Çoğunuz yazları tatil için Bodrum'u sevse de aslında bu dünya markası tatil beldemiz her mevsim ayrı güzel. Bodrum artık bu özelliğini de öne çıkarmak istiyor. Bunun için de çalışmalar daha hızlandı. Agro Turizm çalışmaları bunlardan biri. Bodrum Ticaret Odası öncülüğünde başlatılan “Bodrum Agro-Turizm” rotası projesi ile Bodrum’un yerel değerleri korunarak, 4 mevsim turizm hedefleniyor. Bodrum’un verimli topraklarında üretilen tarımsal ürünlerle, kültürel öğelerinin doğru tanıtılması ve turizm ile geliştirilmesi için halıcılık, şarapçılık, zeytincilik, sürdürülebilir tarım ürünlerinin üretimi ve gastronominin buluşturulduğu “Bodrum Agro-Turizm” rotası, işletmelerin de katkısıyla Bodrum’da farklı deneyimlere yelken açacak gibi gözüküyor.
LELEG YOLU İLHAM OLDU
Bodrum turizm envanterinde, çeşitliliği artırma ve sezonu uzatma gayreti içinde olan Bodrum Ticaret Odası (BODTO), önceki yıllarda “Bodrum Leleg Yürüyüş Rotası” ile Bodrum’a bir turizm ürünü kazandırmıştı. Bodrum’un doğasını ve tarihini tanıtan bu macera yolu, ilgiyle karşılandı. 185 kilometrelik yürüyüş yolu, 2017’de yapılan çalışmalarla işaretlenerek yürüyüş tutkunlarına sunulurken, pandemi ile beraber doğaya akın eden yerli ve yabancı birçok turistin de ilgisini çekti. Bodrum’un ünlü türküsünün kahramanı olan Kerimoğlu’nun evinden başlayan yürüyüş güzergahı, Etrim - Yalıçiftlik - Kızılağaç - Torba - Pedesa - Girel Belen sırtlarından geçerek Turgutreis Sabancı parkına uzanıyor. Adını tarihi Leleg uygarlığından alan Bodrum Leleg Yolu, 9 Leleg şehrinden geçerek Bodrum’un geçmişine tanıklık ediyor. Bodrum Leleg Yolu’nun başarısından ilham alan BODTO, sektör paydaşları ve oda başkanları ile bir araya gelerek, “Bodrum Agro - Gastro” yolunu oluşturmaya başladı.
ZEYTİNYAĞINDAN KİLİM DOKUMACILIĞINA
Tarımsal üretim, zeytin ve zeytinyağı işlemeciliği ile halı-kilim dokumacılığı geçmişte Bodrum’un ekonomisinde önemli yeri olan sektörlerken, turizmin gelişmesi ile Bodrum’un ticari hayatı da değişti. Başta Bodrum’un yerel kimliğinin korunması ihtiyacı ile yerel ürünlerin korunması ve doğru pazarlanması için coğrafi işaret tescilli Bodrum mandalinasına ek olarak kiliminin de coğrafi işaret tescil çalışmalarına başlanmış durumda. BODTO, Bodrum’u İtalya’nın Toskanası’na benzeterek kültürel değerler ve iklim özellikleri ile tarımsal üretimi birleştirme fikrini geliştirdi. Bu çerçevede “Bodrum Agro-Turizm” rotası tanıtım çalışmalarına başlandı. BODTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon ile “Bodrum Agro-Gastro Turizm Rotası” projesine ilişkin konuşuyoruz. Kocadon, şu ifadelere yer veriyor:
FARKLI TURİZM ANLAYIŞI
‘Ne kadar yerel isek o kadar evrenseliz’ vizyonu ile yola çıkan BODTO, bu büyük projeye başlamış bulunmakta. Bodrum Agro-Turizm rotası projesi çerçevesinde Yalıçiftlik - Mumcular bölgesinde agro - turizm faaliyeti yapan Bekiroğlu Zeytinyağı, Etrim Halı, Garaova Tarım Park, Garaova Şarapçılık, Barbaros Farm ve Mor Salkım yetkilileri ile yapılan tanıtım turunda işletmelerle görüşülerek çok yönlü bir inceleme yaptık. İşletmelerin niteliklerine ve faaliyet gösterdikleri sektörlere göre çeşitlendirilmesi ile rotaya dahil olacak işletmelerin de sayısının gelecek günlerde artmasını bekliyoruz. Yerel mutfakların, coğrafi işaretlerin, sürdürülebilir turizmin ön plana çıktığı son yıllarda, Bodrum, BODTO sayesinde yarışta yerini almış olacak. Farklı bir turizm anlayışı ile yenilikçi, sürdürülebilir ve aslına yaraşır özgün bir Bodrum deneyimi olarak ortaya çıkan Bodrum Agro-Turizm rotası projesi ile yerel değerlerimizi koruyarak turizme kazandırma gayreti içerisindeyiz. Geçmişten gelen öğrenimlerimizle turizmin gelişim yönlerini bir araya getirdiğimizde bu projenin bölgemizin 12 ay turizmine katkısı büyük olacak.
SADECE DENİZ-KUM-GÜNEŞ DEĞİL
Bisiklet - yürüyüş yolları ve karayolu gibi seçeneklerle de Bodrum, Agro- Gastro Turizm rotasını farklı bir konuma yükseltecek. Önümüzdeki günlerde projenin uygulamalarını hayata geçirerek, hem yeni girişimlerimizin doğmasını sağlayacak hem de var olan işletmelerin daha markalaşmasını ve kalitesini artırarak bölgemiz ekonomisinin güçlenmesine destek vereceğiz. Bu projeyi BODTO başta olmak üzere tüm Bodrum kurum ve kuruluşları önemsiyor. Özellikle TÜRSAB Bodrum’un desteği ile projenin sonuçlarının daha büyük kitlelere ulaşması sağlanacak. Bu projede yer almak isteyen işletmelerimizin ve kurumlarımızın odamız ile iletişime geçmelerini rica ediyoruz. Bodrum sadece deniz-kum-güneş turizmi ile değil çok çeşitli ve her türlü ihtiyaca cevap verecek nitelikte işletmelerimiz ile çok yönlü turizm faaliyetlerine hizmet verebilir. Hem iklimi ile hem de altyapısı ile alternatifler sunan Bodrum’da yaz-kış ve bahar aylarının en güzel zamanlarında güzel anılar biriktirebilirsiniz. Bahar ve kış aylarında da Bodrum’un farklı olanaklarını deneyimlemek üzere tüm Bodrumseverleri bekliyoruz.”
GERÇEK VE EN DOĞAL HALİYLE
Mahmut Serdar Kocadon, rotada yapılacakların listesini ise şöyle özetliyor: “Şöyle hiç aklınızda yokken ılık bir bahar ayında cuma günü tüm iş stresinizi geride bırakıp Bodrum’a geldiğinizi hayal edin. Otelinize yerleştiniz. Ertesi gün kendinizi doğanın kucağına bırakmak için güzel bir kahvaltının ardından ister Bodrum Leleg Yolu yürüyüş rotası ile ister bisiklet rotası, ister karayolunu kullanarak rotanızı kendiniz başlatabilirsiniz. Bodrum’da tarımsal ürün üreten işletmeleri ziyaret ederek yeni tecrübeler edindikten sonra bölgede faaliyette olan halıcılarda kültürel değerleri yakından görebilirsiniz. Bu halılardaki her bir ilmek her bir motifin bir anlamı olduğunu öğrenince Bodrum daha çok ilginizi çekecek. Bölgemizin iklim ve toprak koşullarıyla güzelleşen üzüm bağlarında ise şarap ve peynir tadımlarına katılarak günü tamamlayabilirsiniz. Bodrum’un gerçek ve en doğal haliyle yeni anılarla ve deneyimlerle mutlu bir haftaya başlayabilirsiniz.”
AGRO TURİZM (TARIM TURİZMİ) NEDİR?
Agro turizm, bulunduğu yerin dışına çıkarak, ekonomik, coğrafi, ekoljik ve gastronomi ortamlarını görebilmek, deneyimlemek isteyenlerin faaliyet alanı. Agro turizm, kırsal yörelere yapılan ziyaretler sırasında yöresel mal ve hizmetlerin, doğal dokuya uygun bir sunumu. Latincede ager sözcüğünden türetilen agro kavramı Yunanca’da toprak ve tarım bilimi anlamına geliyor. 19. yüzyılın sonlarına doğru başlayan agro turizm türü, 20. yüzyılda gelişiyor. Konaklamadan yeme içmeye, üretimden ticarete kadar geniş bir kapsama alanına sahip olan agro turizm; kırsal çevre, coğrafi doku ve ürün çeşitliliğinin korunması amacıyla yürütülüyor. Agro turizm, kültürel farklılıkların ve yerel dokunun korunmasını sağlarken, konuklarına doğayla iç içe ve farklı kültürleri tanıyabilecekleri bir tatil imkanı sağlıyor. Bu turizm faaliyetiyle bölgenin mutfak kültürünün korunması ve iletilmesi ile bölgeye has tarım ürünlerinin önemi artarken, bölge halkına da maddi gelir imkanı sunuyor.
İLK YERLEŞİK HALKI LELEGLER
Antik çağlardan beri birçok medeniyete ev sahipliği yapan Bodrum, tarihi kalıntıları, doğası ve şaşırtacak çeşitlilikteki parkurlarıyla, trekkingseverler için de harika bir rota. Masmavi Bodrum sularına ve manzarasına bir kez de biraz uzaktan bakarak, tarih kokan patika yollarda, ormanların içinde yapılan yürüyüşler, farklı bir deneyim yaşamaya fırsatı veriyor. Tarihi kaynaklara göre Bodrum Yarımadası’nın ilk yerleşik halkı olan Lelegler, savaşlarda kendilerini korumak için kentlerini dağlık ve yüksek bölgelerde kurmayı tercih etmişler. Leleg Yolu ise Muğla ve Bodrum Yarımadası’nı içine alan Karya bölgesinin en önemli ticaret yollarından biri olarak biliniyor. Tarihi açıdan çok büyük önemi olan bu yol, geçtiğimiz yıllarda Bodrum Ticaret Odası desteğiyle 2 bin 400 yıllık tarihin izleri doğayla iç içe bir trekking parkuruna dönüştürülerek Bodrum’a kazandırıldı.
Muğla’nın, Bodrum mandalinasının da içinde bulunduğu 23 coğrafi işaretli ürünü var. Bodrum kiliminin de coğrafi işaret tescil çalışmaları başladı.