Banu ŞenBursa'nın merkezinde verimli topraklar diyarı Nilüfer

HABERİ PAYLAŞ

Bursa'nın merkezinde verimli topraklar diyarı Nilüfer

Bursa’nın gözde ilçesi Nilüfer, doğal zenginlikleri, kültürel mirası, arkeolojik buluntuları ve modern yerleşimi ile ön plana çıkıyor. Gölyazı, Misi, Ayvaini Mağarası, Aktopraklık Höyük Arkeopark ve Açık Hava Müzesi’yle yerli-yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Türkiye ekonomisine önemli katma değer sağlayan bölgelerin başında gelen Nilüfer, sanayi üretiminin yanı sıra tarımda da söz sahibi. Coğrafi işaretli ürünleri Hasanağa enginarı ve siyah incirin yanı sıra Ürünlü biberi, Konaklı kavunu, zeytin, ceviz önemli tarım ürünlerinden. Kültür ve sanat faaliyetleriyle de birçok organizasyona ev sahipliği yapan Nilüfer; konserler, festivaller, tiyatrolar ile kente dinamizm katıyor.

Haberin Devamı

“Herkesin Sesi Hepimizin Nilüfer’i” sloganıyla ortak akılla kenti yönettiklerini dile getiren Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir; kadınlar, gençler, dezavantajlı gruplar ve tarım alanlarının öncelikleri olduğunun altını çiziyor. Nilüfer’in toprağının çok bereketli olduğunu, yüzde 75’inin orman, mera ve tarım alanından oluştuğunu belirten Özdemir, “Bizler de bu bilinçle hareket ederek, tarım alanlarına çivi çaktırmak istemiyoruz. Tarımın yeniden canlanmasını istiyoruz. Kırsalı terk edip kent merkezinde asgari ücrete çalışan gençlerin köye geri dönüşlerini sağlamak ana hedeflerimiz arasında. Bunun için de doğru politikalar üreterek kırsala dönüşü sağlayacağız. STK’lar, özel sektör ve kamu kuruluşları ile iş birliklerini geliştireceğiz. Nilüfer’in köylüsü yine Nilüfer’in efendisi olacak” diyerek projelerini sıralıyor.

Bursanın merkezinde verimli topraklar diyarı Nilüfer

TARLADAN SOFRAYA SAĞLIKLI GIDA

Başkan Şadi Özdemir, vatandaşların sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşması için yaptıkları çalışmaları şöyle aktarıyor: “Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (NİLKOOP) iş birliği ile Hasanağa Gıda Merkezi’ni faaliyete geçirdik. ‘Tarladan sofraya sağlıklı gıda’ anlayışıyla üretim yapılan merkezde, kadın dernekleri daha önce kendi evlerinde yıllardır yaptıkları erişte, salça, turşu, menemen harcı, şekersiz marmelat gibi çeşitli ürünleri hazırlıyor. Kadınlar, belediyemize ait arazilerde ekolojik tarım koşullarında yetiştirilen buğday, zeytin, biber, domates gibi ürünleri de kullanıyor. Kent merkezinde yaşayan vatandaşlarımız için de mahalle aralarına bostanlar kurduk. 7’den 70’e her yaştan, her meslek grubundan mahallelinin bir araya gelerek tarımla tanıştığı bostanlarda hem ekolojik tarım yapılıyor hem de binaların arasında sıkışmış yaşamlara nefes alanları yaratılıyor. Nilüfer’de sadece çocukların ekip biçme izni olduğu ‘Çocuk Bostanı’ bile var.”

Haberin Devamı

HEDEF TARIMSAL KALKINMA

Tarıma büyük önem verdiklerini vurgulayan Başkan Şadi Özdemir, “Tarımsal alanlarımızın korunması ve artırılması, ekolojik yöntemlerle tarım yapılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diyerek şu bilgileri paylaşıyor: “Nilüfer Belediyesi olarak 350 dekarda tarımsal üretim yapıyoruz. Meyve, sebze, buğday, ayçiçeği gibi ürünlerin yanı sıra tıbbi aromatik bitki üretimi gerçekleştiriyoruz. Kırsalda çiftçinin üzerindeki mali yükü azaltmak, dayanışma ve yardımlaşma ruhunu artırmak ve çiftçinin kazancının yükselmesi için kooperatifleşmeye destek veriyoruz. Toprak ve su analizlerinde tarım alanlarının hangi ürünlere uygun yapıda olduğunu ve su ihtiyacını tespit ediyoruz. Çiftçilerimiz için eğitimler düzenliyoruz. Kent Bostanları’nda ekolojik tarım koşulları altında ürün denemeleri yapıyoruz. Kurduğumuz Tohum Kütüphanesi’nde 620 çeşit tohum var. Bostanda üretilen ürünlerin tohumları burada saklanıyor. Bu yıl 55 bin paket 32 çeşit tohumu ücretsiz dağıttık.”

Haberin Devamı

Bursanın merkezinde verimli topraklar diyarı Nilüfer

DOĞASEVERLERİN GÖZDESİ MYSİA YOLLARI

Nilüfer Belediyesi’nin Doğa, Tarih ve Kültür Rotaları Projesi kapsamında hayata geçirdiği Mysia Yolları, en düzenli doğa yürüyüşü ve bisiklet parkurları olma özelliğini taşıyor. Doğaseverlere yürüyüş, çadırlı kamp, bisiklet, panoramik manzara seyri, doğa fotoğrafçılığı, atlı doğa yürüyüşü ve yaban hayatı gözlemi gibi çeşitli alternatifler sunan Mysia Yolları, 800 km uzunluğunda 50 adet yürüyüş ve bisiklet parkurundan oluşuyor. Rotalar antik Mysia halkından ismini alan tarihi Misi köyünden başlıyor ve bugün Gölyazı turistik köyü olarak bilinen Apollonia antik kentine doğru devam ediyor. Dağyenice, Kayapa göleti, Fadıllı, Tahtalı, Atlas gibi birçok nokta da rotaların arasında yer alıyor.

HEM EKONOMİK HEM LEZZETLİ

Başkan Şadi Özdemir, vatandaşların sağlıklı, lezzetli yemeğe uygun fiyatla ulaşması için Nilüfer Kent Lokantası’nı hizmete sunduklarını belirterek, “Öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı Görükle Mahallesi’ndeki Nilüfer Kent Lokantası’nda vatandaşlarımız iyi yemeğe uygun fiyatla ulaşabiliyor. Nilüfer Kent Lokantası’nda ihtiyaç sahipleri için askıda yemek uygulaması da başlattık. Bundan sonra açılacak lokantalarda öğrencilerin yoğun olduğu veya gelir durumu düşük vatandaşlarımızın bulunduğu yerleri tercih edeceğiz” diye konuşuyor.

YÖRESEL TATLAR FESTİVALLERLE BULUŞUYOR

Yöresel tatları tanıtmak ve gastronomi kültürünü geliştirmek için yıl boyu farklı etkinlikler düzenlediklerini belirten Özdemir, “Bu etkinlikler sayesinde yerel üreticilerin ürünleri ve geleneksel tarifler ziyaretçilerle buluşuyor. Gümüştepe (Misi) Mahallesi’nde Misi Yerel Lezzetler Şenliği’nin 16’ncısını geçen ay gerçekleştirdik. Bursa inciri için düzenlenen Akçalar- Fadıllı İncir Festivali ile de Bursa Siyahı’nın tanıtımına katkı koyuyoruz. Hasanağa enginarı için düzenlediğimiz festival de kentin gastronomi kültürüne katkı sunuyor” diyor.

Bursanın merkezinde verimli topraklar diyarı Nilüfer

ÖĞRENCİ DOSTU KENT

Başkan Şadi Özdemir, üniversiteliler için sosyal destek çalışmaları yaptıklarını belirterek, “İhtiyaç sahibi öğrencilerin yanındayız. Barınma, ikinci el eşya, ücretsiz çorba dağıtımı, kıyafet ve çamaşırhane gibi birçok konuda desteklerimiz sürüyor. Öğrencilerimizin yoğun olarak yaşadığı Görükle mahallemizde uygun fiyat ve kaliteli hizmet sunan Nilbel Kafe’yi hayata geçirdik” diye ekliyor.

NİLKOOP’TA 21 KOOPERATİF VE 7 KADIN DERNEĞİNİN 122 ÇEŞİT ÜRÜNÜ

Kooperatif çatısı alında ilçenin tarım potansiyelini değerlendirmek için çalıştıklarını söyleyen Özdemir, şöyle devam ediyor: “Kooperatifleşme modeliyle, çiftçilerin üretimi doğru yapmalarını ve hatta bazı girdilerini ortak satın alma platformlarıyla daha ucuza temin etmelerini sağlayabiliriz. Arzumuz, kırsalda kooperatifler kurmak. Nilüfer Bostan satış noktalarında 50 çeşit NİLKOOP ürünün yanı sıra 21 kooperatif ve 7 kadın derneğinin toplam 122 çeşit ürünü halka sunuluyor.”

TARIM ZİRVESİ’NDE YOL HARİTASI BELİRLENDİ

Tarımsal üretimin önemine dikkat çekmek ve sürdürülebilir tarım politikası geliştirmek hedefiyle “Tarımsal Kalkınma ve Kooperatifçilik Çalıştayı” düzenlediklerini aktaran Başkan Özdemir, “Üç gün süren çalıştayda ortak akıl masa çalışmaları ile belirlenen temalar üzerinden tartışmalar yürütülerek, öneriler geliştirildi. Çalıştayın sonucunda çıkan çözüm önerileri katılımcılarla paylaşıldı. Çeşitli alanlarda uzman akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve kamu çalışanlarının bulunduğu 10 ayrı masadan bir temsilci, çalışma gruplarının hazırladığı sonuç bildirgesini sundu. Çalıştaydan çıkan sonuçlar tarım ve kooperatifçilik çalışmalarımızda yol gösterici olacak” diyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder