Bereketli toprakları ve dünyada eşine az rastlanır doğasıyla Balıkesir; ürettiği ekonomiyle Türkiye'de 14. sırada... 50 peynirli şehir, ekmek şehri ve Türkiye’yi doyuran şehir olarak da bilinen Balıkesir zeytinin de başkentlerinden… Kentin bereketli topraklarında; domatesten kavun ve karpuza, fasulyeden salçalık bibere, bamyaya kadar geniş yelpazede üretim yapılıyor. Özellikle sarımsak üretiminde öne çıkan Balıkesir, tahıl ve baklagiller üretiminde kendi ihtiyacını karşılayabilen az sayıdaki ilden biri. Kırmızı et üretiminde de ilk sıralarda olan Balıkesir’de besicilik, önemli bir gelir kaynağı. Beyaz et üretiminde Türkiye ihtiyacının yüzde 20'si karşılanırken dünya standartlarında üretim yapan kanatlı et üretim işletmelerinin önemli bir bölümü de burada. Arıcılık sektörünün her yörede yaygın olduğu kentte yılda bin 600 ton bal üretimi yapılıyor. Türkiye'de yıllık ortalama 750 bin ton süt üretimi ile yine ilk sıralarda. Doğanın Balıkesir'e verdiği en büyük hediyelerden biri ise “zeytin”. Zeytin Riviera'sı olarak görülen Balıkesir’deki 11 milyon zeytin ağacından yıllık ortalama 100-125 bin ton zeytin üretimi elde ediliyor. Bir araya geldiğimiz Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ile turizm ve gastronominin de öne çıktığı projeleri konuştuk. Termal potansiyeline de dikkat çeken Başkan Akın; tam bir geçiş noktası konumunda olan Balıkesir’e fuar merkezi kazandıracaklarını söyleyerek gelecekte tüm dünyanın bu özellikleriyle kenti daha yakından tanıyacağına vurgu yapıyor…
‘CUMHURİYET KÖYÜ’ İLE ÜRETİCİYE DESTEK
Balıkesir’in verimli topraklarında tarım ve hayvancılığın sürdürülebilir olması için göreve gelir gelmez kolları sıvadıklarını söyleyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, üreticinin kazancını ve ürünlerin katma değerini artıracak ‘Çiftçimize Destek Programı’nı şöyle anlatıyor: "Tarım ve hayvancılığın başkenti Balıkesir’de göreve gelir gelmez üreticinin sofrasındaki ekmeği büyütmek için harekete geçtik. Bu kapsamda; üretimin kaliteli ve verimli bir hale gelmesini sağlayan projeleri bir bir hayata geçiriyoruz. Kırsalda alın teriyle üretim yapan çiftçilerimizin yanındayız. Sürdürülebilir tarım faaliyetlerini artırmaları için üreticilere can suyu olmaya devam edeceğiz. Üretimin kalkınması ve kırsalın gelişmesi adına ‘Cumhuriyet Köyü’ projesini hazırladık. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk; ‘Köylü milletin efendisidir’ derken tam da bunu kastetmiştir. Atatürk’ün Cumhuriyet Köyü hayalini gerçekleştirmek için yola çıktık. Alım garantili sözleşmeli tarım projesinde de önceliği kadın çiftçilerimize vereceğiz. Ayrıca bitkisel üretim, hayvancılık ve gıda konularında da hibe destekli proje başvurularında kadın üreticilere danışmanlık hizmeti verilecek. Böylece Balıkesir’de yapılacak olan yatırımlarda kadının rolü artacak.”
FİZİKSEL ŞİDDETE KARŞI KADINLARA SAVUNMA TEKNİKLERİ ATÖLYESİ
Başkan Akın, kadınların hem ekonomik anlamda hem de fiziksel anlamda güçlenmesi için çalıştıklarını belirterek şunları söylüyor: “Yapılan araştırmalara göre ülkemizde fiziksel şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde 38. Bu toplumsal soruna biz de çareler arıyoruz. Sokakta, evde, kısacası hayatın her alanında kendini dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı korumak isteyen kadınlarımız için Savunma Teknikleri Atölyesi’ni hayata geçirdik. Kadınların kendilerini dış tehlikelere karşı koruyabilmesini sağlamayı hedefleyen judo kursunda eğitimler başladı. Amacımız; kesinlikle şiddete şiddetle karşılık vermek değil, kadınların fiziksel şiddete karşı kendilerini koruyabilme becerilerini geliştirmek. Onlara ‘Yalnız değilsiniz, yanınızdayız’ diyoruz.”
GENÇLER VE KADINLAR ÖNCELİĞİMİZ
Sosyal belediyecilik uygulamalarıyla ihtiyaca göre hizmet ürettiklerini belirten Başkan Akın, gençlere ve kadınlara özel hayata geçirdikleri projelerini sıralıyor: “Gençlerimizin güne güzel başlaması için hafta içi her sabah sıcak çorba ikramlarımız devam ediyor. Bu sayede derse gitmeden önce güne sıcak bir başlangıç yapmalarını istiyoruz. Yeni projemiz kapsamında kırsal alanda yaşayan kadınlarımızın sağlık taramalarını ücretsiz olarak gerçekleştireceğiz. Kadın kooperatiflerimizi belli bir plan ve program çerçevesinde destekliyoruz. Kooperatiflerimizin ürettiği ürünü satın almak ve başka pazarlarda ticari olanaklarını artırmak için çalışma başlattık. Tarımsal kalkınmanın en başına kadın çiftçilerimizi koyduk.”
SERALARDA DÖRT MEVSİM ÜRETİM
Altıeylül, Bandırma, Bigadiç ve Burhaniye’deki üreticilere yüzde 50 hibeli plastik sera naylonu dağıttıklarını belirten Başkan Akın, “Doğal afet ve çeşitli sebeplerden dolayı örtüsü yıpranan, eskiyen ve kullanılamayacak derece zarar görmüş seraların örtülerinin yenilenerek yeniden üretime kazandırılması amacıyla 332 üreticiye, plastik sera naylonları dağıtıldı. Seracılığın her mevsim aksamadan yapılabilmesi ve üreticilerimizin girdi maliyetlerindeki yükü hafifletmek adına bu destek önemliydi. İlimizde yaklaşık bin 400 dekarda seracılık yapılıyor. Üreticilerimizin sofralarımıza yaptığı büyük katkıların farkındayız” bilgisini veriyor.
FUAR MERKEZİ GELİYOR
“İklime Uygun Tarım, Bereketli Yatırım” sloganıyla 1-5 Kasım’da Balıkesir Tarım ve Hayvancılık Fuarı düzenlediklerini belirten Başkan Akın, “Üreticilerle sektör temsilcilerini bir araya getiren fuarımız 5 günde 20 binin üzerinde ziyaretçi ağırladı. İl merkezi ve ilçelerden çok sayıda çiftçinin katıldığı etkinlikte, akademisyenler kaliteli üretimi artıracak çalışmalar hakkında sunumlar da yaptı. 70 katılımcı firmanın yer aldığı fuarın, Balıkesir’deki tarım ve hayvancılık sektörünün kalkınmasına önemli katkılar sunacağını düşünüyoruz. Ayrıca kentimizin fuar alanı ihtiyacını gidermek amacıyla Valiliğimizin öncülüğünde; odalarımız ve borsamız ile beraber güzel bir fuar merkezi kazandırmak için çalışmalara başladık” müjdesini veriyor.
SALÇA MAKİNESİ ÜRETİCİNİN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRDI
Yıllık sofralık domates üretimi 782 dekarda 2 bin 342 ton, kapya biber üretimi 45 dekarda 25 ton olan Dursunbey’deki çalışmaları aktaran Başkan Akın, “Vatandaşlarımızın talebi üzerine 23 kırsal mahalleye salça makinesi dağıttık. Bu sayede çiftçilerimiz üretmiş oldukları salçalık domatesleri daha kolay ve temiz bir şekilde salça haline getiriyor. Tarhana ve salça yapımı döneminde köylülerin işini oldukça kolaylaştıran makineler sayesinde üreticilerimiz, domatesi tarladan satmak yerine salçaya dönüştürerek daha fazla kazanç elde ediyor. Kış hazırlığını yapan kadınlar, yetiştirdikleri domates ve kapya biberlerden konserveler ve salçalar hazırlıyor” diyor.
GÖMEÇ BAMYASI DÜNYA PAZARINDA
Başkan Ahmet Akın, üreticiye verilen destekleri anlatmaya devam ediyor: “Gömeç’te tarlada kalan ve kilosu 70 liradan satılan bamyaları 90 liradan satın alarak bamya cipsine dönüştürmeye başladık. Böylece hem üreticilerin kazancı hem de ürünün katma değeri arttı. Gömeç bamyasını markalaştırarak Avrupa, İngiltere ve Amerika pazarında 41 dolara satışını gerçekleştiriyoruz. Tarlada başlayıp sofralara yansıyan krizin etkilerini en aza indirmekte kararlıyız. Projemizle birlikte kadın istihdamını da artırmayı hedefledik. Üreticilerimize alım garantisi verdik; sırasıyla; susam, fasulye, nohut gibi ürünlerde de alımlar yapılacak.”