Akdeniz Bölgesi'nde yer alan Kahramanmaraş, Güneydoğu Anadolu'ya da yakın olması sebebiyle hem Akdeniz hem doğu şehirlerinin kültürü, mutfağı ve gelenekleriyle harmanlanmış, zenginliklere ev sahipliği yapan bir şehir. Kurtuluş Savaşı’nda halkının mücadelesi sebebiyle İstiklal Madalyası alan ve 1973’te de Kahraman unvanını alarak ismi Maraş’tan Kahramanmaraş’a evrilen şehir, derin bir tarihi de bünyesinde barındırıyor. Yapılan kazılardaki buluntular, Kahramanmaraş’ta insan yerleşiminin Paleolitik Çağ’a dek uzandığını gösteriyor.
Anadolu’nun kadim şehirlerinden ve ticari anlamda da önemli bir geçiş durağı olan Kahramanmaraş’ın tarihinde Hititler, Asurlular, Persler, Bizans ve daha pek çok medeniyetin, kültürün izi var. Kahramanmaraş özellikle tekstil, mutfak eşyaları ve kuyumculukta Türkiye’nin önde gelen illerinden biri; tüm bu sektörlerde Onikişubat ilçesinde faaliyet gösteren işletme ve fabrikalar bulunuyor. Onikişubat’taki organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren firmalarda; tekstil, madeni-melamin mutfak eşyaları, alüminyum levha, mobilya, bina yalıtım söve, endüstriyel klima, endüstriyel yumuşatıcı, güneş paneli, bulgur ve cam kapak gibi geniş bir yelpazede üretim yapılıyor. Bölgede faaliyet gösteren firmalarda 15 bini aşkın kişi istihdam ediliyor.
YARALARI SARMAK İÇİN
6 Şubat depremleriyle büyük yıkım yaşayan kentte herkes el ele vererek bu zor ve sıkıntılı süreci geride bırakmak istiyor. Tüm Türkiye’nin elini uzattığı Kahramanmaraş’ın belediyeleri bir yıldır projelerini ağırlıklı olarak yaraları sarmak için hayata geçiriyor. Onikişubat Belediyesi de bir yandan vatandaşların yeniden sosyal yaşama dönmesi bir yandan da ilçenin kalkınması için çalışmalar yapıyor. Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’ten hem ilçenin özelliklerini hem de belediye olarak deprem sonrası kadınlara, gençlere ve çocuklara yönelik hazırladıkları projeleri dinliyoruz.
EXPO 2023 SERGİ ALANI DEPREMZEDELERE REHABİLİTASYON ALANI OLDU
Toplumun her kesimine hitap edecek yatırımlarla donatılan EXPO 2023 Sergi Alanı’nı hizmete açtıklarını belirten Başkan Mahçiçek, şu bilgileri paylaşıyor: “Yeni cazibe merkezimiz EXPO 2023, 23 ülkenin katılımıyla açıldığı 14 Ekim’den bu yana 770 bin ziyaretçi ağırladı. EXPO 2023 Sergi Alanı, düzenlenen etkinliklerle depremzede vatandaşların rehabilitasyonuna da katkı sunuyor. Komplekste ayrıca dünyanın ikisi bir arada ilk Uğurböceği ve Kelebek Bahçesi, 70 bin metrekarelik Avrupa’nın en büyük Kristal Lagünü, AIPH Yeşil Yaşam Deneyimleme ve İnovasyon Merkezi, bitki heykelleri, hobi evleri, yerel zanaatların sergilendiği Arasta Çarşısı, Kültür ve Sanat Sokağı, amfitiyatro alanı ve nikah salonu da yer alıyor. EXPO 2023 Sergi Alanı, depremzede kent halkının rehabilite olarak yeniden mutlu ve neşeli sosyal hayatlarına dönebilmesi için imkanlar sağlıyor.”
‘YEŞİL KALKINMA’ POLİTİKASI
Sürdürülebilir projelerle ilçeyi zenginleştirme amacındaki Onikişubat Belediyesi; hizmet binası, EXPO 2023 Sergi Alanı ve Nikah Sarayı’nda kurduğu güneş enerji santrallerini devreye alırken, Baraj İçi Su Tutucu Sedde Aksı projesiyle kuracağı hidroelektrik santrallerinin de yapımına başlamış. ‘Yeşil Kalkınma’ politikası ile hem doğayı korumayı hem de enerjide dışa bağımlılığı azaltmayı hedeflediklerini belirten Başkan Mahçiçek, buradan elde edilen geliri de yatırıma dönüştürdüklerini anlatıyor. Başkan Mahçiçek, “Dünyada savaşlara neden olan, ülkeler arası kıyasıya bir rekabetin yaşandığı enerji hayati bir öneme sahip. Bu anlamda geleceğe güvenle bakabilmenin yolu ise yenilenebilir enerji üretiminden geçiyor” diyor.
GENÇLERE YENİ UFUKLAR AÇILIYOR
Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek gençlerin hayatına dokunacak projeleri önemsediğini kaydederek, “Bu misyonla 1’i yarı olimpik olmak üzere ilçenin 7 farklı noktasına kapalı havuzlar kazandırdık. Yediden yetmişe tüm vatandaşlara ve çocuklara dört mevsim yüzme keyfini yaşatmaya gayret ediyoruz. Yaz tatilinde başlattığımız yüzme kursu devam ediyor. 1’i yarı olimpik 7 kapalı yüzme havuzu ve fitness salonu ile çocukların kişisel gelişimlerinde yeni ufuklar açan yaz kurslarını sürdürüyoruz. Depremin ardından yeniden düzenlenen havuzlar, her yaz olduğu gibi bu yaz da 8-14 yaş arası çocukların rehabilitasyonu ve yüzme eğitimine tahsis edildi” diye konuşuyor.
‘EDEBİYATIN BAŞKENTİ’NDE KİTAP FUARI
Başkan Mahçiçek , ‘Şiirin, şairin ve edebiyatın başkenti’ olarak bilinen Kahramanmaraş’ın edebi yönünü uluslararası platforma taşıma hedefiyle EXPO 2023 Kitap Fuarı düzenlediklerini de sözlerine ekliyor: “Dolu dolu etkinlikler kitapseverlerin yoğun ilgisiyle tamamlandı. ‘100 yılın sayfalarını birlikte açıyoruz’ sloganıyla kapılarını ziyaretçilerine açan Kitap Fuarı, kitapseverlerin tüm yayınevlerini bir arada bulmasına imkan sağlarken, indirimli kitap alıp ve sevdikleri yazarlarla tanışma fırsatı sundu. 8 gün süren kitap fuarı boyunca panel, söyleşi, şiir dinletisi ve çocuk atölyelerinden oluşan yüzlerce kültür etkinliği ile imza günleri yapıldı. Fuarda 45 yayınevinden, 350 binden fazla kitap çeşidi yer aldı.”
HASTA VE HASTA YAKINLARINA MORAL ZİYARETLERİ
Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri, hastanelerde tedavi gören vatandaşlar ve refakatçilerini ziyaret ediyor. Kapı kapı, sokak sokak özellikle kadınlara ulaşarak aile kavramını korumayı önceleyen çalışmalar hayata geçiriliyor.
ÇOCUKLARA ÖZEL ETKİNLİKLER
Deprem yaralarının sarılması amacıyla 7’den 70’e tüm vatandaşların rehabilitasyonuna yönelik çalışmalar hayata geçiren Onikişubat Belediyesi, çocuklar için çalışmalar yapıyor. Deprem afetinden en çok etkilenen grup olan çocukların normal hayata dönmeleri ve deprem psikolojisinden çıkabilmeleri amacıyla tüm tesislerinde ve çadır kentlerde program dahilinde Hacivat- Karagöz, kukla gösterileri ve çeşitli çocuk oyunları düzenliyor, etkinliklerine Bilgi ve Kültür Evleri’nde devam ediyor. Çocuklara yönelik film gösterimi, yüz boyama, masal saati, akıl oyunları ve geleneksel oyunlar gibi aktiviteler yapılıyor.
EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ
Öğrencilere ve eğitime yönelik projeleriyle ‘Öğrenci Dostu Başkan’ unvanını alan Başkan Mahçiçek, eğitime yönelik projeleri en zor günlerde bile durmaksızın devam ettirdiklerini kaydediyor. İnşa ettikleri okullar, kütüphaneler, sosyal etkinlik merkezleri ile Bilgi ve Kültür Evleri’ni öğrencilere seferber ettiklerini de ekleyerek, “Bu kapsamda ‘eğitimde fırsat eşitliği’ hedefiyle özellikle dezavantajlı öğrenciler için hayata geçirilen Üniversite Hazırlık Kursları devam ediyor. Düzenlediğimiz kurslarla öğrencileri üniversite sınavına hazırlarken, öğrencilere kaynak kitap desteği de veriyoruz” diye belirtiyor.
“OKUMADIĞIN GÜN KARANLIKTASIN”
‘Okumadığın Gün Karanlıktasın’ sloganıyla hayata geçirdikleri Kahramanmaraş Bilgi ile Buluşuyor’ projesinin Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ödül aldığını anlatan Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, eğitim yatırımlarını öncelediklerini kaydederek şu bilgileri veriyor: “Bir ülkenin gelişmişliği doğal zenginlikleriyle değil, insan gelişmişliğiyle olur. Yetişmiş yani nitelikli insan zenginliğimiz çoğaldıkça bu ülkenin geleceği çok daha mükemmel olacak. Bu yıl 85 bin kitabı, 5’li ve 10’lu setler halinde sadece Onikişubat ilçesine değil, Kahramanmaraş’ta bulunan tüm okullara dağıtarak öğrencilerimizle buluşturacağız. Projemiz kapsamında toplamda 680 bin kitap sayısına ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz.”