Atatürk’ün isteğiyle 1928 yılında Sarıyer’de kurulan, 1997’de kaderine terk edilen Büyükdere Atatürk Fidanlığı, bir yıl önce yeniden açılmıştı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce (İBB) 180 bin metrekare alandaki fidanlık bünyesinde kurulan Yerel Tohum Üretim ve Muhafaza Merkezi de kısa süre önce hizmete girdi. Merkezde, bilimsel ve teknik çalışmalara başlandı. Türkiye’nin çok özel bilim insanları olduğunu belirten İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, onları tohum merkezinin gelişmesine, zenginleştirilmesine katkı sunmaya davet etti. Ağırlıklı olarak İstanbul’a ait atalık tohumların muhafaza edileceği merkezde, bu tohumlardan elde edilecek fideler, isteyen çiftçilere ve hobi amaçlı üretim yapanlara ücretsiz dağıtılacak.
KAĞITHANE’NİN YEŞİLİ ÇOCUKLARLA BÜYÜYOR
Kağıthane Belediyesi, ilçeyi daha yeşil bir görünüme kavuşturmak için son beş yılda 50 bin ağaç dikti. İlçede ayrıca Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin’in ilk göreve gelmesinin ardından 1 Nisan 2019’da başlattığı ‘her bebek için bir ağaç’ uygulamasına da devam ediliyor. Bu proje kapsamında bebeklerin isimlerinin yazılı olduğu levhaların yerleştirildiği fidanlar ailelerin yaşadığı sokaklara dikiliyor. Böylece çocuklar, o sokaklarda kendileriyle yaşıt bir ağaçla birlikte büyüyor. Ihlamur, süs armudu, süs kirazı, süs eriği ve manolya gibi ağaç türleri de bu projeyle ilçede çoğalıyor.
MAHALLE HALKINA AFETE HAZIRLIK EĞİTİMİ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, ‘Mahalle Halkı Afetlere Hazırlık Eğitim’ projesiyle sekiz yıldır vatandaşları afetlere karşı bilinçlendiriyor. Sanayi kuruluşlarının bulunduğu, toprak kaymalarına yönelik riskler barındıran ve en önemlisi Kuzey Anadolu Fayı’nın ortasından geçtiği şehirde afetlere karşı dirençli bir toplum oluşturulması hayati önem taşıyor. Proje kapsamında akademisyenler ve AFAD eğitmenleri tarafından teorik bilgilerin yanı sıra depreme karşı eşyaları sabitleme, ilk yardım ve yangın konularında uygulamalı eğitim veriliyor.
TEPEBAŞI’NIN BELDE EVLERİ 23 YAŞINDA
Eskişehir Tepebaşı’nda vatandaşların daha iyi hizmet alabilmesi, talep ve şikayetlerin yerine getirilebilmesi adına 23 yıl önce oluşturulan Belde Evleri, paylaşmanın ve sosyalleşmenin merkezi olmaya devam ediyor. Sayıları 11 ‘Deneyimli Kafe’ ile birlikte 37’ye ulaşan Belde Evleri’ndeki ücretsiz kurslardan genç, yaşlı binlerce vatandaş yararlanıyor. Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, en çok kadınların sahiplendiği Belde Evleri projesinin birçok belediyeye de örnek olduğunu, farklı isimlerle başka şehirlerde benzerlerinin hayat bulduğunu söyledi.