Dünyada hoşgörünün ve maneviyatın başkenti olarak bilinen Konya denince hepimizin aklına önce Hz. Mevlana gelir. “Gel ne olursan ol yine gel” sözündeki gibi bu kadim kent dostluk, maneviyat, kardeşlik ruhuyla milyonları bağrına basıp, ağırlıyor. Özü, insan ve Allah sevgisine dayanan Mevlevilik öğretisinin merkezi kabul edilen Konya için; 17 Aralık tarihi çok önemli.
Hazreti Mevlana’nın Şeb-i Arus, yani ‘düğün gecesi’ olarak nitelendirdiği ölüm yıldönümü... Konya’da her yıl 7-17 Aralık arasında Hazreti Mevlana’nın Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri yapılıyor. Anma törenleri de milyonlarca insanı Konya’da buluşturuyor. Her yıl dünyanın dört bir yanından kente gelen milyonlarca kişinin ziyaret ettiği, içerisinde Celaleddin-i Rumi’nin türbesinin bulunduğu Mevlana Müzesi de Türkiye genelinde en çok ziyaret edilen müzelerden biri olmayı sürdürüyor.
Geçen yıl 1 milyon 880 bin civarında olan ziyaretçi sayısı bu yıl 3 milyona yaklaşmış. Hatta yılsonuna kadar geçmesi öngörülüyor. Kentte son yıllarda dünya çapında organizasyonlar da öne çıkıyor. Uluslararası İslami Dayanışma Spor Federasyonu tarafından 2021’de yapılması planlanan ancak pandemi nedeniyle 1 yıl ertelenen 5. İslami Dayanışma Oyunları da bunlardan biri.
Konya’da 9-18 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen oyunlara Türkiye dahil 56 ülkeden, 24 branşta 4 bin 200 sporcu katıldı. Konya ayrıca 2023’te; Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanlığı ile Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı’nın başkanlığını da yürütecek.
BU YILIN TEMASI DOSTLUK VAKTİ
Bu yıl “Dostluk Vakti” temasıyla düzenlenen Hazreti Mevlana’nın 749. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında Konya, yerli ve yabancı on binlerce Mevlana dostunu ağırladı. 7-17 Aralık arasında düzenlenen törenler kapsamında Konya’ya gelen ziyaretçiler için sergiler, sema gösterileri, sohbetler, şiir dinletileri ve tasavvuf müziği konserleri gibi sayısız etkinlik gerçekleştirildi. Bir araya geldiğimiz Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Hazreti Mevlana’nın 749. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri’nin Şeb-i Arus programı ile sona erdiğini dile getiriyor. Hz. Mevlana gibi Allah dostlarının, hayatlarında olduğu gibi, vefatlarıyla da insanlara çok kıymetli hikmetler bahşettiğini söyleyen Altay, Mevlana’nın, kendi ölüm gecesini düğün gecesi anlamına gelen “Şeb-i Arus” olarak tarif etmesinin, bu mesajların en çarpıcılarından biri olduğunu kaydederek, şöyle konuşuyor:
BU ŞEHİR BEREKETİNİ KAYBETMEYECEK
“Ölüm, çoğu insan için sevdiklerinden, dostlarından ayrılmak, dünya nimetlerinden mahrum kalmak manasına gelse de Hazreti Mevlana gibi arifler nezdinde böyle duygulara yer yoktur. İslam’ın nuruyla feyizlenmiş gönüllerden sarf edilen bir kelam, dünyevi kaygıları, anlamsız endişeleri ortadan kaldırmaya yeter. Hayatı olduğu kadar ölümü de güzelleştiren bu aydınlık düşünce, tamamen bizim irfanımızın bir ürünüdür. Bu güzel düşüncenin parıltıları ne mutlu ki dünyanın bütün kıtalarına, bütün ülkelerine ulaşabiliyor. Her yıl, dünyanın farklı coğrafyalarından yüz binler, vuslat heyecanıyla şehrimize geliyor. Konya’mız da kapılarını ardına kadar misafirlerine açıyor, Hz. Mevlana’nın çağrısına gönül verip gelenleri dostça bağrımıza basıyoruz. Konya’nın gerçek anlamda İslam düşüncesinin ana merkezi haline gelmesinde Hazreti Mevlana’nın ortaya koyduğu İslam düşüncesi etrafında gelişen; fıkıh, itikat ve tasavvuf anlayışının katkısı çok büyüktür. Bu şehrin sinesinde Hz. Mevlana ve Hz. Şems, yani bir mumun tutuşturduğu diğer mum oldukça, bu şehir aydınlığını, bereketini ve büyük çağrısını hiç kaybetmeyecek.”
MEVLANA BÖLGESİNDE TARİHİ DÖNÜŞÜM
Geçen bir yılda Konya’da yapılanları değerlendiren Başkan Altay, bir ay önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aralarında Konya Büyükşehir Belediyesi yatırımlarının da bulunduğu eser ve hizmetlerin toplu açılışını yaptığını belirterek, şu bilgileri veriyor: “Konya’nın Türkiye Yüzyılı’nın lokomotif şehirleri arasındaki yerini daha yukarılara taşımak için hizmet ve eser üretmeye devam edeceğiz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile belediyemiz tarafından Anadolu Selçuklu Devleti’nin başkentliği döneminde Dârü’l-Mülk olarak isimlendirilen Konya’da kapsamlı bir ihya projesini hayata geçirdik. Şehrin 20 farklı noktasında kentsel yenileme, dönüşüm ve restorasyon çalışmalarıyla şehrin geçmişiyle bugünü ve geleceği arasında köprüler kuruyoruz. Şehrin tarihi bölgesinin dokusuna uymayan yapıların tümü yıkılıp, projeye uygun şekilde yeniden inşasıyla ortaya çıkan 564 milyon liralık yatırım yapıldı. Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı’yı yıkarak yerlerine yatay mimaride ve tarihi dokuya uygun şekilde bir projeyi hayata geçirdik. Mevlana bölgesi Konya’nın en kıymetli ve değerli bölgesi. Bu proje Konya’ya değer kazandırdı. Konya tarihinin en önemli dönüşüm projelerini hayata geçirdik. Bu sayede bölgede hem ticaret canlanıyor hem de tarihi doku ortaya çıktı. Bununla birlikte Millet Bahçemizi, ASELSAN Konya’yı, Eyiste Viyadüğü’nü, Afşar Barajı’nı, TOKİ’mizin yatırımlarını, organize sanayi bölgesi yatırımlarının da bulunduğu Büyükşehir Belediyemiz, bakanlıklar, belediyeler, çeşitli kurum ve kuruluşlar ile özel sektöre ait 18 milyar liralık eserlerimizin resmi açılışını Cumhurbaşkanımız ile gerçekleştirdik.”
ÇATALHÖYÜK DÜNYAYA AÇILACAK
Dünyanın bilinen en eski yerleşim yerlerinden Çatalhöyük’ün daha fazla tanınması için hayata geçirdikleri müze niteliği taşıyan Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’nin 2023’te hizmet vermeye başlayacağını da ifade eden Altay, “10 bin yıla yakın bir geçmişe dayanan Çatalhöyük’ün tanınırlığını artırmayı amaçlıyoruz. 28 bin 500 metrekare arsa içerisinde 4 bin 500 metrekare alana sahip merkezimiz tamamlandığında Türkiye’nin en büyük ahşap kamu yatırımı unvanına sahip olacak” diyor.
OLİMPİYATLARIN ÖTESİNDE
Başkan Altay, “2022 yılının en kapsamlı spor organizasyonunu Konya’mızda düzenledik. Konya’dan tüm dünyaya kardeşlik mesajları verildi. Tüm dünya hoşgörü ve kardeşliğin şehri Konya’nın misafirperverliğini daha yakından görmüş oldu. Sadece şehrimize ve ülkemize değil, tüm İslam alemine yaraşır bir organizasyona imza attık. Uluslararası spor organizasyonlarının sportif etkinlik olmaktan öte anlamları var. Ülkeler arasında kardeşliği, birliği ve beraberliği tesis etme adına bu organizasyonun önemi büyük. Ayrıca, oyunlardan sonra ülkemiz ve dünya sporcularına hizmet edecek muhteşem eserleri Konya’mıza ve ülkemize kazandırmış olduk” değerlendirmesinde bulunuyor.
SEMAZEN GÖSTERİLERİ BÜYÜLEDİ
İki hafta önce gerçekleştirlen 749. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri, Şems-i Tebrizi Türbesi’nin ziyaret edilmesiyle başladı. “Dostluk Vakti” yürüyüşünün ardından Nevbe merasimi yapıldı. Programlar Hz. Mevlana’nın sandukası başında Mevlevi geleneği olan “Gülbang Duası” okunmasıyla devam etti. Akşam bölümünde sema ayini şerifi icra edildi. Her gün yüzlerce program Konya’ya gelen ziyaretçilerle buluştu. Anma törenlerinin son bulduğu Şeb-i Arus programında Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu’nun sema ayini icrası izleyenleri büyüledi. Öte yandan, Konya Panorama Müzesi ve İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi de on binlerce misafirin uğrak noktalarından oldu.
CUMHURİYET’İN 100. YILINDA DÜNYA BELEDİYELERİNİN BAŞKANI
Büyükşehir Belediye Başkanı Altay, 240 binden fazla üyesi bulunan, dünyanın en büyük yerel yönetim teşkilatı UCLG Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı’na 2023’te başkanlık edecek. Altay, 2 ay önce Güney Kore’nin Daejeon kentinde yapılan Dünya Yerel ve Bölgesel Liderler Zirvesi’nde dönem başkanlığını devraldığını belirterek, kendisine UCLG çatısı altında tüm insanlığa hizmet etme fırsatının verildiğini söylüyor. Altay, “Dünyanın barışa, huzura ve adalete en çok ihtiyaç uyduğu bir dönemde, UCLG olarak daha fazla barış istemekten hiçbir zaman geri durmayacağız. ‘Bir’ olarak daha sürdürülebilir, daha barışçıl ve daha adil şehirlerin yaygınlaşmasını sağlamak öncelikli hedefimiz. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında UCLG başkanlığını yapacak olmanın gururunu yaşıyorum” diye konuşuyor.
2008’den bu yana UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan Mevlevî Sema Törenleri, Hazreti Mevlana’nın daha doğru anlaşılması ve anlatılması maksadıyla her yıl 7-17 Aralık arasında “Hazreti Mevlânâ’nın Uluslararası Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri” (Şeb-i Arus) kapsamında düzenleniyor.