“Uygarlıklar Vadisi” olarak adlandırılan Büyük Menderes Havzası’nın bereketli topraklarında kurulan, Ege Bölgesi’nin “Efeler diyarı” olarak anılan Aydın’a tekrar düştü yolumuz… Tarım, turizm ve sanayi sektörlerindeki potansiyeli, vasıflı insan gücü ve uçsuz bucaksız ekili tarlalardan da anlaşılacağı gibi bölgenin yarısında tarım faaliyeti yapılıyor. Halkın yüzde 55’i de geçimini tarımdan sağlıyor. Ülkemizde incir ve kestane üretiminde birinci olan Aydın; zeytin, pamuk, enginar ve çilek üretiminde ikinci, yerfıstığı üretiminde ise üçüncü sırada... Ekonomik hayatın temelini oluşturan tarımın ağırlığı sanayi ve ticaret sektöründe yoğun olarak kendini hissettiriyor.
AÇIKHAVA MÜZESİ GİBİ
Tarımdan sonraki ikinci önemli sektör ise turizm. Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış, açık hava müzesi görünümündeki bu kentte tam 23 ören yeri bulunuyor. Turizmin her alanında potansiyele sahip Aydın’ın Kuşadası ve Didim ilçeleri ise akın akın turistlerin geldiği dünyaca ünlü tatil beldeleri... “Efeler Diyarı”nın “Topuklu Efe”si olarak bilinen Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu , “Aydın halkının hayatına dokunmaya devam edeceğiz” diyor. Başkan Çerçioğlu, kırsalda kalkınmaya büyük önem verdiklerini belirterek geliştirdikleri projeleri anlatıyor.
DRONE İLE GÜBRE UYGULAMASI DAHA ÇOK KAZANDIRIYOR
Başkan Çerçioğlu, Aydın’da tarımın daha da gelişmesi için birçok proje geliştirdiklerini belirterek şöyle devam ediyor: “Çiftçileri teknolojik yeniliklerle de destekliyoruz. Çiftçiler güncel ekonomik koşullardan dolayı zor zamanlar geçirirken maliyetlerin düşürülmesi ve verimlilik en önemli konular haline geldi. Özellikle üretim alanı küçük olan çiftçiler maliyetlerden dolayı üretime küsmüş durumda. Aydın Büyükşehir Belediyesi olarak üretim alanı olan çiftçilere destek veriyoruz. 20 dönümün altında ekili tarlası olan çiftçiler için hayata geçirilen drone ile yapılan ücretsiz gübre uygulamasıyla maliyet avantajı sağlanıyor. Gübre uygulaması yukarıdan yapıldığı için üründe hasar meydana gelmezken uygulama ücretsiz olarak yapıldığı için de çiftçiler daha fazla kazanıyor.”
ATA TOHUMLARI PROJESİ İLE MİLYONLARCA FİDE
Aydın’ın tarihi tohumlarını koruyarak yıllardır halkla buluşturduklarını anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, “Ata Tohumları” projesi kapsamında önümüzdeki yıldan itibaren mevcut 3 milyon fide üretim kapasitesini 10 milyon fideye çıkarmayı planladıklarını belirtiyor. Aydın’ın 17 ilçesinde her yıl gerçekleştirilen fide dağıtımı ile şimdiye kadar 27 milyon fideyi halka ve yüzbinlerce tohumu Türkiye geneline dağıttıklarını da kaydeden Çerçioğlu; Bozdoğan ve Yenipazar ilçelerindeki tesislere yapacakları 30 milyon liralık ek yatırımla üretim kapasitesini artırma kararı aldıklarını ifade ediyor. Ata Tohumları projesinin kendisi için özel bir anlam taşıdığını ve Aydın halkının bu projeyi benimsediğini belirten Çerçioğlu, üreticileri desteklemeye devam edeceklerini sözlerine ekliyor.
KÜÇÜK AİLE İŞLETMELERİNE YEM DESTEĞİ
Küçük aile işletmelerini üretimde tutmayı amaçladıklarını belirten Çerçioğlu sözlerini şöyle sürdürüyor: “Büyükbaş Hayvan Yem Desteği projesine devam ediyoruz. Proje kapsamında, 5 baş ve altında büyükbaş besleyen küçük aile işletmelerine, Büyükşehir’in iştiraki olan, Aydınlı üreticileri ekonomik ve kaliteli yemle buluşturan Ege Yem’in besi veya süt yemleriyle destekte bulunuluyor. Yem desteği üreticilerin yüzünü güldürürken, dayanışmanın verdiği güçlü duyguyu da hissetmelerini sağlıyor.”
14 ŞUBEYE ULAŞTI
Halk Ege Et de uygulanan politikalarla hem üretici hem de tüketici memnuniyetini artırarak örnek bir yerel kalkınma modeline dönüşmüş. Halk Ege Et, Aydın genelinde ve İzmir’deki 14 şubesiyle vatandaşları sağlıklı, ekonomik, kaliteli ve güvenilir yerli etle buluşturuyor. Hem canlı hayvan alımında hem de satış süreçlerinde aracıları ortadan kaldırıtken, üreticiden hayvanını ederinde alıyor, böylelikle üreticilere ciddi bir destek sağlanıyor.
ARI KOVANLARI HİBE EDİLİYOR
Hayvancılığın gelişmesi için destekler vermeye devam ettiklerini anlatan Başkan Çerçioğlu, şimdi de küçük işletme sahibi arıcıları arı kovanı hibe ederek desteklediklerinin altını çiziyor. Bu yıl yaz aylarındaki yangınlar ve iki yıldır etkisini göstermekte olan kuraklık yüzünden istedikleri verimi alamadıklarını söyleyen Çerçioğlu, arıcılara verilen desteğin çok kıymetli olduğunu sözlerine ekliyor. Hibeler Aydın’ın 17 ilçesinde 100 ve altında kovanı olan üreticilere yapılıyor.
‘KAZANCIMIZ ARTACAK’
2017’den bu yana aracılık yapan Müjdat Kaya, arılı 40 kovanının olduğunu belirterek şunları söylüyor: “Benim kovanlarım ahşap olduğu için yağmur yağdığında zarar görüyor. Dağıtılan kovanların altı plastik olduğu için daha sağlam. Bu kovanlarla birlikte bu yılın daha kazançlı olacağını umuyorum.” Yine arıcılıkla uğraşan Abdülkadir Sakallı, yarı gezgincilik şeklinde arıcılık yaptığını anlatıyor. İki yıldır yaşanan kuraklıktan dolayı sıkıntılarının çoğaldığını, maliyetlerinin yükseldiğini belirten Sakallı, “Dağıtılan kovanlar doğadaki polenin israf olmaması ve arıların iyi kışlaması adına çok güzel. Bu kovanlar sayesinde polenler heba olmayacak ve kazancımız artacak” diyor. Hibeden yararlanan bir başka üretici Necdet Karadeniz de “Arıcılık ilk başlangıçta masraflı bir iş. İlk başlangıçta kovan sıkıntı oluyor. Hibe edilen kovanlar çok güzel” diye konuşuyor.
‘YARAMIZA MERHEM’
Aydınlı üreticiler yem desteğinden memnun. Yem fiyatlarındaki artışın yüksek olduğuna dikkat çeken üreticilerden Gülcan Burak, “Yem ve saman almakta sıkıntı çekiyoruz. Mazot ve gübre de pahalı. Maliyetler artınca bütün hayvanlarımı satmayı düşünmüştüm. Ancak sonradan vazgeçtim. Bu destekler hayvancılık yapmaya devam etmemiz için büyük önem taşıyor. Büyükşehir’in desteği yaramıza merhem oluyor” sözleriyle desteğin önemini dile getiriyor.
YENİ DÖNEMDE DİŞ VE GÖZ HASTANESİ YATIRIMI
Sosyal belediyecilik faaliyetleri yelpazesini her geçen gün daha da büyüttüklerinin altını çizen Başkan Özlem Çerçioğlu; sağlık alanında hayata geçirecekleri projeleri de şöyle aktarıyor: “Yapacağımız yaklaşık 150 milyon liralık yatırım ve alacağımız gerekli izinlerin ardından, tam teşekküllü göz hastanemizi hizmete sunacağız. Vatandaşların hizmet almakta zorlandığı bir başka bir alan da diş sağlığı. Bu nedenle yine 150 milyon liralık yatırımla İmplant, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi projemiz var. Özellikle kırsalda yaşayan vatandaşlarımız ve alt gelir grubunda olan hemşehrilerimize bu hizmeti ulaştırmak istiyoruz.”
‘6 MERKEZLE OTİZMLİ BİREYLERİN ELİNDEN TUTUYORUZ’
Son yapılan araştırmalara göre her 36 çocuktan birisi otizmli olarak doğarken otizmli birey sayısı her geçen gün artıyor. Otizmin geri döndürülmesinde erken teşhis ve doğru eğitim ise en önemli iki konu olarak öne çıkıyor. Geri döndürülmesinde özel ve birebir eğitim gerektiren otizm, aileler için de maddi külfet doğuruyor. Özlem Çerçioğlu, “Hem farkındalık oluşturarak hem de çare arayışındaki ailelere destek olarak Aydın genelindeki 6 otizm destek merkeziyle otizmli bireylerin elinden tutuyoruz. Eğitimler eğitsel ihtiyaçlar ve gereksinimlere uygun, bireysel olarak uygulanıyor” diyor.