.”
KADINLAR TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ ÜRETECEK
Kadın Dayanışma Merkezi ve Dikimevi ile kadınların iş yaşamına katılımını destekleyip kadın emeğini görünür hale getiren Seyhan Belediyesi’nin bir diğer projesi ise tıbbi ve aromatik bitki üretimi. Akay, şu bilgileri veriyor: “Yaz aylarında başlatılan proje kapsamında mevsim koşullarına uygun aloe vera, biberiye, lavanta, melisa, aynısefa, sarı kantaron, kekik, adaçayı, papatya, tıbbi nane, ıtır, altınotu, civan perçemi, passiflora, ekinezya, zencefil, zerdeçal, safran, keten ve aspir fideleri toprakla buluşturuldu ve hasadı yapıldı. AB projesi kapsamında kurulacak serada Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri tarafından 40 kadına tarımsal eğitim verilecek. Yetiştirilen bitkilerden eterik, uçucu yağlar ve aroma bileşenleri çıkartılıp farklı alanlarda kullanılarak katma değeri yüksek ürünler olarak halka sunulacak. Bu sayede kadınların ekonomik gelirine katkı sağlanacak.
KADIN ERKEK EŞİTLİĞİNE ‘MOR BAYRAK’
Seyhan Belediyesi olarak kadınların çalışma hayatında çağdaş ve güçlü bireyler olarak, üretimden yönetime kadar her alanda görev almalarını destekliyoruz. Bu kapsamda da belirlenen şartlara uyarak kadın-erkek eşitliğini gözeten işyerlerine ‘Eşitlik Dostu İşyeri’ tabelası verildi. Kriterlere uygun olan işletmelere, işyeri açma ve çalışma ruhsatı harçlarında yüzde 20 indirim yapılıyor ve ‘Mor Bayrak Eşitlik Dostu İşyeri’ tabelası asılıyor.”
TEPEBAĞ’IN ÇEHRESİ DEĞİŞİYOR, TARİHİ DOKUSU ORTAYA ÇIKARILIYOR
Seyhan’ın tarihi dokusunu görünür hale getirecek çalışmalar yaptıklarını anlatan Akay, şu bilgileri aktarıyor:
“Tarihi Tepebağ ile Kayalıbağ mahallelerini ayıran ve antik dönemden bu yana kullanılan, bugünkü adıyla Musabalı (Av.Turhan Arun) Sokak’ta ‘Sokak Sağlıklaştırma Projesi’nin 2. etap çalışmaları sürüyor. Adana Valisi Süleyman Elban’ın tarihi kent merkezi, eski adliye binası, Ulu Cami ve Büyüksaat arasındaki aksın canlandırılmasına yönelik çabalarıyla eşgüdüm halinde sürdürdüğümüz restorasyon ve sağlıklaştırma çalışmaları kapsamında 700 yıllık Musabalı Konağı, Bekir Sapmaz Öğrenci Yurdu, Tarihi Yeşil Cami, tescilli yapılar ve işyerlerinin bulunduğu sokak üzerindeki tüm yapıların dış cepheleri yenilendi. Sokağa estetik bir görünüm kazandırdık. Tarihi kent merkezinde Ulucami ile Kız Lisesi aksını ortaya çıkaracak çalışmalar kapsamında Adana Valiliği’nin desteğiyle kamulaştırılan Bebe Müzikhol binasını yıktık. Bu alanda Ulucami-Kız Lisesi aksıyla birleşen bir meydan ve park düzenlemesi ile sokak sağlıklaştırma çalışmaları yaparak, tarihi dokuyu görünür hale getirip; daha iyi algılanmasını sağlayacağız.”
DİJİTAL BAĞIMLILIĞA KARŞI E-SPOR
Türkiye Belediyeler Birliği’nce düzenlenen ‘Genç Dostu Şehirler Fikir ve Proje Uygulama’ yarışmasında ‘Genç Dostu Şehir’ ödülüne layık görülen Seyhan Belediyesi, gençlere yönelik projeleriyle de dikkat çekiyor. Akay, “Gençlerin bilgiye erişiminin önündeki engelleri Bilgi Evleri ile kaldırdık. Gençlerde yaygın görülen dijital bağımlılığa karşı e-spor merkezini açtık. Hem dijital bağımlılığın rehabilitasyonu hem de dijital alandaki becerilerini üretime yönlendirmelerini hedefliyoruz. Teknolojiyi tüketen değil, geleceği üreten bir nesil için bu etkinlikleri düzenliyoruz. Burada gençlerimiz becerilerini oyun alanından çıkarıp daha kullanılabilir şekle dönüştürecek” diye anlatıyor.
Seyhan Nehri üzerindeki Taşköprü, 319 metre uzunluğunda ve 13 metre yüksekliğindedir. Dünyanın halen kullanılan en eski köprülerinden biri olarak bilinmektedir.