Banu ŞenBaşkent'ten yükselen lale diyarı: Sincan

HABERİ PAYLAŞ

Başkent'ten yükselen lale diyarı: Sincan

Cumhuriyet’in ilk yıllarında 28 evden ibaret küçük bir yerleşim yeri olan Sincan’a Atatürk’ün önerisiyle Romanya ve Bulgaristan’dan gelen göçmenler yerleştirilmiş. Özellikle Romanya Köseabdi’den gelen göçmenler, yanlarında getirdikleri lale soğanlarını ekerek Sincan’ı lale bahçelerine çevirmiş.

Bu nedenle Sincan denildiğinde akla ilk lâle ve lâle bahçeleri geliyor. Bir zamanlar Ankara’nın lâle teminatı Sincan’dan yapılıyormuş. Ancak yıllar sonra bu güzellik yok olmakla karşı karşıya kaldığında Sincan Belediyesi’nin konuya el atması üzerine Sincanlılar, lâlelerin kartpostalı aratmayan görüntüsüyle yeniden buluşmuş.

Haberin Devamı

Başkentten yükselen lale diyarı: Sincan

ŞEN İNSANLARIN YURDU

“Şen, canlı insanların yurdu” anlamına gelen Sincan, tarihi İpek Yolu’na yakın. İlçede antik dönemlere ait kalıntılar da bulunuyor. Sincan ve köyleri de Osmanlı Dönemi’nde küçük, tipik Anadolu köyleri... Örneğin Temelli beldesinin önemli özelliği 1925’te göçmenler için Atatürk tarafından seçilmiş bir yerleşim alanı olup Cumhuriyet döneminde kurulan ilk planlı köy olması. Ankara’nın 25 ilçesinden olan Sincan, devamlı göç aldığından çok hızlı büyüyor. Son 30 yılda 20 kat büyümüş. Ankara’nın en büyük ve gözde ilçelerinden biri olarak “Anadolu’nun mozaiği” niteliğinde. Ankara Organize Sanayi Bölgesi’ni içinde barındıran Sincan, daha çok sanayiciliğin geliştiği bir ilçe olarak da ön plana çıkıyor. 5 aktif organize sanayi bölgesinin bulunduğu ilçede, 1. Sanayi Bölgesi’nde 40 bini aşkın kişi çalışıyor. Bölgede çok büyük yatırım sahaları, büyük bir iş gücü var. Bir yandan da tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle de dikkat çekiyor. Sincan Harikalar Diyarı, Ali Yakut Köyü Cami, Eski Bucuk Köyü Cami, Kötürüm Beyazıt Camii, Sincan Evcil Hayvanat Bahçesi, Sincan Belediyesi Sera Park, Polatlar Hayvan Barınağı, Eko-Çiftlik Sıfır Atık Eğitim Merkezi Sincan’da gezilecek noktalardan bazıları.

Başkentten yükselen lale diyarı: Sincan

DEĞER KATACAK PROJELER YOLDA

Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan, ilçeye kazandırdıkları pojeleri çok önemsediklerini belirterek, “Sincan’a böyle değerli hazineleri kazandırmak bizleri gururlandırıyor. Özetle iki milyon insan başta olmak üzere tüm Ankara’nın önemli cazibe merkezlerini yaratıyoruz. Sadece Sincan’a değil Ankara’ya çok büyük değerler katacağımız projeler hayata geçiriyoruz” diyor. Sincan Belediyesi, ilçeye değer katacak çalışmalar yapıyor. Bunlardan biri de “Zir Vadisi Rekreasyon Alanı” projesi. Projeyle tarihi ve doğal güzelliklere sahip bölge, yepyeni bir görünüme kavuşacak. Diğer bir proje de “Belören Millet Bahçesi.” Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan, önümüzdeki yıl açılacağı müjdesini veriyor. Bu iki projeyle ilçeye yepyeni nefes alanları kazandıracaklarını söyleyen Başkan Ercan, şunları anlatıyor:

