Banu ŞenSadece sanayi değil turizmin de parlayan yıldızı: Kocaeli

HABERİ PAYLAŞ

Sadece sanayi değil turizmin de parlayan yıldızı: Kocaeli

Kocaeli’nin tarihi Frikyalılara dayanıyor. M.Ö. 8. yüzyılda Magaralılar İzmit Körfezi’nin ucuna yerleşmiş. “Astakos” ismini verdikleri bir kent kurmuşlar. Konumu nedeniyle tarihi boyunca ticaret ve üretim merkezi olmuş bu şehir. Evliya Çelebi, 1640 yılında şehirde 1100 dükkan ve 200 kereste deposu bulunduğunu ve mühim ticaret merkezi olduğunu kaydeder. Kocaeli günümüzde de üretime yön veren, küresel pazarlara açılan Asya ve Avrupa arasında stratejik konumuyla dikkat çeken bir üs konumunda. Geçmişin izlerini yaşatan şehir, ileri teknoloji üretim tesisleriyle geleceğin bilim ve üretim merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Haberin Devamı

Aslında sanayisinin yanında doğal güzellikleri ve tarihi de zengin. Mavinin ve yeşilin uyumuyla dört mevsim doğa tutkunlarının buluşma noktası olan kent; Ballıkayalar, Eriklitepe, Kuzuyayla gibi çok sayıda tabiat parkı ile yeşilin ve mavinin binbir tonunu barındırıyor... İnönü ve Menekşe yaylalarında bir nefes, dünyalara bedel... Maşukiye’den Yuvacık Barajı’na, Pembe Kayalar’dan Nüzhetiye Şelalesi’ne kadar birçok doğa harikası da bu kentte.

Sadece sanayi değil turizmin de parlayan yıldızı: Kocaeli

DÖRT MEVSİM TURİZM

Kartepe Kayak Merkezi’yle kış turizminin önemli duraklarından olan Kocaeli; doğa yürüyüşü, dağ bisikleti ve kanyon yürüyüşü yapılmasına imkân sağlayan parkurlarıyla macera tutkunlarının ilgi odağı. Kartepe’nin eşsiz manzarasında yamaç paraşütü, atlı veya atv safari turları, Babalı’da dalga sörfü, Antik Kerpe Limanı’nda tüplü dalış, Bıçkıdere Göleti ve Sapanca Gölü’nde su kayağı, Ballıkayalar’da kaya tırmanışı yapılıyor.

2 bin 500 kilometre uzunluğuyla Türkiye’nin en uzun doğa turizmi parkurlarına sahip 106 yürüyüş ve bisiklet parkuru bulunuyor. Karamürsel’de Altınkemer, Kandıra’da Cebeci, Kerpe, Kumcağız, Bağırganlı, Miço Koyu ve son olarak Kovanağzı’nda mavi bayraklı halk plajlarında altın kumlar, masmavi bir denizle buluşuyor. Doğayla baş başa huzurlu saatler geçirmek isteyenler ise 4 bin dönümlük alanda 75 farklı türdeki yüzlerce canlıyla Ormanya’da soluk alıyor.

Sadece sanayi değil turizmin de parlayan yıldızı: Kocaeli

TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER YAĞ BORSASI KURULUYOR

Haberin Devamı

“Türkiye’ye ilaç olacak Tıbbi Aromatik Bitkiler Projesi (TABİP) ile çiftçiye 5 yılda 80 milyon TL katkı sağlanacak, tıbbi ve aromatik bitkiler yağ borsası Kocaeli’de kurulacak. Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’ye örnek olacak TABİP ile çiftçinin alın teri ilaca dönüşecek. 3 milyon biberiye, 2 milyon tıbbi nane ve oğul otu (melissa) dikimi yapılması planlanıyor. Çiftçiye alım garantisi veriliyor, kadın üreticiler özellikle destekleniyor.”

USTAM KOCAELİ GENÇLERİ MESLEK SAHİBİ YAPACAK

“Türkiye’ye örnek olacak yeni bir istihdam projesinin de adımını attık. “USTAM Kocaeli Projesi”, gençler için meslek sahibi olmanın ve istihdamın yeni adresi olacak. Sektörde 392 firmanın ihtiyaç duyduğu meslek alanları belirlendi. Eğitimlerin ardından staj ve istihdam süreçleri de yürütülecek.”

“DÜNYA ÇAPINDA MARKA OLACAK”

Başkan Büyükakın; Kocaeli’nin doğal güzellikleri, zengin florası, denizi, dağları, ormanlarıyla turizm alanında büyük çeşitlilik sağladığını belirtiyor. “Kocaeli’yi sektörde bir üst lige taşıyacak Turizm Master Planı çalışmalarımız devam ediyor. Kocaeli’ni sadece bir sanayi şehri olarak nitelendirenlerin, turizm sektöründe parlayan bir yıldız olarak görmelerini de istiyorum.

Haberin Devamı

Turizmde pazar payını artırmak ve dünya çapında bir marka oluşturmak amacıyla tanıtım çalışmalarına önem veriyoruz. Kocaeli tarihi ve kültürel değerleriyle de öne çıkıyor. Asya ve Avrupa’nın buluştuğu konumdaki Kocaeli, dört mevsim buluşma noktasıdır” diye belirtiyor.

Sadece sanayi değil turizmin de parlayan yıldızı: Kocaeli

ASIRLIK ÇINAR AĞAÇLARI KÜTÜPHANE OLDU

Büyükakın, “Kocaeli’de ömrünü tamamlayan asırlık çınar ağaçları, Avrupa’nın en büyük doğal yaşam alanı Ormanya’da kütüphaneye dönüştü. Türkiye’nin ilk Orman Kütüphanesi tam not aldı. Kuş cıvıltıları ve böcek sesleri eşliğinde kitap okumak isteyenleri huzur dolu bu kütüphaneye bekliyoruz” diyor.

LİMANDAKİ YÜKLER KADINLARA EMANET

Sanayi kenti Kocaeli’de “erkek mesleği” olarak bilinen iş kollarında da kadın istihdamı artmış. Türkiye’nin en büyük konteyner terminallerinden olan DP World Yarımca Limanı’nda verilen eğitimlerle zor meslekler arasında yer alan limancılıkta kadınlar da çalışıyor. Yüzlerce tonluk konteynerlerin yükleme ve indirme işleminde görev alan kadınlar, TIR da kullanıyor.

DP World Yarımca CEO’su Kris Adams, “Türkiye’de kadın çalışanların yüzde 3 gibi düşük bir oranda kaldığı lojistik ve liman işletmeciliğinde Yarımca’da yüzde 15’lik, dünya genelinde ise yüzde 8.9 gibi yüksek bir oran yakalayan DP World, kapsayıcılığı ve çeşitliliği teşvik eden girişimlere ve programlara imza atıyor.

DP World Yarımca, ‘kadın liderlik’ programına da yönetici yetiştiren beş ülkeden biri oldu. Burada durmayacağız. Kadın çalışanların sayısını artırırken bir yandan da daha üst pozisyonlara yükseltmeyi başaracağız” diyerek kadın istihdamına verdikleri önemi anlatıyor.

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE

Antik çağlardan bu yana medeniyetlere ev sahipliği yapmış Kocaeli ve bölgesi, sanayileşmeyle beraber Türkiye’nin her yöresinden göç alan, ülkemizin tüm renklerini bünyesinde barındıran bir şehir. İpek Yolu’nun ve çok sayıda ticaret yolunun geçiş güzergâhında yer alan Kocaeli, kültürel ve sosyal anlamda zengin bir geçmişe sahip.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, “Bu zenginliği geçmişten bugüne taşıyan Kocaeli’de halen coğrafi işaret alan 9 ürünümüz bulunmakta. Bunlar dünyaca meşhur Hereke Yün El Halısı, Hereke İpek Halısı, Hereke Yün İpek El Halısı’nın yanı sıra Kandıra Bezi, Karamürsel Sepeti, Nüzhetiye Bebeği, damaklarda ayrı bir lezzet bırakan İzmit Pişmaniyesi ve İzmit Simidi ile Gebze Bayram Çöreği’dir” diyor.

KOMEKSEPETİ.COM İLE EKONOMİYE KATKI

Büyükakın, sözlerine şöyle devam ediyor: “Pandemide çalışma hayatında yeni kaynaklar üretmeye gayret ettik. Herkesin emeğiyle var olması, hayata tutunması için yeni yöntemler geliştiriyoruz. Dijital istihdam seferberliği başlattık. www.komeksepeti.com da bu gayretlerin sonucunda oluştu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitimi Kursları (KO-MEK)’te eğitim alan kursiyerlerin ürünleri internette vitrine çıkıyor. Şehir ve aile ekonomisine katkı sağlanıyor.”

ENGELSİZ ÜRETİM MERKEZİ:

BİZİMKÖY

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) ve Türk Anneler Derneği’nce yapılan, Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi’nin destek verdiği Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi, engelli-engelsiz bireylerin bir arada istihdam edildiği Türkiye’ye örnek projelerden biri olarak dikkat çekiyor. Karaabdülbaki Mahallesi’nde hayırsever Madam Beatrice Brunninger’in bağışladığı arazide kurulan merkez; 20’si engelli 40 işçiyle başladığı üretimine 135’i engelli, 295’i engelsiz toplam 430 işçiyle devam ediyor. Engelli bireyler, üretimden idari işlere kadar her birimde görev alıyor.

Sadece sanayi değil turizmin de parlayan yıldızı: Kocaeli

DÜNYAYA AÇILDI

“Bizler için engellilerin hayatın içine katılması, üretim alanlarında olması ve kendi paralarını kazanması çok önemli. Burada çalışarak ailelerini geçindiren engelliler var. Bu bizim için tüm üretimden daha kıymetli” diyen KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, şunları söylüyor: “Bizimköy’ün iş elbiseleriyle başlayan üretim serüveni bugün tahminlerin de ötesine geçti. 2012’de Metraco firmasıyla yapılan iş ortaklığıyla Bizimköy’de üretilen birbirinden kaliteli tekstil ürünleri, kadın, erkek ve çocuk kıyafetleri dünya ülkelerine ihraç ediliyor. Merkezde modelleme, koleksiyon, dikim, nakış, baskı-boya, temizleme, ütü-paket ve jakar bölümündeki tekstil üretimleri dikkat çekiyor.

İSTİHDAM ARTIYOR

72 dönümlük arazi üzerine kurulan ve 10 bin metrekarelik kapalı alanda üretim yapan Bizimköy, şimdi öz kaynaklarıyla tekstil üretim alanını genişletiyor. 2 bin 100 metrekare alanda başlayan inşaat çalışmaları sona yaklaştı. Yeni üretim alanı faaliyete geçtikten sonra 30’ü engelli toplam 130 kişi daha Bizimköy’de istihdam edilecek. Böylece yaklaşık 600 kişiye iş imkanı sağlamış olacağız.

MANTAR ÜRETİMİ

Tarımsal üretimi de destekleyici girişimlerde bulunuyoruz. Engelli bireyler, Müpa Mantarcılık firmasına yılda 100-120 ton civarında mantar üretimi yapıyor. Merkez bahçesinde yetişen sebze ve meyveler de merkez mutfağında çalışanların yararına kullanılıyor.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder