Sayısız aşka tanıklık etmiş İzmir... İmkansız, karşılıksız, ayrılıkla bitmiş... Savaşın, mübadelenin ayrı düşürdüğü nice aşklar! Raşel ve Niko’nunki de onlardan sadece biri... Pazartesi akşamı uzun aradan sonra Adnan Saygun Kültür ve Sanat Merkezi’nde yeniden sahnelenen “İzmir Aşkına” müzikalinde Musevi Raşel ve Rum Niko’nun hikayesini dinlerken İzmir’in yakın tarihine de İzmir şarkıları eşliğinde yolculuk yaptık. Bu hikaye o günleri yeniden hatırlattı.
NİKO İLE RAŞEL’İN HİKAYESİ
Mübadelede İzmir’i terk etmek zorunda kalan Niko, 40 yıl sonra yeniden vatanına dönüyor ve Raşel ile buluşup kaybettikleri yılları yad ediyorlar. 1900’lerin başında farklı kültürlerin İzmir’de filizlenen aşk hikayesi, yıllar sonra yeniden canlanıyor. Araya hasret, savaş, ayrılık girse bile anılarında kalan şarkılar, Rachel ve Niko’nun aşkını tekrar alevlendiriyor. Sanat yönetmenliğini Levent Yılmayan’ın yaptığı, Süleyman Alasu’nun şefliğindeki müzikalde hikaye anlatıcısı ise sesi yıllardır hepimize çok tanıdık olan Murat Can Canbay’dı. Kadroda yer alan oyuncular ‘amatörüz’ dese de performansları profesyonelleri aratmadı. Canbay hariç hepsi farklı iş kollarındandı, bir de Ottoman Dans Akademisi çok etkileyiciydi.
SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ
Müzikalin yaratıcısı, İzmirli turizmci Filiz Güleç; oyuncuları, dansçıları, müzisyenleri ve sahne arkası ekibiyle 80 kişilik büyük bir kadro kurduklarını anlatıyor. Güleç, İzmir Aşkına Müzikali’ni hem yurt içine hem de yurt dışına taşımak istediklerini, bunun için görüşmeler yaptıklarını söylerken ekliyor: “Projede şarkılar kadar danslar da çok önemli bir yer tutuyor. Ottoman Dans Akademi Genel Sanat Yönetmeni Levent Yılmayan, 5 yıl önce olduğu gibi bu defa da projemizin itici güçlerinden biri. Onun desteği bizim için çok kıymetli. Levent Yılmayan uzun bir süredir kendi dans akademisinde bir sosyal sorumluluk projesi yürütüyor. Dezavantajlı bölgelerdeki okullara giderek çocuklara ücretsiz dans dersleri veriyor. Çocukların hem sanatla buluşmalarını sağlıyor hem de aralarında yetenekli olanları ana dans ekibine alıyor. İzmir Aşkına’da da bu çocuklardan kurulu bir dans ekibi bize eşlik ediyor. 14-18 yaş arası 25 dansçı bizimle sahnede. İzmir Aşkına aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi.”
İZLEYEMEYENLER İÇİN
Müzikal, ayrıca 2 Haziran’da Karşıyaka Hikmet Şimşek Sahnesi’nde, 14-15 Haziran’da Bornova Ayfer Feray Açıkhava Tiyatrosu’nda, 1 Temmuz’da Sığacık Kale İçi Açıkhava’da izleyiciyle buluşacak. Müzikalden elde edilecek gelir ile Behçez Uz Çocuk Hastanesi ile Namık Kemal Lisesi’ne ve BATÜDER’in okuttuğu çocuklara destek amaçlanıyor.