Haberin Devamı

Başkentten yükselen lale diyarı: Sincan

DRİFT VE DRAG PİSTİ

“Tarihi ve doğal güzelliklere sahip Zir Vadisi bölgesi, projemizle yepyeni bir görünüme kavuşuyor. Projede mesire alanları, yürüyüş parkurları ve bisiklet yollarının yanı sıra konser ve festival alanları, kütüphane bulunuyor. Drift ve drag pisti ise hem gençleri hem de motor sporlarına gönül verenleri şimdiden heyecanlandırıyor. Pist tamamlanınca gençler güvenli bir alanda drift yapabilecek. Bir motor sporları kompleksi olarak kullanılacak pist, drift sporunun yapılacağı ulusal şampiyona, mahalli yarış ve drift festivallerine de ev sahipliği yapabilecek. Drag pisti de Türkiye’de en eski ve popüler motor sporu olan drag yarışlarına ev sahipliği yapacak. Böylece Ankara, tarihinde ilk kez bir drag pistine sahip olacak. Her iki pist de Ankara’ya ilkleri yaşatacak olup Türkiye otomobil sporlarına katkı sağlayacak.”

Haberin Devamı

Başkentten yükselen lale diyarı: Sincan

BELÖREN MİLLET BAHÇESİ PROJESİ

“Ankara’nın cazibe merkezi”

“TOKİ ile iş birliği yaparak düğmeye bastığımız ve temelini attığımız Belören Millet Bahçesi, yeşilin her tonunu bünyesinde barındırıyor. 208 bin metrekare alana sahip olacak. Millet kıraathanesi, voleybol, basketbol, tenis ve golf sahaları, macera parkurları, skate park, çocuklar için oyun ve tornet alanı yer alacak. Sincan’ın simgelerinden olan laleler seyrine doyulmaz anlar yaşatacak. Sadece Sincan’a değil Ankara’ya çok büyük değer katacak. Ayrıca 4 bin 500 metrekarelik doğal gölet, ziyaretçilerine huzur dolu anlar yaşatacak. Kültürel ve sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapacak. Burası Etimesgut, Yenimahalle ve Sincan ilçelerinin kesişim noktası. Bu üç ilçemizde yaklaşık iki milyon insan yaşıyor. Burası iki milyon insan başta olmak üzere tüm Ankara’nın önemli cazibe merkezlerinden olacak. Sincan’a böyle değerli bir hazineyi kazandırmak bizleri gururlandırıyor.”

Başkentten yükselen lale diyarı: Sincan

‘SANATIN VE KÜLTÜRÜN MERKEZİ OLACAK’

Belediye, ilçeyi sanat ve kültürle buluşturma yolunda önemli adımlar atıyor. Bir yandan ilçe merkezinde 16 bin 121 metrekare alan üzerine inşa edilen ‘Kültür ve Kongre Merkezi’ yükselirken, Fatih semtinde de ‘Sanat Akademisi ve Fuar Merkezi’nin kısa süre içinde hizmete girmesi planlanıyor. Merkezlerin açılmasıyla Sincan, yalnızca ulusal çapta değil, uluslararası çapta da birçok organizasyona ev sahipliği yapacak. Başkan Murat Ercan, Sincan’ın marka değerini artıracak bu projelere ilişkin bilgiler veriyor.

Başkentten yükselen lale diyarı: Sincan

SELÇUKLU MİMARİSİ

Kültür ve Kongre Merkezi’nde sona yaklaştıklarını söyleyen Başkan Ercan, “Hizmete açıldığında Sincan, sanatın ve kültürün merkezi haline gelecek. İçinde 2 bin 561 kişilik konferans salonu var. Hanımlara, güngörmüşlerimize ve gençlerimize yönelik sosyal imkanlar, etüt merkezleri, çalışma alanları, millet kıraathanesi, lokal, sergi ve fuaye alanları olacak. Bu anlamda Ankara’nın en büyük merkezini kazandırıyoruz. Önünde 45 dönüme yakın bir alan var, orası Sincan’ın yeni nefes alanı, meydanı olacak. Sincan’ın marka değerini artıracak, çehresini değiştirecek. Sican’a Selçuklu mimarisinin modern çizgilerle kompoze edildiği harika bir eser kazanıyoruz” diyor.

KOLONSUZ YAPI

Sanat Akademisi ve Fuar Merkezi’nin de kolonsuz yapısıyla dikkat çektiğini belirten Başkan Ercan, projeyi şöyle anlatıyor: “Sincan’ımıza büyük yatırımlar yapıyoruz. İçinde kolon olmayan, muhteşem bir kompleks yapıyoruz. Ulusal ve uluslararası çapta fuar organizasyonlarına ev sahipliği yapacak bir potansiyele kavuşacağız. Bizim isteğimiz, Sincan’ın prestij projelerle insanların dikkatini çekmesi. 12 bin 975 metrekare arsa üzerinde toplam 21 bin 159 metrekarelik kapalı inşaat alanına sahip mekezin yapım çalışmalarında sona gelindi. Kısa süre içinde açılacak. 3 bin metrekarelik kolonsuz kapalı alanıyla tiyatro ve çeşitli sanat etkinlikleri nezih ve ferah bir ortamda yapılabilecek. Bin 392 kişilik toplantı ve düğün salonu, 373 kişilik nikah ve konferans salonu da bulunuyor.”

YAŞ MAMA TESİSİ

Sincan Belediyesi, sıfır atık seferberliği kapsamında sokak hayvanları için mama üretimine de başlamış. Tesiste ısıl işlem görmemiş gıdalar uygun işlemlerden geçirilerek mama haline getiriliyor. Günlük 400 kilo yaş mama üretme kapasitesine sahip tesiste, belediyenin ihtiyacı olan haftalık yaş mama bir günde üretiliyor. Sıfır atık konusunda yaptıkları çalışmalarla ödüller aldıklarını hatırlatan Başkan Murat Ercan, “Bu konudaki hassasiyetimizi güçlendirerek, yeni uygulamalarla yolumuza devam edeceğiz” diyor.

Başkentten yükselen lale diyarı: Sincan

GERİ DÖNÜŞÜM MALZEMELERİNDEN ÇOCUK PARKI

Sincan Belediyesi’nin sıfır atık ve geri dönüşüme katkı sağlamak amacıyla Yenikent’te kurduğu Eko-Çiftlik Sıfır Atık Merkezi’nde hem eğitim veriliyor hem üretim yapılıyor. Atıkların dönüştürülerek yeniden kullanıma sunulduğu merkezde 7’den 70’e herkese sıfır atık ve geri dönüşüm süreci anlatılıyor. Tamamı atık malzemelerden oluşturulan park ise ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Araba tekerlekleri, tahta, metal gibi atık malzemelerin bir araya getirilerek yapılan renkli parkta minikler oyuncaklarla sıfır atık bilinci kazanıyor.

EKO-ÇİFTLİK’TEN İHTİYAÇ SAHİPLERİNE

Eko-Çiftlik’te bahar mevsiminde ekilen sebzeler hasat edilmeye başlandı. Domates, salatalık, biber, patlıcan gibi farklı sebzeler yetiştirilerek üretime katkı sağlanılıyor, elde edilen ürünler, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Belediye, ‘Kırmızı Kaliforniya’ solucanı ile solucan gübresi üretimi de yapıyor. Belediye binalarında tüketilen çayın posaları, pazar atıkları ile hayvan gübresi karıştırılarak solucan maması yapılıyor. Düzenli bakım ve besleme ile solucanlar bu mamayı tüketiyor ve ayda yaklaşık 300 kilogram gübre elde ediliyor. Gübre, tesisteki ağaçlar, sebzeler ve çiçeklerde kullanılıyor.

Başkentten yükselen lale diyarı: Sincan

KÖPEKLER İÇİN ‘EĞİTİM PARKURU’

Bin sokak hayvanı kapasiteli ‘Rehabilitasyon Merkezi ve Bakım Evi’nde köpeklerin eğitilerek rehabilite edileceği ‘Eğitim Parkuru’ hizmete başlamış. Böylece eğitilen köpekler yeni sahiplerine daha sağlıklı şekilde teslim edilecek. Tesiste bakıma muhtaç hayvanların tedavileri için de olanak sağlanıyor. Öte yandan, binicilik parkuru da bu merkezde hizmet verecek. Engelli çocukların rehabiliteleri için de at biniciliği eşliğinde hipoterapi eğitim alanı bulunacak.

Sincan’ın Temelli Beldesi’ne 1928-1935 yılları arasında Atatürk Bulgaristan’dan gelen muhacir Türkleri yerleştirmiştir. İlk yapılan evler, gökyüzünden bakınca ay yıldız şeklindedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder