Banu ŞenAnkara’nın tarih ve kültür hazinesi Beypazarı

HABERİ PAYLAŞ

Ankara’nın tarih ve kültür hazinesi Beypazarı

Ankara’nın Beypazarı ilçesi, tarihin her köşesinde yankılandığı adeta bir açık hava müzesi gibi. Osmanlı mimarisinin zarif dokunuşlarıyla şekillenen evleri, Arnavut kaldırımlı sokakları ve konaklarıyla geçmişin izlerini bugüne taşıyan Beypazarı, aynı zamanda yüzyıllardır süregelen el sanatları ve gelenekleriyle de bir zaman tünelinde hissettiriyor. Beypazarı, üretimin de şehri; geçmişten bu yana tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan halk, toprağın bereketini sofralara taşıyor. Havuç, marul, ıspanak, asma yaprağı başlıca tarım ürünlerinden…

Haberin Devamı

Zengin mutfağı ve eşsiz lezzetleriyle gastronomi alanında adından söz ettiren ilçenin coğrafi işaretli ürünlerinden olan Beypazarı Kurusu, kendine has tadı ve kıtırlığıyla biliniyor. Havuç lokumu, şehrin tatlı geleneğinin en güzel örneklerinden biri. Höşmerim tatlısı da Beypazarı’nın geleneksel tatlı kültürünü temsil ediyor. Yaprak sarması ve cevizli tatlı sucuğu da geleneksel tatları arasında özel bir yere sahip. Şehrin en değerli doğal kaynaklarından biri ise Beypazarı’nın dünyaca ünlü maden suyu...

Ankara’nın tarih ve kültür hazinesi Beypazarı

Yeşil alanların korunması ve doğanın kent yaşamına entegrasyonuna büyük önem verdiklerini belirten Belediye Başkanı Dr. Özer Kasap, yerel üreticilerin yanında durarak, tarımın ve kırsal ekonominin kalkınmasına öncelik vermekte ve bu çabaların her daim desteklenmesi için projeler geliştirmekte olduklarını söylüyor. Şehrin kültürel dokusunu yaşatmayı ve yerel değerleri desteklemeyi kendine misyon edindiğinin altını çizen Başkan Özer Kasap ile Beypazarı’nı sadece bir turizm merkezi değil, aynı zamanda bir kültür ve yaşam merkezi haline getirmeyi hedefledikleri projelerini konuşuyoruz.

YEREL ÜRETİME DESTEK

Başkan Özer Kasap, üretime verdikleri desteği şu şekilde aktarıyor: “Bereketli topraklarımız ve çalışkan çiftçilerimizle tarımsal üretimde büyük potansiyele sahibiz. Büyükşehir Belediyesi ile yürüttüğümüz koordineli çalışmalarla, mahallelerimizde ilk defa kapsamlı toprak analizleri yaptık ve organik gübre kullanımı konusunda çiftçilerimize rehberlik ettik. Bununla da kalmadık; küçük çiftçilerimiz, ürettikleri mahsulleri zamanında toplayamadıkları için ürünlerini tarlada satmak zorunda kalıyorlardı. Bu derde deva olmak için 2 adet havuç söküm makinesini kullanıma sunduk. Bunun yanı sıra, 2 adet tohum eleme makinesi, 2 adet taş toplama makinesi ve 2 adet gübre atma makinesini, küçük üreticilerimizin hizmetine sunuyoruz. Ayrıca Hayvansal Sulama Göleti Projesi ile gelecekte daha fazla hayvanın su ihtiyacını karşılayarak, şehrimizi hayvancılıkta da öncü bir merkez haline getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Hedefimiz, tarlada kalan ürün bırakmamak ve çiftçilerimizin emeğini sonuna kadar değerlendirmesini sağlamak.”

Haberin Devamı

Ankara’nın tarih ve kültür hazinesi Beypazarı

DAYANIŞMA VE YARDIMLAŞMA ŞEHRİ

Beypazarı’nın, sosyal yardımlarda da öncü bir şehir olmaya devam ettiğini hatırlatan Başkan Kasap, “Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğümüz ile her zaman halkımızın yanındayız. Ev temizlik hizmetlerimizle yaşlı ve ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırmaya devam ediyoruz. Kış yaklaşıyor; bu nedenle ihtiyaç sahibi ailelerimize kömür dağıtımı için tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Hiçbir evin soğukta kalmaması için gerekli önlemleri alıyoruz. Sosyal yardımlarımız, Beypazarı’nın en ücra köşesindeki vatandaşımıza kadar ulaşacak. Amacımız, her mevsim ihtiyaçları karşılamak ve Beypazarı’nı herkes için yaşanabilir bir yer haline getirmektir. Dayanışmanın ve yardımlaşmanın şehri Beypazarı, her zaman halkının yanında olmaya devam edecek” diyor.

Haberin Devamı

CAN DOSTLARIMIZIN DA YANINDAYIZ

Başkan Kasap, Beypazarı’nda yalnızca insanları değil, sokak hayvanları da unutmayan bir belediye olarak, kurdukları mama besleme alanları sayesinde sokakta yaşayan dostların da her zaman yanında olduklarını söylüyor. Başkan Kasap, “Bu özel alanlarda düzenli olarak mama ve su takviyesi yaparak onların sağlıklı ve güvenli bir şekilde yaşamalarını sağlıyoruz. Sokak hayvanlarına duyduğumuz sevgi ve sorumluluk bilinciyle hareket ediyoruz. Bu mama besleme noktalarını her geçen gün artırarak, dostlarımızın şehrin her köşesinde kolayca ulaşabilecekleri alanlar oluşturmaya ve hayvan dostu bir şehir olarak, onların her zaman yanında olmaya devam edeceğiz” diyor.

GELENEKSEL EL SANATLARI ATÖLYELERDE YAŞATILIYOR

Beypazarı’nın tarihi boyunca zanaatkarların buluşma noktası olduğunu belirten Başkan Kasap, “Dövme bakırcılık, altın ve gümüş telkari işlemeciliği, sırma işlemeler, dokumacılık, ipekli el dokumacılığı, semercilik, saraçlık ve demircilik gibi geleneksel el sanatları, halen şehrin merkezinde yaşatılmaya devam ediyor. Zanaatkarlar, atölyelerinde bu mirası yeni nesillere aktarmak için çabalıyor. Beypazarı’na gelen ziyaretçiler, bu el işlerini yerinde görebilir, yapım süreçlerine tanıklık edebilir ve özel yapım ürünleri satın alabilir.”diyor. El işçiliğine önem verdiklerinin vurgusunu yapan Başkan Kasap, Beypazarı’na özgü, nazarlardan koruduğuna ve uğur getirdiğine inanılan, 150 yıllık bir geçmişe sahip, geleneksel bir takı olan Tılsımı, turistlerin uğrak yeri olan Hanlarönü olarak bilinen meydana yerleştirdiklerini belirtiyor.

Ankara’nın tarih ve kültür hazinesi Beypazarı

KÜLTÜREL MİRAS KORUNUYOR

Beypazarı'nın mirasını en iyi şekilde koruyarak, bu alanda sürdürülebilir bir gelişim hedeflenmekte olduklarını ifade eden Başkan Kasap, “Beypazarı’nın UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alması, şehrin sahip olduğu zengin tarihi ve kültürel birikimin en önemli göstergelerinden biridir. Osmanlı döneminin dokusunu koruyan bu şehir, ziyaretçilerine tarihi bir yolculuk vaat ederken, aynı zamanda modern yaşamın gereklilikleriyle de uyum içinde. İlçedemizdeki müzelerde bu tarihi atmosferi yaşamak mümkün” bilgisini aktarıyor.

FESTİVAL RUHU GELECEK NESİLLERE DE AKTARILACAK

Başkan Kasap, festivaller ile Beypazarı'nın adını tüm dünyaya duyuracaklarını ve festival ruhunu gelecek nesillere de aktarmak istediklerini belirterek şöyle devam ediyor: “Beypazarı’nın kültürel zenginliklerini kutlamak amacıyla düzenlenen festivaller sayesinde ilçemiz binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Yoğun ilgi gören festivallerimiz, şehrin tarihine ve kültürüne ışık tutarken aynı zamanda yerel üreticilere ve sanatkarlara da destek sağlıyor. Bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası Halk Dansları ve Müzik Festivali ile farklı ülkelerin halk dansları ve müzik ekiplerini ağırladık. Yine yurt içi ve yurt dışından katılımcılarla 27. Uluslararası Beypazarı Festivali’ni gerçekleştirdik. Festivalimiz, sadece kültürel bir etkinlik olmanın ötesine geçerek esnafımıza da büyük bir canlılık getirdi. Beypazarı, hem kültürel hem ekonomik anlamda yeniden şahlanıyor.”

Ankara’nın tarih ve kültür hazinesi Beypazarı

HEM BEDENİ HEM RUHLARI DİNLENDİREN YAŞAM ALANI

Yeşil alanların korunması ve doğanın kent yaşamına entegrasyonuna büyük önem verdiklerini belirten Başkan Kasap, şunları anlatıyor: “El değmemiş tabiatı ve yeşil dokusuyla cazibe merkezi haline gelen ilçemiz, insanı geçmişin izleriyle buluştururken hem bedenini hem de ruhunu dinlendiren yaşam alanı sunuyor. Bu da doğa ile uyum içinde bir yaşamın kapılarını açıyor. Ayrıca, bisiklet yolu ve mesire alanları projelerimizle, hem çevremizi koruyacak hem de vatandaşlarımıza sağlıklı bir yaşam alanı sunacağız. Böylece, sadece spor yapmayı değil, aynı zamanda sosyal hayatı canlandırmayı da hedefliyoruz. Beypazarı, doğanın ve sporun buluştuğu bir şehir olarak geleceğe açılacak.”

KADINLAR LOKALİ VE KURSLAR

“Songül Yakut Kadınlar Lokali’nde el sanatları, amigurumi, pilates gibi çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Kadınlarımızın fiziksel aktivitelerini artırmak ve sağlıklı bir yaşam sürmelerine destek olmak amacıyla yeni bir spor salonu da faaliyete geçireceğiz” diyen Başkan Kasap, kadınların sosyal hayatın içinde daha aktif rol almasını sağlamak için çalışmaya devam edeceklerini söylüyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder