Banu ŞenAdı üstünde: Yenimahalle

HABERİ PAYLAŞ

Adı üstünde: Yenimahalle

Ankara’nın metropol ilçelerinden Yenimahalle’nin tarihi 1925’e kadar uzanıyor. Atatürk, Ankara’yı başkent olarak seçtikten sonra Yenimahalle’deki çorak toprakları ıslah etmek amacıyla 5 Mayıs 1925’te Atatürk Orman Çiftliği’nin (AOÇ) temelini atıyor. 1946-1949 arasında dönemin Ankara Belediye Başkanı Ragıp Tüzün’ün girişimiyle çiftliğin karşısındaki boş yamaçlar, dar gelirli memurlara konut yapmaları için dağıtılıyor. Böylece Yenimahalle ilçesinin planlı bir biçimde kurulmasının yolu açılıyor. 1957’de ilçe merkezi haline gelen bölge, 1984’te yapılan mahalli idareler seçimleri öncesinde bağımsız belediye haline geliyor.

Haberin Devamı

Adı üstünde: Yenimahalle

TÜRKİYE’NİN KALBİ

Yenimahalle, komşuluk ve mahallelik kültürünü devam ettiren bir ilçe olduğu gibi Ankara ticaretinin yüzde 41’ini kapsayan organize sanayi bölgeleriyle de dikkat çekiyor. 2009 Yerel Seçimleri’nde Yenimahalle Belediye Başkanı seçilen Fethi Yaşar üç dönemdir görevde. Bölgedeki mahallelilik kültürünün devamı amacıyla sosyal dayanışma projelerine ağırlık veren Başkan Yaşar’ın Yenimahalle Evleri, Derman Market ve Halk Kart projelerinin yanında kültür-sanat projeleri de öne çıkıyor. Yenimahalle’de Ankara’nın en büyük ve donanımlı kültür merkezi olan Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi’nin yanı sıra mahallelere yapılan kültür merkezleri dikkat çekerken, eğitim ve spor alanındaki projelere de ağırlık veriliyor. Türkiye’nin kalbinde önemli bir ilçe olan Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ile Yenimahalle’yi ve projelerini konuşuyoruz.

Adı üstünde: Yenimahalle

ANKARA’DA TİCARETİN YÜZDE 41’İ

Yenimahalle’de sosyal ve yapısal projelerin ön planda olduğunu kaydeden Yaşar, şu ifadelere yer veriyor:

“Halka bu 5 sene içinde ne söz verdiysek hepsini gerçekleştirdik. Yenimahalle, örnek ilçelerden biri. Adı üstünde yeni bir ilçe. 1949’larda memur kooperatifi olarak kuruluyor. İlk taşınanlar 1952-53’te yerleşiyor. 2 ve 3 katlı önde ve arkada bahçeli evler yapılıyor. Yenimahalle’de bir tarih yok. Yenimahalle, bir Konak, Altındağ, Çankaya veya Kadıköy, Şişli değil. Benim sınırlarım içinde Akköprü dışında tarihi yapı yok. AOÇ de Cumhuriyet’ten sonra kuruluyor. Buna rağmen yaptığımız çalışmalar neticesinde Ankara’da ticaretin yüzde 41’i bizde. Eğitim kalitesini yukarı çektik. Sağlık iyi durumda. Gelişmişlikte 5. sıraya yükseldik. Biz geldiğimizde çok aşağılarda olan Yenimahalle, bugün Kadıköy, Şişli, Beşiktaş ve Çankaya’dan sonra geliyor. Bunların arasına girebildiysek, yaptığımız yatırımların büyük katkısı var. Yenimahalle her yerden göç alıyor. Yerimiz alan olarak daraltıldı, 2014’te Çayyolu’nu bizden aldılar ona rağmen nüfusumuz artıyor. Kültür, sanat, spor, sağlık adına çok güzel eserler yaptık. İlçe belediyesinin bütçesiyle yapılacak işler değil ama yaptık. 25 bin gecekondu yıktık. Yenimahalle, barınmada ve ticarette Ankara’da tercih edilen bir ilçe. Gıda sektörü, Ostim ve İvedik Organize Sanayi Bölgeleri, oto sanayi, toptancılar sitesi, iş makinaları, konfeksiyoncular bizde. Bunları teşvik ettim, önünü açtım. İşletme açacak herkese aynı gün ruhsat veriyoruz. Esnafa kolaylık gösterdiğinizde sizi tercih ediyor. Esnaf ve ticaret güçlü olursa şehir de güçlü olur.”

Haberin Devamı

Adı üstünde: Yenimahalle

Haberin Devamı

100’ÜNCÜ YILA ÖZEL PROJELER

Cumhuriyet’in 100’üncü yaşını anıtlaştırmak için hayata geçirecekleri iki projeyi vurgulayan Yaşar, sölerini şöyle sürdürüyor: “İlk defa bir eğitim akademisi yapıyoruz. 100 milyonluk bir yatırım. 100’üncü Yıl Cumhuriyet Akademisi’ni Cumhuriyet’in 100’üncü yılına yetiştireceğiz. 750 öğrenci aynı anda kütüphanesinden yararlanacak, çocuk kütüphanesi, konser salonu, açık hava sineması, kurs yerleri ve atölyeler yer alacak. Etüt merkezi, engelli sınıfları olacak. Master yapacak olan son sınıf veya üniversite mezunu gençler için eğitim vereceğiz. 10 bin metrekare inşaat alanına sahip olan tesis, gençlerin ve çocukların normal derslerin yanında çağdaş eğitim fırsatlarından yararlanması için hizmet verecek. Proje geliştirme, kariyer, sanal gerçeklik, endüstriyel tasarım, sanat-tasarım, dijital tarım, enerji ve çevre, dron pilotluğu gibi kişisel gelişim akademileri bulunacak. İhalesi tamamlanan eğitim projesinin temelini 29 Ekim’de atmayı planlıyoruz. Burada gençlerimiz dünya gençleriyle eşit şartlarda yarışmak için bilimsel eğitim alacaklar. Ayrıca, 100. yılımıza ithafen Cumhuriyet Tema Parkı da yapacağız. Burada oyuncak yok. Cumhuriyet’in devrimlerinin anlatıldığı 60 dönüm bir park olacak. Vatandaşlar gezerken Cumhuriyet’in bize neler kazandırdığını öğrenecek.”

Adı üstünde: Yenimahalle

MAHALLELER SOSYALLEŞİYOR

Şentepe’ye pazar yeri yapıtıklarını, onun üzerinde de sosyal tesis olacağnı söyleyen Yaşar, “Yenimahalle Evleri’mizde vatandaşlar nişanını, mevlidini, kınasını yapabiliyor. Mahallelerimizi sosyalleştiriyoruz. Nazım Hikmet Kültür Merkezi Ankara’nın en güçlü ve en donanımlı kültür merkezi. Spor salonları yapıyoruz. 500 parkımız var. 300’ünü biz yaptık. Ankara’nın en güçlü yeşil alanına sahip ilçeyiz. Tarlayı yeşil alana dönüştürüyoruz. Yardımlaşma anlamında kurduğumuz Derman Market’ten 3 bin ailemiz yararlanıyor. İletişim ofisimiz var, iş bulmak isteyenlere aracı oluyoruz. Hemşerilerimin sorun ve şikayetlerini dinleyip, belediyemizle ilgi olanlara hemen müdahale ediyoruz, diğerlerini de ilgililere iletiyoruz. Bu yönden de esnaf ve vatandaşla diyaloğumuz her zaman güçlü. Oradan çıkan sonuçlar daha çok bizi ilgilendiren konular olmuyor. En çok sokak hayvanları ve Suriyeli sorunu çıkıyor” diyor.

Adı üstünde: Yenimahalle

KENDİ ELEKTRİĞİNİ KENDİSİ ÜRETECEK

Yaşar, sözlerine şöyle devam ediyor: “Bugüne kadar kamu kaynaklarımızı kendi paramız gibi özenle kullandık. Şimdi de kendi elektriğimizi üreterek belediye bütçesine ciddi katkı sağlayacağız. 5 pazaryerimizin üzerini kapatarak kuracağımız GES santralleriyle 5 KW’lık elektrik üretimi sağlayacağız. Türkiye’de bir ilk olacak. Başta belediyeye ait tüm tesisler ve sokak aydınlatmaları ile parkların elektrik ihtiyacı güneş enerjisi santralinden karşılanacak. Artan elektriği de satarak belediyeye ek gelir sağlayacağız. İnsan için sağlık temel haklardan biri. Ben bunun bilincinde olan bir belediye başkanı olarak sağlık alanında önemli çalışmalara imza atıyorum. Avrupa’da çok önemli ve başarılı olan aile hekimlikleri bizde çoğunlukla barakalarda veya yüksek fiyatlarda kiralanan dairelerde hizmet veriyor. 42 mahallemize yepyeni aile hekimliği polikliniği yaptık. Vatandaşlarımız yürüme mesafesinde temel sağlık hizmetlerinden faydalanıyor. “

Adı üstünde: Yenimahalle

SADECE HOBİ KURSU DEĞİL

Yenimahalle Belediyesi Meslek Edindirme ve Hobi Kursları (YENİMEK) ise 14 yıldır Yenimahallelilere hizmet veriyor. Alanında uzman 250 öğretmen ile 20 ayrı kurs merkezinde her yıl ortalama 20 bin kursiyere eğitim veriliyor. Yenimahalle sakinlerinin kişisel gelişimi ve meslek edinimi için YENİMEK noktalarının büyük bir boşluğu doldurduğunu belirten Başkan Yaşar, “İlçe sakinlerimizin sosyal ve kültürel gelişimine büyük önem veriyoruz. Kendini geliştirmek ve meslek edinmek amacıyla kurslarımıza kayıt yaptıranların sayısı her yıl artıyor. YENİMEK sadece hobi kursları değil aynı zamanda meslek edindirme kurslarıdır. Ayrıca bu kurslar insanları kaynaştırarak komşuluk, arkadaşlık ilişkilerini geliştiriyor” diyor.

Adı üstünde: Yenimahalle

KENDİ İŞİNİN PATRONU OLDU 10 KADINA İSTİHDAM SAĞLADI

YENİMEK’te başarılı olmuş ve kendi işyerini açmış kursiyerlerden biri; Rukiye Kuba. Ev kadını olan ve daha önce hiç çalışmayan üç kız çocuk annesi 30 yaşındaki Kuba, güzellik merkezi açarak kendi işinin patronu oluyor. Kuba, 2018’te YENİMEK’in makyaj ve cilt bakımı kursuna başlıyor. 1 yıl boyunca kendini geliştiren ve tüm eğitimlerini tamamlayarak ustalık belgelerini alan Kuba, aynı zamanda usta öğretici de oluyor. 10 kişiye de istihdam sağlayan Kuba, ekibiyle yaklaşık üç yıldır faaliyette olan merkezde, kalıcı makyaj, epilasyon, cilt bakımı uygulamaları ile hizmet veriyor.

Yenimahalle’nin Ulus istikametinden girişine rastlayan Akköprü, 760 yıl önce Selçuklular tarafından yaptırılmış. Selçuklu hükümdarı Alaaddin Keykubat tarafından 1222’de, eski Bağdat ticaret yolunun geçtiği Ankara Çayı üzerinde yaptınlan Akköprü kentin tarihine tanıklık etmekte.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder