Şanlıurfa’nın Siverek ilçesi, sönmüş bir yanardağ olan Karacadağ’ın batısında, Fırat’a doğru uzanan bölgede, Diyarbakır-Şanlıurfa-Adıyaman arasındaki üçgende kurulmuş. Siverek; doğası, kültürü, tarihi bağları, üzüm türleri, pekmezi, pestili, kesmesi, mayhoş narları, sütü, peyniri ve ayranıyla ve hepsinden önemlisi suyu ve havasıyla Şanlıurfa ile Türkiye’nin adeta gizli cenneti.
TAKORAN VADİSİ CAZİBE MERKEZİ OLUYOR
Ortadoğu’nun en uzun akarsularından Fırat Nehri’nin doğal güzelliğiyle büyüleyici bir manzara oluşturduğu, çok farklı turizm etkinliklerinin yapılabilmesine olanak sağlayan Siverek’teki Takoran Vadisi’ne ilgi her geçen gün artıyor. Nehrin serinliğinin hissedildiği vadiyi tekne ile gezen doğaseverler, gürültüden uzak manzarayla baş başa kalma imkanı elde ediyor. Siverek Belediyesi’nce her yıl vadide festival düzenleniyor. Geçen yıl yapılan Siverek 2. Uluslararası 4. Geleneksel Takoran Kültür ve Doğa Festivali ile bölgenin tanıtımına katkı sağlanırken, ülkenin dört bir yanından gelen katılımcılar, Şabut balığı yakalama, doğa yürüyüşü, kano yarışması, uçurtma şenliği ve sıra gecesi gibi etkinlikler ile kamp yapma imkânı da buluyor. Zengin bitki örtüsünün yanı sıra kanyonu, şelalesi, kaya mezarları ve eşsiz görüntüsüyle bölgenin “saklı cennet’i olan vadi için hayata geçirilecek “Yeşil Köy Projesi” ile bölgede turizmin daha da canlanması hedefleniyor. Üç etaptan oluşan projede, kafeler, piknik ve kamp alanları, organik ürünleri yer alacağı köy pazarı bulunurken, zipline etabında ise seyir tepeleri, gastronomi bölümü ve kapari bitkisi yetiştiriciliği yer alıyor. Arıtma tesisi çalışmalarını da içeren projenin son etabında ise bölgenin ağaçlandırılması hedefleniyor. Siverek Karacadağ’da bir de kayak merkezi bulunuyor ve her yıl yüzlerce turist burada kayak yapmaya geliyor.
EN GENÇ NÜFUSA SAHİP İLÇELERDEN BİRİ
Kentin çehresini değiştirme hedefiyle projelerin üretildiği Siverek’de özellikle kadın istihdamın artırılmasına yönelik çalışmalarla öne çıkan Siverek Belediyesi, bir süre önce tarımsal kalkınma hamlesi çerçevesinde seralarda ürün ekimini de tamamladı. Türkiye’de en genç nüfusa sahip ilçelerinin başında yer alan Siverek’te gençlerin istihdam edilmesi ve yeni iş alanlarının kazandırılması ile mevsimlik işçi göçünün önüne geçmek için projeler de yapılıyor. Siverek Belediye Başkanı Ayşe Çakmak hem genç hem çok çalışkan ve en önemlisi ilçenin ruhunu iyi biliyor. Bir araya geldiğimizde heyecanla projeleri konuşuyoruz.
KADIN KOOPERATİFİ İLE KADIN İSTİHDAMI ARTIYOR
Siverek Belediye Başkanı Ayşe Çakmak’ın girişimiyle hayata geçirilen Siverek Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, kadın istihdamını artırmak amacıyla önemli çalışmalar yapıyor.
