“AVM’de çok zaman geçiren çocukların, doğada yürümekte zorlandığını görüyoruz!” Dr. Pakize Kaya Top’un orman içindeki o tatlı barakada, hayallerinden yola çıkıp kurduğu Neşe Palamudu Orman Okulu’nda söylediği bu sözü duyduğumda; önce kendi çocukluğuma, sonra da kızımın çocukluğuna gittim.
Hafta sonları ailelerimizle piknik, deniz kıyısı ve kamplarda geçirirdik zamanımızı. Tüm aile, aile dostları, akrabalar evlerde hazırlanan yiyecekleri getirir; sohbet, yürüyüşler ve oyunlar oynayıp zamanın içinde kaybolurduk. Dere kıyısında taştan, ağaç dallarından oyuncaklarımızla yaratıcılığımızı konuştururduk. Ağaçlar, dalından meyveler, sebzeler içinde zamanı unuturduk.
Doğa sarıp sarmalardı bizi. Eve döndüğümüzde oksijenden kızaran yanaklarımızla, o tatlı yorgunluğumuzla uykuya dalardık. Kızımı da her hafta sonu doğayla buluştururdum. Uzun doğa yürüyüşleri yapıp, şehirden uzak zaman geçirirdik. Bilge ağaçlara sarılıp; bulutları, yağmuru dinlerdik. Böylece yaratıcılığı gelişti; ağaca, yeşile saygıyla büyüdü. Engebeli yollarda yürümeyi öğrendi.
BİR ORMAN, BİR ZEYTİNLİK MUTLAKA BULURSUNUZ
Oysa şimdi zaman, hayat öyle değişti ki! AVM’lerin ya da sanal oyunların içinde kaybolur oldu çocuklar. Çamurlanmayan ayakkabıları, kirlenmeyen üstleri, ışıltılı bir dünyaları var ama doğadan öyle uzaklar ki! Tıpkı Dr. Pakize Kaya Top’un o sözleri gibi; engebeli yollarda, ağaçlar arasında yürümeyi bilmiyor, yedikleri meyvenin, sebzenin hangi ağaçta yetiştiğini belki sadece fotoğraflarda görüyorlar. Ne yapmak gerekiyor? Öze, doğaya, sadeliğe dönmek gerekiyor. Şehirler koca koca binaların arasında kaybolsa da ona; hayatı, yaşamayı en yalın haliyle anlatacağınız mutlaka bir zeytinlik, bir deniz kıyısı, bir orman, koca gövdeli bir ağaç bulabilirsiniz.
NEŞE PALAMUDU’NUN HİKAYESİ
Neşe Palamudu Orman Okulu’na dönecek olursak… Çiçekliköy’deki Bahçeşehir Koleji 50. Yıl Kampüsü’nde; farklılıklara saygı, eşitsizliklerin azaltılması misyonuyla öğrencilere kapılarını açan Orman Okulu, her çocuğun doğada eşit eğitim hakkına sahip olmasını ve doğa sevgisi ile donanmış bireyler olarak yetişmesini hedefliyor. Son dönemlerde dünyada eğitim alanında öne çıkmaya başlayan Orman Okulu’nda, dört mevsim boyunca doğa, ekoloji, sanat, yaşam ve nefes atölyeleri gerçekleştiriliyor. Eğitimler kapsamında; doğa yürüyüşleri, doğada yaşam ve doğa gözlem etkinlikleri de düzenlenerek, çocukların doğayı daha da yakından tanımaları sağlanıyor. İzmir’de ilk defa özel gereksinimliler ile sosyal yönden dezavantajlı çocukların da katıldığı Neşe Palamudu Orman Okulu, 2-10 yaş aralığındaki tüm çocukların tabiat ile iç içe büyümelerine imkan sağlayarak, çevre bilincini artırmak misyonunu yüklenmiş.
‘ÇOCUKLARDAN İLHAM ALDIK’
Neşe Palamudu Orman Okulu Kurucusu Dr. Pakize Kaya Top’u, ayrılmak istemediğim Doğa Okulu’nda uzun uzun dinliyorum: “Doğada çocuklardan ilham alarak, onların merak ve keşfetme duygularına, ritimlerine uyum sağlayarak atölyeler düzenliyoruz. Barınak kurma, ipler-düğümler, ateş yakma, temel araç gereç kullanımı başta olmak üzere, birçok atölyeye keyifle katılıyorlar. Doğanın iyileştirici gücü, tüm çocuklarımıza çok iyi geliyor. Kısa sürede kendi kendilerine oyun kurmaya, takım çalışmasında yer almaya, fiziksel, bilişsel ve sosyal özelliklerini geliştirmeye başladılar. Projemizin destekçisi Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel’e de teşekkür ediyoruz bu vesileyle.”
BÜYÜKŞEHİR İÇİN SÜRPRİZ İSİMLER
Yerel seçim süreci devam ediyor, adaylık başvuruları başladı, 1 Aralık itibariyle istifalar edildi, aday adayları er meydanına çıkmaya başladı. Gözler genel merkezlerde, sohbetlerin ana teması önce büyükşehir adayları… AK Parti, geçen hafta İzmir’de temayül yoklamasını yaptı. CHP’de de aday bolluğu var. Büyükşehir için birçok isim konuşulurken; kırgınlıklar, hayal kırıklıkları da yine yaşanacaktır. Sürpriz isimler de kulağıma geliyor. Bekleyip, göreceğiz…