Banu ŞenDoğa ve yayla turizminin parlayan yıldızı: Doğu Karadeniz

HABERİ PAYLAŞ

Doğa ve yayla turizminin parlayan yıldızı: Doğu Karadeniz

Hepimizin alıştığı deniz, kum, güneş üçlüsü tatilin vazgeçilmezleri gibi görünse de doğaya dönme ve sakin bir tatil geçirme isteği oldukça popüler. Yeşil ve mavinin bir arada bulunduğu, kendine has kültürel değerleriyle dikkati çeken Doğu Karadeniz, eşsiz manzaraları ve ulaşım kolaylığıyla önemli turizm merkezlerinin başında geliyor.

Uçsuz bucaksız yeşillikleri, doğa harikası menderesleri, irili ufaklı şelaleleri ve doğal gölleri bünyesinde barındıran yaylarıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Yaz aylarıyla birlikte Karadeniz’in zirvelerindeki yaylalarda bin bir çeşit çiçek açar, yaylalara göç başlar.

Haberin Devamı

Trabzon’da Sümela Manastırı, ormangüllerinin açtığı Sisdağı Yaylası ve tabiat harikası Uzungöl, Gümüşhane'de Torul seyir terasları ve Karaca Mağarası ile kamp ve karavana uygun Taşköprü Yaylası, Rize'de Fırtına Vadisi ve balıyla ünlü Anzer Yaylası ile yabankeçilerinin yurdu Elevit Yaylası, Artvin Arhavi’de çifte kemer köprüler ile Mençuna Şelalesi, Giresun’da Mavi Göl ve Kuzalan Şelalesi ile oksijen cenneti Kümbet Yaylası her geçen gün daha fazla ziyaretçi almaya devam ediyor.

Samsun’dan Hopa’ya kadar olan alanda yayla turizminin geliştirilmesi ve alternatif turizm türleri ile birleştirilerek turistler için daha cazip hale getirilmesi için çalışmalar yapılıyor. Bölgenin dinamikleriyle yatırım ve projelerini konuştuk...

Doğa ve yayla turizminin parlayan yıldızı: Doğu Karadeniz

FARKLI BİR TRABZON

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, turizmin geliştirilerek 12 aya yayılması ve turistin çeşitlendirilmesi için hayata geçirdikleri turizm projelerini şöyle anlatıyor: “Şehri turizmin merkezi haline getirmek istiyoruz. Sadece Trabzon’un değil Türkiye’nin sayılı turizm destinasyonları arasında yer alan Uzungöl’ün cazibesini artırmak için çevresini, Uzungöl Müzesi’ni ve Park Uzungöl’ü yeniledik.

İnsanların konaklayabilecekleri, yiyip içebilecekleri güzel bir alan oluşturduk. Yaklaşımımız gölün etrafını bütünüyle açmak olacak. Hedefimiz, 2022 sonuna gelindiğinde çok daha farklı bir Uzungöl ortaya çıkarmak. Önemli turizm merkezlerimizden Sümela Manastırı da restorasyon çalışmalarının ardından yeniden ziyarete açıldı.

Haberin Devamı

Ulaşımını kolaylaştırmak ve bulunduğu vadiyi üstten görebilme fırsatı sunmak için iki duraklı teleferik projesi hazırladık. Başlattığımız süreçle, Sümela Manastırı’nın UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne alınmasıyla dünyada çok daha bilinen, ziyaretçilerin daha çok arzu edecekleri bir destinasyon haline gelmiş olacak.

Dünyanın en uzun ikinci mağarası kabul edilen, Karadeniz’in en önemli doğal ve turistik mekânlarından olan Çal Mağarası’nı da daha cazip hale getirmek için çalışmalar sürdürüyoruz. Restorasyonu tamamlayarak hizmete açtığımız Kızlar Manastırı ise yeni yüzüyle kültür sanat merkezi olarak turizme katkı sağlayacak.”

Doğa ve yayla turizminin parlayan yıldızı: Doğu Karadeniz

1 BÖLGE 2 ÜLKE AVANTAJI

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Doğu Karadeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Volkan Kantarcı, bölgeye yönelik turizm değerlendirmesini şu sözlerle yapıyor: “Turizmciler pandemi sonrasında mutlu ve umutlu. Son yıllarda Orta Doğu’dan bölgemizde yoğun hareketlilik var.

Haberin Devamı

THY’nin Rusya ve diğer dış hatlar için yaptığı planlamanın yeniden düzenlenip bölgemize daha fazla uçak seferi eklenmesi en büyük beklentimiz. Ordu-Giresun Havalimanı ve Rize-Artvin Havalimanı’na uçuşlar başlarsa pandeminin etkisini çok daha çabuk atlatırız. Ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan bölgemiz, tarihi ve kültürel değerleri, doğal güzellikleri, şifa kaynağı yaylaları ve doğa turizmi yapmak isteyenler için her zaman listenin ilk sırasında.

1 bölge, 2 ülke avantajı Arap turistlerin bölgemizi tercih etmesinin başlıca sebeplerinden. Gürcistan’a gidenler Karadeniz’e, Karadeniz’i gezenler kolaylıkla Gürcistan’a ulaşabiliyor. Şu an uçaklarda yüzde 99 doluluk yaşandığı için yaz sezonunda bölgemize gelemeyen Arap turistler sonbahar ve kış aylarında gelecektir. Yoğun talep nedeniyle sezonun uzamasını bekliyor, bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın farkındalık çalışması yapmasını ümit ediyoruz. Turistler Karadeniz’i özledi, bizler de turistleri.”

Doğa ve yayla turizminin parlayan yıldızı: Doğu Karadeniz

17 BİN YATAK KAPASİTESİ

“2011’den sonra Trabzon’da hızlı bir gelişim oldu ve marka oteller ciddi yatırım yaptı” diyen Trabzon Oteller Birliği ve Turizm Geliştirme Derneği Başkanı Mustafa Dündar da “Trabzon’da Turizm Bakanlığı belgeli 17 bin yatak kapasitesi var. Yoğunluğa rağmen Trabzon’a yetiyor ve bu anlamda bölgenin yükünü taşıyoruz.

Uzungöl, Ayder gibi lokal bölgelerde yüzde 100 doluluk yaşıyoruz. Yakın zamanda kent merkezi de yüzde 100’e ulaşacaktır. Pandemiden kurtulan ve 2 yıldır bitkisel hayatta yaşayan turizm sektörü bu aylarda komadan çıkıyor.

Her geçen yıl sektördeki rekabet ve tercihlere bağlı olarak hizmet kalitesi ile turizm bilinci giderek artıyor. Müşteri portföyünde ağırlığı çeken Suudi Arabistan pazarı geç açılmış olsa da tercihlerinde her zaman ilk sıradayız” diyor.

Doğa ve yayla turizminin parlayan yıldızı: Doğu Karadeniz

‘MÜZE İLE KÜLTÜRÜMÜZÜ DÜNYAYA TANITIYORUZ’

Uzungöl’de yaklaşık 4 bin metrekare alanda 3 bölümden oluşan “Dursun Ali İnan Müzesi”, içerisinde barındırdığı sıra dışı içerikleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı. Turizmci Dursun Ali İnan tarafından oluşturulan müzede ilginç taşlar, ağaç köklerinden yapılan hayvan figürleri, tarihi ve antika eserler, balmumundan yapılan Android kemençeci heykeli, ağaçtan yapılan gezi amaçlı üzeri açık “Tahtabüs” otobüs ile bölgenin tarihi, kültürü, coğrafyası, florası, sosyal yaşamı ve daha birçok özelliği hakkında yazılı ve görsel içerikler bulunuyor.

Dursun Ali İnan Müzesi’nin kurucusu ve otel işletmecisi Mehmet İnan, “Büyük emeklerle bugünlere getirdiğimiz müzeyle kültürümüzü bütün dünyaya tanıtmayı hedefliyoruz. Eşi benzeri olmayan müzemiz ile turistlerin hayranlığını kazanmış durumdayız.

Uzungöl’ün müşteri portföyünün büyük bir bölümünü Orta Doğu’dan gelen turistler oluşturuyor. Kendi ülkelerinde göremedikleri tüm güzellikleri Karadeniz’de ve Uzungöl’de buluyorlar. Döviz girdisi ülke turizmini canlı ve yöre halkını ayakta tutmak için değerli” diyor.

Doğa ve yayla turizminin parlayan yıldızı: Doğu Karadeniz

DOĞAL GÜZELLİK VE GÜVEN İÇİN GELİYORLAR

Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Mehmet Keleş, “En yoğun dönemimizi yaşıyoruz. Temmuz ve Ağustos’tan da aynı yoğunluğu bekliyoruz. Bu dönemin en iyi tarafı, Uzungöl’ün havasının doğal klima olması. Her yerde sıcaklıklar çok yüksek olmasına rağmen burada 21 dereceyi geçmiyor.

Uzungöl’e insanlar sadece yeşillik olarak bakmıyor. Orta Doğu’dan gelen turistler için burası güvenli bir ortamı temsil ediyor, kadınlar tek başına restoranda, kafede oturabiliyor, tek başına doğa yürüyüşü yapabiliyorlar çünkü burada bizlere güveniyorlar. Her sezonda hem hizmet hem de ürün kalitemiz daha da arttığı için Uzungöl yerli ve yabancı turistlerin cazibe merkezi olmayı sürdürecektir” diye konuşuyor.

ORDU YAYLALARINDA BALON TURU

Çambaşı, Perşembe, Keyfalan başta olmak üzere birçok yaylaya sahip olan Ordu; Büyükşehir Belediyesi’nin yaylalarda gerçekleştirdiği yatırımlarla cazibesini artırırken, 12 ay turizme katkı sağlıyor. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, şöyle konuşuyor: “Yeşil ile mavinin buluştuğu, uçsuz bucaksız yaylaları, şelaleleri ve gölleri ile Ordu, doğa turizminin gözde mekanlarından.

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte yayla turizmine olan ilgi her geçen gün artarken, doğa harikası Ordu yaylaları yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Yaylaların doğal mimarisini koruyarak, çevre düzenlemeleri, bisiklet yolları, yeni mesire alanları, kanyon ve şelalelerde kurduğumuz çay evleri ile turizme alternatif alanlar oluşturuyoruz. Perşembe Yaylası’nda denemesini gerçekleştirdiğimiz balon turizmi ile Ordu yaylarına ve Ordu turizmine yeni bir vizyon kazandırıyoruz.

Çambaşı Kayak Merkezi’nde sayısını artırdığımız pistler ve inşa ettiğimiz bungalov evlerle Ordu’yu kış turizminde de iddialı iller arasına taşıyoruz. Yatırımlarla ve doğal güzellikleri ile Ordu yaylaları, kamp, karavan, trekking, kayak ve kış turizmi gibi birçok alternatif turizm faaliyetini bir arada yapmak isteyen ziyaretçilerini bekliyor.”

Doğa ve yayla turizminin parlayan yıldızı: Doğu Karadeniz

KULAKKAYA YAYLASINDA BİSİKLET TURİZMİ

Giresun’un bin 700 rakımlı zirvesi Kulakkaya Yaylası’nda hizmet veren Zifin Hotel, bölge turizmine katkı sağlıyor, kullandığı enerji sistemiyle de doğaya sahip çıkıyor. Genel Koordinatör Hakan Adanır, “Kulakkaya’nın turist profilini yükselttik.

Karadeniz’de bisiklet turizminde öncülük yapmaya başladık. Avrupa’da trend olan bisiklet otellerinin Türkiye’de de yaygınlaşmaya başlamasıyla Karadeniz’in ilk Bike Hoteli olarak hizmet alanımızı genişlettik. Bisiklet doğa içinde en ideal dolaşma aracı olarak doğaseverler tarafından seviliyor.

Doğa ve yayla turizminin parlayan yıldızı: Doğu Karadeniz

Karadeniz’in dik yamaçları bisiklet turizminde zorluk yaratırken Kulakkaya Yaylası bölgenin en yayvan yaylası olarak turistlere yatay rota seçenekleri sunuyor. Doğa turizmin zirvesini yaşamak isteyenleri Kulakkaya Yaylası’nın eşsiz doğasında bekliyoruz” diye konuşuyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder