Ankara’nın Yenimahalle ilçesinin hikayesi; dar gelirli işçi ve memurlara konut yapılması amacıyla başlıyor. Mustafa Kemal Atatürk, Ankara’yı başkent olarak seçtikten sonra Yenimahalle’deki çorak toprakları ıslah etmek amacıyla 1925’te Atatürk Orman Çiftliği’nin (AOÇ) temellerini atıyor… Daha sonra ise; 1946-1949 döneminde Ankara Belediye Başkanı Ragıp Tüzün de AOÇ’nin karşısındaki boş yamaçları satın alarak dar gelirli işçi ve memurlara konut yapmaları için tahsis ediyor. Böylece planlı bir şekilde kurulmaya başlanan ilçede, 1950’li yıllarda ikişer katlı evler yapılarak yerleşim başlıyor. Şimdilerde sayıları azalsa da Yenimahalle sokaklarında bu iki katlı evlerden görmek mümkün... Hızlı bir gelişme gösteren Yenimahalle, 1957’den itibaren de ilçe statüsü kazanıyor. İlçeye 15 yıldır hizmet veren; dördüncü dönem için seçilen Belediye Başkanı Fethi Yaşar ile bir araya gelerek projelerini konuşuyoruz. “Projelerin yanı sıra Yenimahalle’de yaptığımız en önemli şey birliğimizi, bütünlüğümüzü güçlendirmek oldu” diye söze başlayan Başkan Yaşar, hayata geçirdikleri yatırım ve projelerle Yenimahalle’de kardeşlik, barış ve komşuluk duygularını da pekiştirdiklerini anlatıyor.
KADINLAR BİRLİKTE DAHA GÜÇLÜ
Kadınların ekonomik hayata katılımının toplumsal gelişime büyük katkı sunacağını belirten Başkan Fethi Yaşar, Günebakanlar Kadın Kooperatifi iş birliğinde Kadın Emeği Pazarı’nı hayata geçirdiklerini anlatıyor. Başkan Fethi Yaşar, “Yenimahalleli Kadınlar Birlikte Güçlü, sloganıyla hayata geçirdiğimiz pazar; el emeği ürünlerini gelire dönüştürmek isteyen 200 üretici kadına ev sahipliği yapıyor. Kadın Emeği Pazarı her cuma Yenimahalle Kapalı Pazar Yeri’nde, her cumartesi ise Batıkent Pazar Yeri’nde tüketiciyle buluşuyor. Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri kadınların çalışma hayatına gerekli seviyede katılamaması, ülkede kadın istihdamının düşük olması. Kadınlarımız, kurulan bu stantlarda hem kendi ürettikleri ürünleri sergileme fırsatı buluyor hem de aile bütçesine katkı sunuyor” diyor.
30 BİN ÜYEYE MESLEK EDİNME VE HOBİ KURSU
Başkan Fethi Yaşar, vatandaşlara meslek edinme ve kişisel gelişim fırsatı sunmak için 21 farklı noktada Meslek Edindirme ve Hobi Kursları (YENİMEK) açtıklarını söyleyerek, 300 eğitmenin 30 bin üyeye meslek edinme ve hobi kursu verdiğini belirtiyor. “YENİMEK sadece hobi kursları değil aynı zamanda meslek edindirme kurslarıdır” diyen Yaşar, “İlçemizin dört bir yanına konumlandırdığımız YENİMEK merkezleri vatandaşlardan yoğun talep görüyor. Yenimahalle’de kültür, sanat ve eğitime büyük önem veriyoruz. Her yönüyle örnek alınan, bambaşka bir ilçe hayal ettik ve bunu başarmanın haklı gururunu yaşıyoruz” diye kaydediyor.
GENÇ MUCİTLER PROJELERİNİ SERGİLİYOR
Eğitime önemli yatırımlar yapan Yenimahalle Belediyesi’nin her yıl düzenlediği “Bilim ve Kültür Şenliği” de Başkan Fethi Yaşar’ın önem verdiği projelerden biri olmuş. Yenimahalle’nin genç mucitleri icatlarını şenlikte sergileme fırsatı bulurken Başkan Yaşar, “Yeni nesillerimizi ne kadar doğru yetiştirebilirsek, Türkiye’nin geleceği de o kadar aydınlık olacaktır. Çünkü Gazi Mustafa Kemal Atatürk bayramları çocuklara ve gençlere hediye ederken umudunu onlara bağlamıştır ve müspet ilime inanan, sorgulayan, düşünen, düşündüğünü yapabilen bir nesil yetiştirmek için adımlar atmıştır. Bizler de ilçemizde gençlerin en iyi şekilde yetişebilmesi için eğitimden spora, kültürden sanata her alanda hizmet üretmeye devam ediyoruz. Çocuklarım lütfen derslerinize çok çalışın, öğretmenlerinizi can kulağıyla dinleyin. Siz kendinizi iyi yetiştirin ki yarınlarımız aydınlık olsun” mesajını veriyor.
YEŞİL ENERJİYE YATIRIM
Tasarruf konusuna büyük önem veren Başkan Fethi Yaşar, belediye kaynaklarının verimli kullanımı için de var gücüye çalıştıklarını belirtiyor ve “Yeşil Enerji” konusunda atılan adımları şöyle sıralıyor: “Ülke olarak enerji sarfiyatını azaltıp fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerjiye geçişi yapmamız gerekiyor. Beş mahallemizde açık olan pazar alanlarının üzerini kapattık. Bu alanlara güneş enerjisi panellerini konumlandırarak kendi elektriğimizi üretiyor ve belediye bütçesine çok ciddi bir katkı sağlıyoruz. Ürettiğimiz elektrikle belediyemizin tüm tesislerinin ihtiyacını karşılamayı planlıyoruz. Parklarımız da tasarruf açısından büyük önem taşıyan led ve güneş enerjili aydınlatma sistemiyle aydınlatılıyor. Bu yolla yüzde 75 oranında tasarruf sağlıyoruz.”
GELECEĞE HAZIRLANIYOR
Yenimahalle’de öğrencilere verilen destekler bitmiyor. 2017’de Eğitime Destek Kursları’nı hizmete açtıklarını belirten Başkan Yaşar, “Gençlerimizin LGS ve YKS’ye hazırlanması için 6 ayrı noktada ücretsiz eğitim veren etüt merkezlerimiz gençlerimizi geleceğe hazırlıyor. 7 yıl boyunca toplamda 3 bin 200 ortaokul, 2 bin 100 lise öğrencisi bu eğitimlerden faydalandı. Aynı zamanda 30 bin çocuğumuza da tercih danışmanlığı hizmeti verdik. Tercih danışmanlığı hizmetiyle çocuklarımıza yol gösterdik ve bu süreçte yanlarında olduk. Çünkü yürekten inanıyorum ki; sağlıklı bir toplum sağlıklı bir eğitimle yaratılır” diye konuşuyor.
EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ İÇİN 100. YIL CUMHURİYET AKADEMİSİ
Başkan Yaşar, “Cumhuriyetin İlçesi Yenimahalle”de gençlerin ve çocukların çağın gereklerine uygun eğitim almasına ve eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanmasına önem verdiklerini söyleyerek devam ediyor: “Cumhuriyetimizin 100. yılı için Atatürk gençliğine yakışır bir eser bırakmak hayalimdi. Bizim gençlerimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yolundan yürüyecek. Turgut Özal Mahallesi’nde 10 bin metrekare alanda açtığımız Cumhuriyet Akademisi; kütüphanesi, tiyatro salonu, yabancı dil kursları, birbirinden vizyonist eğitim atölyeleri ile gençlerimize olan inancımızın, güvenimizin nişanesidir. Bu tesis Atatürk gençliğine emanetimizdir.”
DENİZ YERİNE HAVUZ KEYFİ
Yenimahalle Belediyesi, denizi olmayan Ankara’da vatandaşların havuz keyfi yaşamaları ve sağlıklı yaşam sürmeleri amacıyla 5 farklı noktada havuz ve spor tesisi kurmuş. “Ankara’nın 5 havuza sahip tek ilçesi Yenimahalle”nin Başkanı, havuzların kapılarının başta engelli vatandaşlar olmak üzere yaz-kış açık olduğunu dile getirerek, “Tesislerimiz ilçe sakinlerinin vazgeçilmez adresi oldu” diyor ve çocuklarla ilgili başka önemli bir proje olan kreşleri anlatıyor:
KREŞ DESTEĞİ
“Çocuklarımızın eğitim, eğlence, bedensel, psikolojik ve ruhsal gelişimlerini önemsiyoruz. Özellikle çalışan annelerimizin de hayatını kolaylaştırmak gerekli. Bu nedenle 12 ayrı noktada hizmete açtığımız kreşlerle minik Yenimahallelileri güven içinde, modern binalarda, uzman eğitimcilerimizle geleceğe hazırlıyoruz.”
HASTA VE HASTA YAKINLARINA SICAK YUVA
Başkan Fethi Yaşar, sağlık konusuna büyük önem veriyor. Ankara’nın tek kanser hastanesi olan Onkoloji Hastanesi’nin Yenimahalle’de olması sebebiyle, burada tedavi gören hasta ve hasta yakınları için Zübeyde Hanım Konukevi’ni 10 yıl önce hizmete açan Başkan Yaşar, “Şehir dışından gelerek onkoloji tedavisi alan hasta ve hasta yakınlarının barınma sorununu Zübeyde Hanım Konukevi ile çözdük. Açıldığı günden bu yana konukevinde 300 bine yakın hasta ve yakınını ağırladık. Özevler Mahallesi’ndeki 200 kişi kapasiteli Zübeyde Hanım Konukevi; 55 misafir odası, 3 öğün ücretsiz yemek servisinin yanı sıra rehberlik birimi ile de hasta ve hasta yakınlarının yanında” şeklinde konuşuyor.