İstanbul’un, kuzeydoğu sahilinde yer alan ve Karadeniz ile kucaklaşan ilçesi Şile, bu büyük dünya kentinin içinde cennetten bir köşe gibi. Şile adı, hoş kokulu bir bitki olan Mercanköşk’ten gelirken, kuşkusuz Şile’yi öne çıkaran özelliklerden en önemlisi ismiyle bütünleşen özel dokuması. 150 yıllık geçmişe sahip, kadın emeğinin örneği olan Şile Bezi; Şile yöresine özgü pamuklu bürümcük bir dokuma... Haşıllanmış kıvrak pamuk ipliğinden, el veya yarı otomatik dokuma tezgâhlarında dokunduktan sonra kumaş, kireç kaymağına batırılıyor. Sonra, Karadeniz’in sularında yıkanıyor ve kumlara serilerek kurutuluyor…
TURİZM MERKEZİ
Doğal güzellikleri, tarihi dokusu, kültürel zenginlikleri ve gastronomi çeşitliliğiyle son yılların yükselen gezi rotası Şile; İstanbul’un içinde saklı kalmış orman dokusu, gölleri ve nehirleriyle keşfedilmeyi bekleyen gizli ve doğal bir cennet. Şile’ye hayran kalmamak elde değil. Bölgede yapılan yatırımlarla turizm alanında gelişen Şile, doğa turizmi açısından sahip olduğu zengin potansiyelini gün yüzüne çıkartıyor. İstanbul’un tek mavi bayraklı sahillerine sahip olan ilçe; moda tasarımcılarının da gözbebeği Şile Bezi, romantik atmosferiyle dillere destan Ağva ve 19. yüzyılda inşa edilmiş Şile Feneri gibi birçok özelliğiyle dikkat çekiyor. Trekking ve doğa yürüyüşlerinin yanı sıra su sporları tutkunları için de cazibe merkezi olan Şile’de; dalga sörfü, yelken ve kayıkla gezi gibi etkinlikler yapılabiliyor.
BALIKÇILIK VE TARIM
Şile; deniz suyunun kalitesi, mavi bayraklı plajları, coğrafi konumu ve uzun sahil şeridi ile İstanbul’da önemli bir konumda. Turizm kenti olarak anılsa da aslında 1800’lü yıllardan beri balıkçı kasabası olarak adından söz ettiriyor ve deniz ürünleriyle de ünlü. Özellikle Şile palamuduna coğrafi işaret bekleniyor. Geçmişte balıkçılıkla geçimini sağlamış halktan az da olsa balıkçılığa devam edenler var. Şile’nin tarımında özellikle portakal, mandalina, limon ve greyfurt gibi narenciye ürünleri öne çıkıyor. Her türlü sebze ve meyvenin yetiştiği Şile’de, doğal ve organik tarım da yapılıyor. Ayrıca zeytin ağaçları, mısır tarlaları ve sebze bahçeleri de ilçenin tarım zenginliğini oluşturuyor. Geçen hafta bir araya geldiğimiz Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı ile ilçeyi TOGG’la geziyoruz. Belediye, 75. Yıl ve Üsküdar caddelerindeki yenileme projeleriyle ilçeye yepyeni bir görünüm kazandırmış. Aydınlatmalar da ilçenin çehresini değiştirmiş. Başkan Ocaklı, aracı kendi kullanırken, bir yandan Şilelilerle sohbet ediyor bir yandan da bu cennet ilçeyi anlatıyor...
AYAZMA PARLIYOR
İstanbul’daki tek mavi bayraklı sahil olma özelliğini taşıyan Sofular Plajı’nın, Şile sınırları içinde olduğunu söyleyen Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, “Bu plajın yanı sıra cennetten bir köşe olan Ağlayankaya, Akçakese, Kilimli ve Kadırga koyları; Karadeniz’in berrak suları ve altın renkli şifalı kumlarıyla huzur dolu zamanların garantisini veriyor. İlçemizin turizm potansiyelini artırmak ve sahil bölgesinin kalitesini yükseltmek amacıyla ‘Ayazma Kıyı Plajı Düzenleme’ projesini hayata geçirdik. Ayazma Plajı’ndaki tesislerin yenilenmesi ve turistik standartlara uygun hale getirilmesi planlanıyor. 580 bin 506 metrekarelik alan üzerine; bisiklet yolu, seyir terası, spor alanı gibi çeşitli tesisler yapılacak. Şile turizmine büyük katkı sağlayacak proje, çevre dostu bir yaklaşımla hayata geçirilerek, hem ilçe halkına hem de turistlere daha iyi bir deneyim sunmayı amaçlıyor” diyor.
ŞİLE PALAMUDU GİBİSİ YOK
Başkan Ocaklı, “Şile destinasyonu, Karadeniz kıyısında bulunduğu için balık çeşitliliği açısından önemli. Sürdürülebilir balıkçılık, iklim ve çevre değişikliği ile aşırı avlanma konularında desteklerimiz devam ederken, Şile’ye yeni coğrafi işaretli ürünler de kazandırmayı hedefliyoruz. Şile Bezi ve Şile Kestane Balı’ndan sonra Şile palamuduna coğrafi işaret almak için son aşamaya geldik. Bölgemize ait çok özel palamut ile Şile’yi farklılaştırmak ve 2022’de ilk kez düzenlediğimiz ‘Palamut Festivali’ ile balıkçılığımızı bir üst seviyede duyurmak istiyoruz. Yerel yiyeceklerin tescillenmesi, tanıtılması ve turizm ürününe dönüştürülmesinde coğrafi işaret çok önemli’ diye konuşuyor.
SLOW FOOD SERTİFİKALI YERYÜZÜ PAZARI
İstanbul’un en geniş orman ve tarım alanına sahip olan Şile’nin, aynı zamanda dünyanın dört bir yanından gelen tarım üreticilerine de ev sahipliği yaptığını söyleyen Başkan Ocaklı, “Slow Food Hareketi’nin İstanbul’daki temeli Şile’de atıldı. Sürdürülebilir gelecek için 2015’te belediyemizce kurulan İstanbul’un tek Slow Food sertifikalı pazarı Şile Yeryüzü Pazarı’nda bulunan ürünler, doğal tarım ile yetiştirilerek, üreticiden halka aracısız ulaşıyor. Yerli üreticilerin geleneksel tarım yöntemleri ve atalık tohumlar kullanarak ürettikleri mahsullerini, bizim denetimimizde doğrudan halka sundukları bir pazar. İlçenin 57 köyünde vatandaşların ürettiği ve tümü tamamen organik olan ürünler arasında Şile kestane balı, sirkesi, palamudu, lakerdası, Şile Bezi gibi yöresel ürünler de bulunuyor. Ayrıca pazarda, Tohum ve Yerel Ürünler Şenliği, tohum takas, Hıdırellez ve gastronomi gibi yılın dört mevsimi etkinlikler yapılıyor. Şile Yeryüzü Pazarı güvenin inşa edildiği bir yer” ifadelerini kullanıyor.
ŞİLE BEZİ KIRSAL KADIN KOOPERATİFİ İLE TASARIM YOLCULUĞU BAŞLIYOR
“Bölgenin ekonomisine önemli katkı sağlayan, İstanbul’un coğrafi işaretli ilk ürünü Şile Bezi’nin 150 yıllık geçmişini geleceğe taşıyoruz” diyen Ocaklı, Şile Bezi Kırsal Kadın Kooperatifi’nin büyük başarılara imza attığını belirterek, şöyle devam ediyor: “İstihdam sahası oluşturma ve kültürel değerimizi yaşatma amacıyla yola çıktığımız Şile Bezi Kırsal Kadın Kooperatifi projemiz kapsamında 4 atölye ve 80 tezgah ile yaklaşık 300 kadınımız dokumacılık faaliyetleriyle ev ekonomilerine destek sağlıyor. Şimdi ise belediyemiz liderliğinde İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Şile Bezi Kolektif Tasarım Merkezi ile tasarım yolculuğuna başlıyoruz. Şile Bezi’ni tüm dünyada tanıtmayı ve yaşatmayı hedefleyen Tasarım Merkezi, Şile Bezi’nin marka değerini yükseltecek ve moda tasarımına yeni bir boyut kazandıracak. Bu yıl hayata geçen bu merkezde, kadınlarımıza girişimcilikten e-ticarete, moda tasarımından yaratıcılığa, keçe boyamadan baskı tekniklerine kadar farklı atölyeler düzenliyoruz.”
‘THESİLEFABRİC MARKASI İLE DÜNYA MODASINA AÇILIYORUZ’
Başkan Ocaklı, “Tasarım Merkezi’nin desteklediği belediyemizin markası olarak dünyaya açılmasını hedeflediğimiz TheSileFabric, yerel kadın girişimcilerin güçlenmesine ve geleneksel el dokuma becerilerinin sürdürülmesine önemli destek sunacak” diyerek, şunları ifade ediyor: “Şile Bezi’nin zengin geçmişini ve geleneksel el dokuma becerilerini dünya çapında tanıtmak için güçlü bir platforma sahip olmasını hedeflediğimiz TheSileFabric markası, ilçemize özgü el sanatları ve tasarım kültürünün korunması, geliştirilmesi için büyük bir adım olacak. Geçmişten geleceğe birleştirdiği moda değerleriyle markamız, Şile Bezi’nin zarafetini, kalitesini ve benzersiz yapısını vurgulayarak, dünya modasında özgün ve etkileyici bir stil sunmayı hedefliyor.”
100 KADINA İSTİHDAM
“El Sanatları Merkezi’mizde de 11 yarı otomatik makine ile dokuma yapmaya devam ediyoruz” diyen İlhan Ocaklı, “Mahallelerimizde kurulan atölyelerde yeniden çıkrık sesleri yankılanırken, bu değerimiz uzun yıllar boyunca yaşamaya devam edecek. Üretim kapasitemizi ve kadın istihdamını artıracak Şile Bezi Üretim Tesisi’miz ise Şile’nin ekonomisine yeni bir canlılık kazandıracak. İlk etapta 100 kadına istihdam sağlayacak tesis, bin 450 metrekarelik alanda projelendirildi. Bu yıl 34’üncüsünü gerçekleştirdiğimiz ‘Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali’, 7 gün boyunca birbirinden farklı etkinliklere ev sahipliği yaptı. Festivalle, Şile’nin doğal güzelliklerini, tarihini ve kültürünü de dünyaya tanıtmak için önemli bir platform oluşturuyoruz. Şile’nin zenginliğini ve güzelliklerini bir araya getiren bu özel etkinlik sayesinde, gelecek nesillere aktarmak istediğimiz mirasımızı daha geniş kitlelere duyuruyoruz” diye konuşuyor.
‘ALTIN PUSULA’ ŞİLE’NİN
Şile Belediyesi, kültürel mirasını ve sanatsal değerlerini koruma ile tanıtma konusundaki üstün çabalarıyla, büyük bir başarıya imza attı. ‘33. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali’, 500 projenin arasından sıyrılarak, prestijli ‘Altın Pusula’ ödülünü kazandı.