Çakmak, şu bilgileri veriyor: “Hem aile hem de ülke ekonomisine katkısının büyük olacağını düşündüğümüz için kadınlarımızı kadın kooperatifi bünyesinde toplamaya çalışıyoruz. Siverek Belediyesi ve Algida iş birliğiyle yürütülen ‘En güzel destek kadınlara meslek’ projesi kapsamında piknik alanlarında Hobbit Evleri’mizi açtık. Kadın Kooperatifi’mizin ilk adımı olan ‘Kadınlarla güzelleşen külahlar’ sloganıyla yürütülen projede 5 farklı alanda dondurma standı kuruldu. Hobbit Evleri’nde 8 kadının istihdamıyla başlattığımız bu proje sayesinde tüm kadınlarımızın memnuniyetini yüzlerinde gördüm. Projenin bir diğer kolu ise kooperatif bünyesinde kurduğumuz seralar. GAP İdaresi işbirliğiyle 7 dönümlük bir arazide kurulan sera alanında ilk ürün olarak marul ekimi yaptık. Siverek’te kadın istihdamına yönelik bir ilki gerçekleştirmenin daha mutluluğunu yaşıyoruz. Tarıma dayalı bir bölgeyiz, ilk defa belediye olarak sera projesini tamamlayıp, mevsimsel ekime uygun ürünlerimizi kadınlarımızla birlikte toprakla buluşturduk. İstihdam ettiğimiz kadınlarımız serada çalışıp, bir süre sonra ilk ürünlerini elde etmiş olacak. Sera projemizle ilk etapta 60 ila 70 ailemizin mevsimlik işçi göçünü engellerken, çocuklarıyla birlikte iş sahibi olmalarını sağlamış olacağız. Kendi memleketlerinde kalıp, kendi ürettikleriyle hem ailelerine katkı sağlayacak hem de üretimimize destek olacaklar. İlerleyen dönemlerde sera projesinin devamı niteliğinde farklı tarımsal faaliyetlerimizi geliştirmeyi de planlıyoruz. Öte yandan, kooperatifimizin sera projesiyle birlikte entegre bir şekilde geleceğe dair sürdürülebilirliğini de gerçekleştirebileceğimiz projelerin devamı niteliğinde de daha iyi noktalara geleceğimize inanıyorum.”
OSB’DE 2 TEKSTİL FABRİKASI
Siverek Belediyesi’nin Siverek Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) yapımını sürdürdüğü 2 tekstil fabrikasında 800 kişinin istihdam edilmesi hedeflenirken, mevsimlik işçi göçünün de önüne geçilmesi planlanıyor.
Fabrikaların tamamlanmasıyla üretim ve istihdama önemli ölçüde katkı sağlayacaklarını söyleyen Çakmak, “Altyapısı tamamlanan OSB’de biz de 2 tekstil fabrikamızın bir süre önce temelini attık. Karacadağ Kalkınma Ajansı iş birliğiyle 6 bin metrekare alana inşa edilen fabrikaların 4 bin 200 metrekaresi kapalı, bin 800 metrekaresi açık alana sahip olacak. Fabrikalarımızın tamamlanmasıyla beraber burada en az 800 kişinin istihdam edilmesini sağlayacağız” diyor. OSB’nin uzun yıllardır Sivereklilerin hayali olduğunu dile getiren Çakmak, “OSB’mizin ilk fabrikalarının Siverek Belediyemiz tarafından yapılmış olması da bizim için memleketimiz adına gurur kaynağı. Bölgedeki 80 parselden 42’si çeşitli fabrikalara tahsis edildi. Biz de Siverek Belediyesi olarak 30 milyon TL yatırım yapıyoruz. Öte yandan OSB’ye ulaşımın sağlanması açısından da önemli adımlar attık. Sadece OSB yolu için yaklaşık 30 milyon TL yatırım gerekiyordu ki bunun önemli bir kısmını belediye olarak biz üstlendik. Bu adımı atmamızın nedeni ilçemizde istihdama ciddi katkısı olacak OSB’nin bir an önce faaliyete başlaması” diye konuşuyor.
YEŞİL KÖY İLE DOĞA TURİZMİ CANLANIYOR
Belediye Başkanı Çakmak, Takoran Vadisi’nde Fırat Nehri kenarına kurmuş oldukları Recep Tayyip Erdoğan Mesire Alanı’nda hayata geçirecekleri Yeşil Köy projesinden şöyle bahsediyor: “Her biri 25 metrekare kapalı, 5 metrekare açık alana sahip 12 bungalov ev yapılacak proje kapsamında doğal çevreye, tarihi mirasa ve kültürel dokuya uygun sürdürülebilir turizm destinasyonuna katkı sağlamayı hedefliyoruz. Tüm kapalı mekânlar için betonarme yerine, ahşap malzemenin kullanılmasını tercih edeceğiz. Bu sayede doğayı ve doğada yaşayan canlıların ekosistemini olumsuz etkilememiş olacağız. Projenin hayata geçmesiyle ekolojik yaşam alanı çerçevesinde kırsal alanlarda istihdam olanakları artırılacak, ilçemizin tarihi, doğal ve kültürel değerleri turizme kazandırılarak gelecek nesillere aktarılması sağlanacak. Projenin 1’nci etabı için 1 milyon TL hibe alındı, 2 ve 3’ncü etapları için yaklaşık 5 milyon TL’ye ihtiyaç duyuluyor. Takoran Vadisi kültür ve doğa turizmi açısından önemli bir konumda. İnşallah doğa ve kültür turizminde ivme kazanacağımızı ve kazandıracağımızı düşünüyorum.”
80 DÖNