Bursa’ya 30 dakikalık mesafede olan Orhaneli ilçesi yeşillikler içinde bir cennet. Yaz, kış turistlerin uğrak noktası olan ilçe bozulmayan tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle kendine çekiyor.
Çok eski yerleşim tarihine sahip olan Orhaneli, ilk olarak Roma İmparatoru Kral Hadrianus’un av mahalli olarak kurulmuş ve hatta Kral’ın eşi için yaptırdığı kaya hamamı, turistlerin uğrak noktası olan Sadağı Kanyonu’nun içinde günümüzde varlığını hala sürdürüyor.
Orhaneli, 1934’e kadar Beyce adını taşımış ve geçmişte Zeki Müren’in şarkısına da konu olmuş. İlçeye değer katacak projeler ile doğa turizmi yatırımlarının öne çıktığı Orhaneli, Sadağı Kanyonu’yla, Orhaneli Rafting, Beyce Doğal Yaşam ve Spor Merkezi ile son yıllarda oldukça ilgi görüyor.
Bugün doğaseverlerin çok farklı istekleri var ve Orhaneli, bunların hepsine cevap verebilecek bir bölge. Bunların yanında ilçenin ekonomik dinamikleri arasında tarım ve hayvancılık da bulunuyor. Bereketli arazileri ve tarıma elverişli topraklarında meyve ve sebze yetiştiriciliği üst düzeyde. Birçok meyvenin ihraç edildiği Orhaneli’de çilek, kiraz ve vişnenin yanında son dönemlerde yaban mersini, ahududu, kurt üzümü üreticiliği yükselişte.
7 ASIRLIK TARİHİ PAZARDA HER ŞEY ORGANİK
Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt, ilçeyi ve projelerini tüm detaylarıyla anlatıyor; “Vatandaşlarımızın tercih ettikleri tarım üretimlerine destek verirken, Tarihi Beyce Pazarı’nda da ürünlerini pazarlama imkânı sağlıyoruz. Pazarımız 700 yıllık bir geçmişe dayanıyor, her salı bereket duasıyla açılır ve çay ikram edilir. Yerli halk, verimli topraklarımızda kendi elleriyle ekip biçtiği organik ürünlerini burada satıyor. Zeki Müren’in söylediği ‘A Fadimem, hadi senle kaçalım, Beyce pazarına, dükkân açalım’ diye türkü yakılan pazar, Tarihi Beyce Pazarı’mızdır. Doğanın ve doğal insanların şehri Orhaneli’ye dalından organik ürünler bulmak isteyenleri de bekleriz” diyor.
DOĞAL CENNET
Doğayı korumak kaidesiyle, insanlara yeşil alanları açmak için ilçeye değer katacak doğa turizmi yatırımları yaptıklarını da anlatan Aykurt, şu bilgileri veriyor:
“Orhaneli doğal güzellikleriyle bambaşka bir yer. İlçemizin doğasını koruyarak yeni doğa turizmi projelerimiz ile ilçemize değer katmaya devam edeceğiz. Doğaseverlerin isteklerini göz önünde bulundurarak projeler hayata geçiriyoruz. Maceracıların jumping, paintball, hayvanseverlerin at biniciliği, kampseverlerin karavan ve çadır alanı gibi birçok örnekle artırabileceğimiz istekleri var. Bölgemiz bunların hepsine cevap verebilcek nitelikte. ‘Dünyadan uzak doğaya yakın’ mottosunu kullandığımız Beyce Doğal Yaşam ve Spor Merkezi’mizin bölge turizmini sırtlayacağını düşünüyoruz. İlk etapta restoran, kır evi ve 15 bungalov yapıldı. Toplamda 45 bungalov ev tamamlanmış olacak. Merkez içerisinde yer alan bungalov evlerimiz, çam ağaçlarının gölgesinde, ormanın tam kalbinde. Yaz, kış ilçemize gelen misafirler ile Orhaneli’mizin tanınırlığı artacak. Geleneksel olarak sürdürdüğümüz Orhaneli Karagöz, Yaban Mersini, Ahududu, Çilek ve Kiraz Festivali ile Orhaneli Kamp ve Karavan Festivali de bu alanda yapılıyor.
SADAĞI’NA SOSYAL TESİS PLANI
2021’de 4 milyon turisti ağırlayan Sadağı Kanyonu’na yerli ve yabancı turistlerin ilgisi yıl boyunca sürüyor. Milli Parklar tarafından koruma altına alınan kanyonumuzda misafirlerimizi ağırladığımız köy evimiz ve piknik yapacakları altyapı mevcut. Kuş cıvıltıları ile eşsiz yeşilliklere sahip Sadağı Kanyonu, tarihsel ve kültürel açıdan da öneme sahip. Buraya bir sosyal tesis düzenlenmesini programımıza aldık. Orhaneli doğa güzellikleriyle yeni keşfedilen bir yer, bu sebeple her geçen gün daha fazla turistin uğrak noktası oluyor.”
YETENEKLERİNE GÖRE EĞİTİM
Marmara Bölgesi’nin en büyüklerinden olması planlanan Göynükbelen Gölcük Yaylası’na yapılacak olan gençlik kampının çalışmalarına başladıklarını belirten Aykurt, “Gençlerimiz çok önemli. Genç nüfusumuz fazla. Kendilerine nitelik katmaları için çeşitli spor dallarında takımlar oluşturmuştuk. Güzel başarılar elde edip bizleri gururlandırdılar. Göynükbelen Gölcük Yaylası Gençlik Kampı ile gençlerimiz hem yeteneklerine göre eğitim alacaklar hem de birçok farklı alanda kendilerini geliştirme fırsatı elde edecekler” diyor.
EN ÇOK ŞEHİT VEREN İLÇE
Aykurt, Orhaneli’nin tarihsel açıdan da büyük öneme sahip olduğunu söyleyerek, şöyle devam ediyor: “Çanakkale Savaşı’nda en çok şehit veren ilçe biziz. İlçemize yolu düşen herkese bunu hissettireceğiz. Atalarımızın cephede verdikleri mücadeleyi ilçemize kazandıracağımız şehitlik ile kalıcı hale getireceğiz. Çelik zırhı delen birbirine sarılmış 2 çınar ağacının heykelinin olduğu devasa bayrak direkleri ve özel mermer şehit anıt mezarlarının yer aldığı Orhaneli Şehitlik Anıtı projemizin çalışmalarına başladık.”
RAFTİNG İSTİHDAM YARATTI
Kocasu Çayı’na bağlı Orhaneli Rafting Parkuru’nu 2021’de açkıklarını belirten Aykurt, “Rafting spor tesisimiz sayesinde kısa zamanda çok sayıda turisti ilçemizde ağırladık. Marmara Bölgesi’nde tek olma özelliğine sahip 8 kilometrelik Orhaneli Rafting Parkuru’nda 12 rappit bulunuyor. Sadece hafta sonları değil hafta içi ve kışın da maceraseverlerin ilgisi yoğun. Ziyaretçiler, adrenalini en güvenli şekilde yaşıyorlar. Orhanelili gençlerimizden oluşan rehberlerimiz, eğitimlerden geçip, lisanslarını alıyor ve Orhaneli Rafting alanında istihdam ediliyor. Ayrıca Kocasu Deresi olta balıkçılığı konusunda da ilgi görüyor” diye konuşuyor.
ORHANELİ’NİN ÖRNEK KADINLARI MARİFETLERİNİ DÜNYAYA GÖSTERMEK İSTİYOR
“Kadın üretirse gelişir, kadın gelişirse dünya değişir“ diyerek Orhaneli’de yaşayan ve ev ekonomilerine katkı sağlamak için bir araya gelen kadınlar, 2020’de Orhan İli Kadın Girişimi Üretim ve Işletme Kooperatifi’ni kurdular. 23 kadın ortağı bulunan ve kurulduğu günden bu yana çok sayıda girişimci kadına ekmek kapısı oluşturan kooperatif, yörenin tarımsal ürünlerini işleyerek doğal ve güvenilir gıda üretimi yapıyor, ayrıca kadın eli ile kahvaltı salonu açarak da bölgede kırsal turizmi canlandırıyorlar. Girişimci kadınlar, kooperatif bünyesinde ürettiği ürünleri “Beyce” markasıyla hem internet ortamında hem de Tarihi Beyce Pazarı ve kooperatif merkezinde satışa sunuyorlar. Kooperatif Başkanı İrem Gülşen, hikayelerini şu sözlerle anlatıyor:
İMECE RUHUYLA BAŞARDILAR
“Orhaneli’de özel günlerde baklava, lokum ve ekşi maya ekmek yapılır ve ikram edilir, biz de geleneğimize ithafen ilk adımımızı attık. Ancak ne ürünü yapacak teçhizat, ne mekan, ne de hammaddemiz vardı ama kararlıydık. Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt bize destek verdi. İmece ruhuyla işe koyulduk. İlk bayramda müthiş satış yaptık. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ve Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde, Japon Hükümeti’nin fonladığı proje kapsamında atıl durumda olan kooperatifimizi aktif hale getirdik ve Suriyeli kadınlarla birlikte çalıştık. 23 ortağımız var fakat toplu üretim süreçlerinde bu sayı 3 katına çıkıyor. Üniversite mezunu genç kızlar, torununu okutanlar, hastane ücretini biriktirenler var. Herkesin katılma hikayesi farklı olsa da sonunda ruhumuzun şifa bulduğu kooperatifimizde ortak noktada buluşuyoruz. Biz burada çok ses tek şarkıyız.
EL EMEĞİ ÜRETİMLE EKONOMİYE KATKI
Yöresel lezzetlerin üretiminin ve tanıtımının sürekliliğini sağlamak, yöre kadınlarının marifetlerini dünyaya göstermek istiyoruz. Erişte, salça, ekşi mayalı köy ekmeği ve tarhanadan, kekik basması, közlenmiş balık, biber turşusu, köy kahvaltısı, gözleme, cevizli, haşhaşlı lokum çeşitleri ve ev baklavasına kadar farklı ürünlerimiz mevcut. İlk günkü hevesle sabah kalkıp, kooperatifimize geliyoruz. Hem kendimizi fark ediyoruz hem de ev ekonomimize katkı sağlıyoruz. Gelenek göreneklerimizin yeni nesillere aktarımını kooperatifimiz yoluyla sağlamak istiyoruz. Kadın, erkek ayırmaksızın istihdam noktasında örnek bir kooperatif olmak en büyük hayalimiz.”
Orhaneli’nin 6 kilometre batısındaki Sadağı köyünün yakınında kaya kaplıcaları ve kanyon yer alıyor. Kanyon, doğa yürüyüşleri ve kampçıların da sıklıkla tercih ettiği doğal güzelliklerden. 2013’te Tabiat Parkı olan Sadağı Kanyonu, 2020’de ise SİT ilan edildi.