Banu ŞenSadece deniz, kum, güneş değil kültür, sanat ve sporda da yıldız: Bodrum

HABERİ PAYLAŞ

Sadece deniz, kum, güneş değil kültür, sanat ve sporda da yıldız: Bodrum

Sezonu artık 2-3 aya sıkışmayan, baharı, sonbaharı, yazı, sarı yazı ayrı… Bodrum, sadece sıcak yaz aylarında deniz, kum, güneş tatiliyle sınırlı değil. Kültür, tarih, gastronomi, mavi yolculuk, müzeler, kruvaziyer gemileri, spor ve eğlence ile her mevsim misafirlerine zamanı dolu dolu yaşama fırsatı sağlıyor. Kısacası tatilden çok, bir yaşam tarzı sunuyor.

Nitelikli turizme yavaş yavaş geçen, dünya yıldızı olmaya aday Bodrum; spor takımları, festivalleri, sanatsal etkinlikleriyle de dikkat çekiyor. Bodrum’un sadece deniz ve eğlence değil; kültür, sanat ve spor alanlarında da anılması için çalışmalar yapılıyor. Bodrum’a değer katan isimlerle bir araya gelerek, Bodrum’u değerlendirdik. Bodrum, 2023 yaz sezonunu mart sonu itibariyle İngiltere’den gelen turistlerle açtı.

Haberin Devamı

Sadece deniz, kum, güneş değil kültür, sanat ve sporda da yıldız: Bodrum

Bu yıl sezonu erken açan Bodrum’a 30’a yakın ülkeden doğrudan uçak seferleri devam ediyor. 2022 sezonunda önceki yıllara göre toparlanma süreci yaşayan Bodrum’un, 1.5 milyonu aşan ziyaretçisi olmuştu. Bu yıl ocak-nisan arası Milas-Bodrum Havalimanı dış hatlar terminaline gelen ziyaretçi sayısı 40 bin 329’a ulaştı.

2022’ye oranla 2023 Nisan sonu itibariyle Milas-Bodrum Havalimanı dış hatlar terminaline gelen ziyaretçi sayısında 11 bin 392 kişilik artış olmuş. Ayrıca, ocak-nisan arası denizyolu ile Bodrum limanlarına gelen ziyaretçi sayısı ise 19 bin 872 kişi. 2022’ye oranla bu ziyaretçi sayısında da 15 bin 732 kişilik artış söz konusu. Kurvaziyer turizminde de bu yılki rakamlar bir önceki yıla göre yüzde 50 artmış durumda.

Sadece deniz, kum, güneş değil kültür, sanat ve sporda da yıldız: Bodrum

Bu yıl Bodrum Cruise Port’ta toplam 140 geminin demir atacağı belirtiliyor. Bodrum’a şu ana kadar gelen turistlerin 18 bine yakını İngiltere’den. Bu ülkeyi; Rusya, Polonya, Hollanda ve İrlanda’dan gelen ziyaretçiler takip ediyor.

Konaklama verilerine baktığımızda, işletme belgeli tesis sayısı 195, basit konaklama eski adıyla belediye belgeli konaklama tesis sayısı ise 625. Bodrum’da bulunan toplam yatak kapasitesi ise 79 bin 147. Bodrum, sadece turizmde değil sanat ve sporda da lider konumda.

Haberin Devamı

Sadece deniz, kum, güneş değil kültür, sanat ve sporda da yıldız: Bodrum

NİTELİKLİ TURİZM

Pandemiden sonra gelişen yeni turizm anlayışında Bodrum’un avantajlı konuma sahip olduğunu belirten Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, kalite çıtasının iyice yükseldiğini söylüyor.

Çok yataklı orta sınıf otellerin yerine daha özel alanlara sahip lüks otellerin gözde olduğunu ifade ederek, şöyle konuşuyor:

“Mevcut oteller buna ayak uydurabilmek için oda sayılarını azalttı. Böylece hem maliyetlerini yönetebilecek konuma geldiler hem de daha paralı müşteriyi Bodrum’a getirebilecek ortam oluşturdular. Bunun yanında dünyanın en bilinen, en lüks zincir otellerine yenileri de eklendi. Özel jetiyle havalimanına inip oradan evine ya da oteline helikopterle ya da deniz uçağıyla giden bir kitle var şu anda.

Sadece deniz, kum, güneş değil kültür, sanat ve sporda da yıldız: Bodrum

AVANTAJI ÇOK

Bodrum’da turizm artık gelen turist sayısı ile değil, kalite ile ölçülür hale geldi. Biz de bunu savunuyoruz. Çünkü çok fazla insan Bodrum’un doğal kaynaklarını o oranda tüketiyor. Denizi, havası, ormanları zarar görüyor. Bodrum’un bir taşıma kapasitesi var. Buna göre hedef koymak gerekir. Altyapı yetersiz kalıyor. Yani nitelikli turizme geçişte aslında Bodrum iyi bir yere doğru gidiyor. Çünkü Bodrum’da sadece deniz, kum, güneş yok. Kültürümüz, tarihimiz, mavi yolculuğumuz, gastronomimiz, müzelerimiz, kruvaziyer gemilerimiz ve eğlencemiz var. Bodrum, misafirlerine sadece tatil değil, yaşam tarzı da sunuyor. Bodrum’un şöyle bir özelliği var; bu süper lüks hizmetin yanında, bölgesel değişiklikler göstererek orta sınıfa hitap eden tesislerimiz de bulunuyor.”

Haberin Devamı

Sadece deniz, kum, güneş değil kültür, sanat ve sporda da yıldız: Bodrum

AMAÇ HER YERDE SANAT

“Bodrum denince akla kültür ve sanat gelsin” diyerek kurulan sanat kolektifi Art Melek, Bodrum Atölye Buluşmaları’nın (BAB) 3’üncüsü için kolları sıvadı. Bugün başlayan ve 24 Haziran’a kadar sürecek olan BAB kapsamında; Bodrum’da yaşayan resim, heykel, seramik, mozaik, cam, dokuma gibi farklı disiplinlerde üretim yapan 50’den fazla sanatçı, atölyelerini sanatseverlere açıyor.

BAB 2023 Sanat Danışmanı İpek Çankaya, bu yılın temasının “Misafir” olduğunu belirterek, “Bir sanatçıyı izlemenin yollarından biri de üretim yaptığı mekâna misafir olmak. Atölye, sadece eserleri değil sanatçının yaşam biçimini, çalışma koşullarını, bir kısım alışkanlıklarını, ilgilerini, önceliklerini ya da ötelediklerini de görünür kılar” diyor. Sanatçılardan illüstratör Başak Karafaki, “Atölyem evimde küçük bir odadan ibaret ama sığınağım da diyebilirim. Misafirlere açmakta bir tereddüttüm olmadı çünkü yarattığım dünyaya başkalarını davet etmeyi ve paylaşmayı seviyorum” derken, seramik sanatçısı Zeynep Homan da “Atölyem zihnimin mağarasıdır. Bugüne kadar gördüğüm, duyduğum, izlediğim her şeyin çamurla, heykellerimle vücut bulduğu bir mabet” diyor. Ressam Hanefi Yeter ise “Ömrümün çoğu atölyede geçer. İşin yaratı mekanını meraklılara açarak izleyiciyle sanatçının buluşmasını sağlamak, sanata duyulan sevginin yayılması için çok önemli” diye konuşuyor.

SANATLA ANILACAK

Art Melek ekibi Senem Öncüler Çetin, Yasemin Aksoy ve Zeynep Can da şu ifadelere yer veriyor:

“Amacımız sanatı yaymak, yaygınlaştırmak ve erişimi kolaylaştırmak. Bodrum’un sadece deniz ve eğlence değil, kültür ve sanatla da anılması için çalışıyoruz. Lokal insanları, dönemsel ziyaretçileri ve turistleri, sanata yaklaştırmak ve sanatı sadece galerilerde değil, galerilerin dışına da taşımak için sokakları, meydanları, plajları, vitrinleri, ofisleri, evleri, işletmeleri, tarihi anıtları ve tekneleri sanatla dolduruyoruz.”

Sadece deniz, kum, güneş değil kültür, sanat ve sporda da yıldız: Bodrum

‘CAZ VE ÖZGÜRLÜK’

Bodrum’da süren bir diğer kültür sanat etkinliği ise Caz Derneği’nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle düzenlediği 7. Bodrum Uluslararası Caz Festivali. Etkinlik, geçtiğimiz günlerde Kerem Görsev konseri ile başladı. Festival, 25 Haziran’a kadar müzikseverleri ağırlayacak.

Teması Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı anısına “Caz ve Özgürlük” olarak belirlenen etkinlikte, konserlerin yanı sıra Yaşam Boyu Caz Ödülleri Töreni ile caz eğitimleri ve söyleşiler de düzenlenecek. Caz Derneği Başkanı Özlem Oktar Varoğlu, “Cazda doğaçlama söz konusu. O yüzden de 100. yıl temamıza çok yakıştığını düşünüyorum. Turizmde sürdürebilirliği sağlamanın en önemli unsurlarından biri de bu tür festivaller” diyor.

Sadece deniz, kum, güneş değil kültür, sanat ve sporda da yıldız: Bodrum

‘DÜNYANIN TURİZM BAŞKENTİ OLABİLİRİZ’

Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Bodrum için artık lüks turizme odaklanma vaktinin geldiğini belirterek, şunları söylüyor:

“Bunu yaparken bölgemizin değerleri ön plana çıkarılmalı. Üst segment bir konuk Bodrum’u Bodrum yapan özellikleri iyi hizmet kalitesi ile deneyimlemeli. Sokağımızdan işletmemize, misafir yaklaşımlarına kadar lüks turizme yakışır şekilde tüm yarımadamızı revize etmeliyiz. Doğal alanlarımızı korumayı başarır ve göçü sınırlandırabilirsek Bodrum, dünyanın turizm başkenti olmaya aday. Bodrum değişim ve dönüşüm geçiriyor. Bodrum’un korunması yönünde düşüncelere sahibiz ancak ticari açıdan da bölgeye yatırımın sürmesini ve turizmin kış aylarına da sarkarak kalitesini yükseltip gelişmesini savunuyoruz. Bu noktada koruyarak gelişme ilkesini benimsiyoruz. Biz artık Bodrum’da sağlam bir koruma politikası yürütülmesini istiyoruz. Bodrum’un ticari geleceği de yürütülecek bu politikalara göre şekillenecek. Bizim daha fazladan ziyade, daha özgün, daha çevreye duyarlı, Bodrum’un kimliğine saygı duyan, gelişirken de çevresini ve bölgesini geliştiren işletmelere ihtiyacımız var.”

Sadece deniz, kum, güneş değil kültür, sanat ve sporda da yıldız: Bodrum

ZOR ŞARTLARDAN BUGÜNE ‘YALIKAVAK SPOR KULÜBÜ'

Bodrum’un “Denizin Kızları” olarak da bilinen Armada Praxis Yalıkavak Spor Kulübü Kadın Hentbol Takımı, Kadınlar Türkiye Kupası şampiyonu oldu.

Yalıkavak Spor Kulübü, 1997’de bölgede yaşayan gençleri spora yönlendirmek için kuruldu. 2007’de ilkokul çocuklarının katkıları ve ailelerin desteği ile Hentbol Şubesi’nin açıldığını belirten Kulüp Başkanı Mehmet Esen, “Çok zor şartlarda bugünlere gelmenin ve Bodrum’a kazandırdığımız kupanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kızlarımız beton zeminde, çim sahada antrenman yaparak yetişti. Altyapımızdan gelen gençlerle bu başarıları elde ettiğimiz için altyapı bizim her zaman önceliğimiz olmaya devam edecek. Spora ve hentbola uygun gençlerimizi yakından takip ediyoruz. Cumhuriyetin 100. yılında kazandığımız bu başarı, bizim için çok değerli. Bodrum’u Avrupa’da da en iyi şekilde temsil etmeye devam edeceğiz” diyor.

Sadece deniz, kum, güneş değil kültür, sanat ve sporda da yıldız: Bodrum

ÇAĞDAŞ BODRUM SPOR’DAN AVRUPA HEDEFİ

Bodrum’un bir diğer başarılı takımı Çağdaş Bodrum Spor, kuruluşunun 20. ayında üst üste iki şampiyonluk yaşayarak 2. Lig’den Basketbol Süper Ligi’ne yükselmeyi başardı. Takım, hem Türkiye’nin en büyüklerini Bodrum’da ağırlamak için hem de Avrupa hedefleri için sabırsız. Kulüp Başkanı Dağlarca Çağlar, “Bu başarıyı öncelikle Bodrum halkına borçluyuz. Onlar bizi sahiplenmeseydi kısa sürede bu noktaya gelemezdik. Bodrum’un adının geçtiği her yerde iddia vardır. Bodrum’a bu şampiyonluk çok yakıştı. Önce Süper Lig’de kalıcı olacağız. Ünlü takımları ve sporcuları Bodrumlularla buluşturacağız. Avrupa kupası oynamak artık hayalimiz. Avrupa şehirlerinde Bodrum’u temsil etmek de ayrı bir gurur olacak. Altyapımıza önem vermeye devam edeceğiz. Çağdaş Bodrum Spor, Bodrumlu gençlere yeni ufuklar açacak ve onların sağlıklı şekilde yetişmesi için yatırımlarına devam edecek” diye konuşuyor.

Bodrum; Antik Çağ’dan günümüze Leleg, Karia, Pers, Dor, Helen, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi çeşitli kültür ve uygarlıkların izlerini barındırır. Ünlü tarihçi Homeros tarafından “Ebedi Mavilikler Cenneti” olarak adlandırılan Halikarnassos, Yunan ve Anadolu uygarlıklarının kesişme noktası olan topraklar üzerinde kurulmuştur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder