Banu ŞenBatı Anadolu'nun incisi Manisa
HABERİ PAYLAŞ

Batı Anadolu'nun incisi Manisa

Batı Anadolu'nun incisi Manisa, binlerce yıllık tarihiyle Ege Bölgesi’nin en önemli merkezlerinden biri. Hititler’den Osmanlı’ya kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan Manisa, zengin kültürel mirasıyla büyülen bir kent. Spil Dağı’nın eteklerinde kurulu Manisa; Sardes Antik Kenti, Spil Dağı Milli Parkı, Kula Peri Bacaları, Niobe Ağlayan Kaya, Aigai Antik Kenti, Salihli Bin Tepeler, tarihi hanları, hamamları ve evleriyle ziyaretçilerini zamanda yolculuğa çıkarır. Bunların yanında İncil’de adı geçen 7 kiliseden 3’ü Manisa’da yer alıyor. Manisa’nın bereketli toprakları, sadece yerel ekonomiye değil, aynı zamanda ülke ihracatına da büyük katkı sağlıyor. Özellikle Gediz Ovası’nda yetişen üzüm, incir ve zeytin hem yurt içinde hem de yurt dışında büyük talep görüyor.

Haberin Devamı

Coğrafi işaret cenneti Manisa’nın; Akhisar Domat Zeytini, Akhisar Uslu Zeytini, Kırkağaç Kavunu, Manisa Asma Yaprağı, Sultani Çekirdeksiz Üzüm, Salihli Kirazı, Akhisar Köfte, Alaşehir Ekmeği, Alaşehir Tahinli Pidesi gibi tescil alan 30 ürünü bulunuyor. Bunun yanı sıra Manisa Organize Sanayi Bölgesi, ileri teknoloji üretim tesisleri ve geniş istihdam olanakları ile bölge ekonomisine katkı sağlıyor. İzmir Limanı’na olan stratejik yakınlığı ise hem tarımsal hem de sanayi ürünlerinin uluslararası pazarlara hızlı bir şekilde ulaşmasına imkan tanımakta. Manisa, bu özellikleriyle Türkiye’nin tarım ve sanayi kesişim noktalarından biri olma özelliğini taşıyor. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek ile bir araya gelerek ‘Manisa İçin’ kampanyası ve projelerini konuşuyoruz. Başkan Zeyrek, “Manisa’mızı aydınlık geleceğe taşımak için, halkımıza hak ettiği hizmeti sunmak için, daha mutlu, daha huzurlu, daha güvenli ve daha zengin bir Manisa için tüm halkımıza çağrımızdır; gelin Manisa’mızın değişimine siz de ortak olun. ‘Manisa İçin’ söylemimiz, hedeflerimizi ve ilkemizi içinde barındırıyor” diyor.

Batı Anadolunun incisi Manisa

ÜRETİCİYE 40 MİLYONLUK DESTEK

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, üreticinin ürününün tarlada kalmaması için harekete geçtiklerini belirtiyor. Üreticinin gelirlerinin artması ve haklarının korunması için kooperatifleşmenin önemine vurgu yapan Başkan Zeyrek, doğru oluşumlara Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin her zaman destek olacağını söylüyor. Bu yıl üreticilere 40 milyon liralık destek sağlayacaklarını da kaydeden Zeyrek, “Çiftçimizin mahsulünü tarlada bırakmayacağız. 40 milyon lirayı kime, ne şekilde dağıtacağımıza üretici örgütleriyle birlikte karar vereceğiz” diyor.

Haberin Devamı

UYGUN FİYATLI VE LEZZETLİ YEMEKLER

‘Kent Lokantası’ projesinin, özellikle öğrenciler ve dar gelirli vatandaşlar için büyük kolaylık sağlayacağını belirten Başkan Zeyrek, ilkini Şehzadeler ilçesinde açacaklarını belirterek şunları söylüyor: “Şehzadeler ilçemizdeki Bahri Sarıtepe Gençlik Merkezi’nde açacağımız ilk Kent Lokantası, kısa sürede Manisalıların hizmetine girecek. Hemşehrilerimize uygun fiyatlı, sağlıklı ve lezzetli yemekler sunacağımız bu lokantaları, ilerleyen dönemde öğrenci yoğunluğu olan bölgeler ve dezavantajlı mahallelerde de açarak şehrin farklı noktalarına yayacağız.”

Haberin Devamı

SUYA İNDİRİMLİ TARİFE

Başkan Zeyrek, vatandaşların en çok şikayet ettiği konulardan biri olan su faturalarında attıkları adımı şöyle anlatıyor: “Seçim vaadimiz olan ilk 2 ton suyun 1 lira ve diğer kademelerde yüzde 30 indirim uygulamasını, 1 Mayıs itibariyle hayata geçirdik. Ayrıca vatandaşların tepkisini çeken kartlı sayaç zorunluluğu da kaldırıldı. Bu sayede Manisalılar, su faturalarında önemli bir tasarruf yapma imkanı buldu. Bununla birlikte cami ve Kur’an kurslarında olduğu gibi, cemevlerinden de su ücreti almıyoruz. Su ile ilgili alınan kararlar, Manisalılar tarafından memnuniyetle karşılandı.”

Batı Anadolunun incisi Manisa

HALK EKMEK BÜFELERİ AÇILDI

Başkan Ferdi Zeyrek, vatandaşın bütçesine katkı sağlayacak başka bir uygulamayı da anlatıyor: “Bir sözümüzü daha yerine getirerek Halk Ekmek büfelerini hayata geçirdik. Yunusemre ilçemizde ilk kez açılan büfelerde ekmek, vatandaşlarımıza yalnızca 5 liradan satılmaya başlandı. Yunusemre ilçemizi pilot bölge olarak seçtik. Ülkemin her yerinde olmasına rağmen maalesef Manisa’nın eksik kaldığı bir noktaydı. Bunu hayata geçirmek ve vatandaşların ekonomisine fayda sağlayabildiğim için gerçekten çok mutluyum. Halk Ekmek büfeleri yakında 17 ilçemize taşınacak.”

CAN DOSTLAR SAHİPSİZ DEĞİL

Manisa Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarının yaşam koşullarını iyileştirmek için çalışmalar yapıyor. Büyükşehir Başkanı Zeyrek, yapılan çalışmaları şöyle özetliyor: “Belediye Meclisimizde aldığımız karar doğrultusunda, Veteriner Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığı kuracağız. Hayata geçireceğimiz Vetbüs Projesi ile sahipsiz hayvanlara sağlık hizmetleri sunacağız. Ayrıca uluslararası standartlarda bir hayvan hastanesi inşa edeceğiz. Hayvan hastanemizde, sokak hayvanlarının yanı sıra evcil hayvanların da tedavilerinde kullanılacak. Hem halkımızın hem sokak hayvanlarının güvenliği için çalışmalarımız sürecek.”

ÜCRETSİZ DERSLER EVE GELİYOR

Başkan Zeyrek, 8. ve 12. sınıf öğrencileri ile mezunlar için online ve canlı olarak yapılacak ücretsiz eğitim hizmetini de şöyle anlatıyor: “Özellikle dershane eğitimi alamayan gençlere yönelik olarak başlatılan bu proje, öğrencilerin sınavlara daha iyi hazırlanmalarını sağlayacak. Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve İngilizce gibi temel derslerin yanı sıra düzenli deneme sınavları ve zengin eğitim materyalleri de öğrencilerin hizmetine sunulacak.” Başkan Zeyrek, gençlerin eğitimine verdiği önemi vurgulayarak, “Bu platformla gençlerimizin hayallerine ulaşmalarına katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Ücretsiz ve kaliteli eğitim imkanı sunarak, gençlerimizin geleceğine yatırım yapıyoruz” diyor.

MANİSA’NIN ULUSLARARASI SİMGESİ MESİR MACUNU FESTİVALİ

Tarihin derinliklerinden gelen bir gelenek, Manisa’da her yıl yeniden canlanıyor. 484 yıldır kesintisiz düzenlenen Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, şehre renk katıyor. Osmanlı dönemine uzanan köklü bir geçmişe sahip olan mesir macunu, 41 çeşit baharatın bir araya gelmesiyle elde edilen özel bir karışım. Şifalı olduğuna inanılan bu lezzetli macun, her yıl Nisan ayında düzenlenen festivalde halkla buluşuyor. Festivalin en önemli anı, Sultan Camisi’nin kubbe ve minarelerinden halka mesir macunu saçılması. Mesir Macunu Festivali’nin kültürel önemi, UNESCO tarafından da tescillenmiş. 2012’de ‘İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne dahil edilen festival, uluslararası bir simge haline gelmiş. Bu önemli ve köklü festivalin 4 yıl boyunca çeşitli nedenlerle yapılmadığını belirten Başkan Zeyrek, “Hemşehrilerimizden isteğimiz ve beklentimiz özledikleri, bekledikleri bu mirasa sahip çıkmaları. Yalnızca Manisa’nın değil, cennet vatanımızın en köklü festivalleri arasında yer alan bu güzel etkinliğin yurt içinde ve yurt dışında en güzel şekilde tanıtılması için çok çalışacağız” diyor.

Batı Anadolunun incisi Manisa

ZAFER KUTLAMALARINA DAVET

30 Ağustos Zafer Bayramı’nı unutulmaz kılacak özel bir etkinlik programı hazırladıklarını anlatan Başkan Zeyrek, etkinliklerin ayrıntılarını aktarıyor: “Büyük Zafer’in kutlamaları görkemli bir fener alayıyla başlayacak. Şehrin kalbi Cumhuriyet Meydanı’nda toplanacak vatandaşlarımız, ellerinde Türk bayrakları ve fenerlerle şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle yâd edecekler. Fener alayının ardından sahne alacak olan sevilen sanatçı Teoman, unutulmaz bir konserle geceye renk katacak. Gece, gökyüzünde patlayacak muhteşem havai fişek gösterileriyle daha da renklendirilecek. 30 Ağustos Zafer Bayramımızı kutlamak, bizler için bir onur. Bu anlamlı günde şehrimizi bir araya getirerek, büyük bir coşkuyla kutlama yapmak istiyoruz. Tüm vatandaşlarımızı zafer coşkumuzu hep birlikte yaşamaya davet ediyorum.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder