Banu ŞenAkdeniz'in incisi Muğla

HABERİ PAYLAŞ

Akdeniz'in incisi Muğla

Muğla, 13 bin 247 kilometrekare yüzölçümü, bin 480 kilometre kıyı şeridi (yeni araştırmalarda bin 740 kilometre), yüzde 68 orman varlığı ve birbirinden değerli 13 ilçesi olan mükemmel, eşsiz bir o kadar da geniş bir coğrafya... Muğla; doğal güzellikleri ile turizmde, verimli toprakları ile tarımda, korunmuş yapısı, tarihi dokusu ile de kültür turizminde çok iddialı bir şehir. Başat ürünleri ile ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan, dağlarından yağ ovalarından bal akan, zeytinin, bademin çam balının başkenti, bereketli topraklarının hakkını veren tarım kenti Muğla… Sevgi, hoşgörü ve güler yüzle misafirlerini 12 ay ağırlayan, eşsiz kıyılarından muhteşem doğasına dünyanın çekim merkezi olan turizm kenti Muğla’nın ilçeleri; Bodrum, Dalaman, Datça, Fethiye, Köyceğiz ve Marmaris’in her biri ayrı ayrı cazibe merkezi… Menteşe, Kavaklıdere, Milas, Ortaca, Seydikemer, Ula ve Yatağan ilçeleri de birçok cevher barındırıyor. Geçmişten günümüze korunmuş değerleri, tarihi dokusu, mistik hikayeler barındıran antik kentleri, Anadolu’nun, yörük kültürünün izlerini taşıyan gelenek, görenekleri ile kültür kentinin Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ile bu hafta Muğla’yı konuştuk.

Haberin Devamı

GELECEĞE TAŞIYORUZ

“Bu şehre hizmet etmekten gurur duyuyoruz” diyen Başkan Osman Gürün, şunları aktarıyor: “Dünyanın ve ülkemizin göz bebeği Muğla’mızın sadece bizlere ait olmadığını, evrensel bir şehir olduğunu bilerek bu şehre hizmet ediyoruz. Yaşadığımız şehri değerleri, ülke ekonomisine katkı sağlayan özellikleri ile planlı, programlı şekilde ve tüm dinamikleri ile hareket ettirerek geleceğe taşımayı hedefliyoruz. Kentimizin önemli yapı taşlarından biri turizm. Günümüzde dünya ölçeğinde değişen turizm anlayışlarına göre Muğla’yı ‘deniz, kum, güneş’ten kültür turizmine eviriyoruz. Kültür turizmi için belki de en iddialı şehirlerden biri olan Muğla’mızda antik kentlerimizi, tarihi dokumuzu, yöresel değerlerimizi koruyarak şehrimizi geleceğe taşıyoruz.

Akdenizin incisi Muğla

EN BÜYÜK ZENGİNLİĞİMİZ

Bunların yanında bizim en büyük zenginliğimiz sevgiyi, hoşgörüyü ve güler yüzü benimsemiş insanımız… Muğla’mızda hemşehrilerimizden aldığımız destek ve güçle altyapıdan yenilenebilir enerjiye, tarımdan kültüre büyük yatırımlar yapıyoruz. Muğla’mızı tüm güzellikleri ile koruyarak bu 4 ayak üzerinde geleceğe taşımak için çalışıyor ve kentimizi Akdeniz’in parlayan bir yıldızı-incisi haline getiriyoruz. Bunun yanında değişen dinamikler ve gelişmeler için uygun huzurlu ortamı ile de teknoloji kenti olması için çalışıyoruz.

Haberin Devamı

ÖRNEK YATIRIM HAMLELERİ

Özellikle alt yapı konusunda büyük eksiklikleri olan bu güzeller güzeli coğrafyada vatandaşlarımızın beklediği alt yapı yatırımlarına ayrı bir önem verdik. Kentimizi sağlam bir alt yapı ile geleceğe taşımak için örnek yatırım hamlemizi başlattık. Özellikle turizmde söz sahibi ilçelerimizde alt yapı yatırımlarımızı yazlık 5 milyon nüfusa göre yapıyor, hemşehrilerimizin yanı sıra yerli ve yabancı misafirlerimizin de modern bir şehirde huzurlu vakit geçirmelerini amaçlıyoruz. Muğla’mızın ana sektörü ne diye sorsalar daha düne kadar turizm denirdi ama şimdi tarım, hayvancılık ve turizm diyoruz. Çünkü başat ürünleri, verimli toprakları ve yüzde 55 kırsalda yaşayan nüfusu ile bir tarım kentiyiz. Aynı zamanda antik kentleri, korunmuş yapısı ve kültürel mirası, yemekleri, dili, müziği ile şehrimiz bir kültür kenti. Bunun yanında Muğla’mız ulaşım olanakları ve muhteşem doğasıyla yazılımcıları da kendisine çekiyor. Muğla’mızı turizm, tarım, kültür ve teknoloji dört ayağı üzerinde geleceğe taşımak için çalışıyoruz.”

Haberin Devamı

Akdenizin incisi Muğla

ÜRETİCİLERLE İŞ BİRLİĞİ YAPILIYOR

“Kırsalda Üret, Kıyıda Tüket” ve ‘’Toprağını Satma, Ürününü Sat’’ sloganları ile üreticilerle iş birliği yapan Büyükşehir’in tarım ile ilgili çalışmaları hakkında bilgiler aktaran Başkan Osman Gürün, “Amacımız; tarımı ileriye götürürken özellikle kadın çiftçilerimizin gelir düzeyini yükseltmek, bitkisel ve hayvansal üretimi arttırmak, kaliteyi yükseltmek, sürdürülebilir kırsal kalkınmayı sağlamak” diyor. Alternatif tarım teknikleri ve ürünlerini geliştirmek, üreticileri ve kooperatifleri desteklemek amacıyla çeşitli tarımsal projeler yürüten Büyükşehir Belediyesi, kalıcı çözümlere yönelik planlamalar gerçekleştiriyor.

MUĞLA TARIM MODELİ

Tarımı geliştirmek amacıyla geliştirdikleri projeler ve kurdukları üretim tesisleriyle “Muğla Tarım Modeli” oluşturan Başkan Gürün; tüm dünyaya örnek olmak istediklerini söylüyor. “Vizyonumuz; tarımda kooperatifleşmenin sağlanması, tarım alanlarının imara açılmasına engel olarak tarımsal üretimin arttırılması ve özellikle kadın üreticilerin kalkınmasının sağlanmasıdır” diyen Gürün; “Toprağını Satma Ürününü Sat sloganımız ile iklim değişikliği ve ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılardan dolayı zor durumda olan üreticilerimize desteklerimize her yıl üstüne koyarak devam etmekteyiz” diyor.

KOOPERATİFLERE DESTEK

Başkan Osman Gürün, şöyle devam ediyor: “İlimizdeki kooperatiflerimize destek olurken yenilerinin kurulması için de teşvik ediyoruz. Türkiye’de tek olan Muğla Tarım Güçbirliği İşletme Kooperatifi çatısı altında topladığımız kooperatiflerin ürünlerini ve hizmetlerini güçlü bir şekilde sunmaları ve markalaşmaları için destekliyoruz. Üreticilerimize rehber olmak amacıyla deneme geliştirme ve üretim bahçeleri kuruyoruz. Trüf mantarı, tıbbi aromatik bitkiler, yem bitkileri, sakız ağacı, süs bitkileri, koleksiyon bağı gibi birçok tarımsal bahçe tesis ettik. Ayrıca kurduğumuz Akıllı Tarım Çiftliği’nde tarım 4.0 çalışmaları yürütülmekte, üreticilerimize eğitimler düzenlemekteyiz.”

COĞRAFİ İŞARET ALINIYOR

Muğla’nın sembolü haline gelmiş tarımsal ürünler için coğrafi işaret çalışmalarının yürütüldüğünü belirten Başkan Gürün, “Tarlanıza Geliyoruz” projesi ile ilgili bilgiler veriyor: “Bu proje kapsamında ekiplerimiz, üreticilerin tarlalarına giderek; hastalık-zararlı kontrolü ve mücadelesi, numune alınması, bölgede alternatif tarım ürünü denemeleri gibi çalışmalar gerçekleştiriyor. Büyükşehir Belediyesi olarak kurduğumuz laboratuvarlarda; tarımsal üretimin ilk adımının atıldığı topraktan çıkan son ürüne kadar tahlillerini yapıyoruz. Toprak, bitki ve sulama suyunu analiz ediyoruz. Ayrıca proje kapsamında toprak haritamızı çıkarıyoruz. Bunun yanında Ticaret Borsası ile birlikte Gıda Analiz Laboratuvarı kurumu için protokol imzaladık. Üreticimizin hak ettiği geliri elde etmesi ve analiz için başka illere gitmesine gerek kalmadan işlemlerini yapabilmesini hedefliyoruz.”

TOHUMLAR KORUNUYOR

Yerel tohumların korunmasına önem veren, Türkiye’nin en büyük ve en kapsamlı yerel tohum merkezini kuran Büyükşehir, her yıl binlerce yerel tohumun ülkemizin 81 iline ücretsiz dağıtımını sağlıyor. Üreticilere fide, fidan, tohum ve yem desteği verdiklerini belirten Başkan Gürün, hayvancılığa da büyük önem verdiklerini belirterek şöyle devam ediyor: “Hayvan üreticilerimizin girdilerine destek sağlıyoruz. Hem hayvan besleme hem süt ve et veriminin artması konusunda eğitimler düzenliyoruz. Kooperatiflere süt soğutma tankı desteklemesi yapıyor ve aracıların kazanacağı parayı üreticimize kazandırıyoruz. Meraları rehabilite ediyoruz. Özellikle tarımla uğraşan kadınlara kıl keçisi dağıtımı yapıyoruz.

Akdenizin incisi Muğla

DÜNYACA ÜNLÜ ÇAM BALI

Dünyaca ünlü Muğla Çam Balı için desteklemelerde bulunuyoruz. Arıcılarımıza malzeme desteği yaparak, eğitimler veriyoruz. Bal ve bal ürünlerinin tanıtımı ve markalaşması için çalışma yürütüyoruz. Arıcılık kooperatiflerine hem malzeme yardımı yapıyor hem de ürünlerinin pazarlanmasını ve markalaşmasını sağlıyoruz. Bu çalışmalarımız sonucunda çıkan tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi, markalaşması ve pazarlanması amacıyla üretim tesisleri kuruyoruz. Üzüm suyu, sirke, pekmez ve şarap üretim tesisi, meyve sebze kurutma tesisi, distilasyon tesisi gibi tesislerimiz ile destek sağlıyoruz. Yeniliğe açıklığı, değişen teknolojiye uygun huzurlu ortamı ile Muğla’da yaşamaktan büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder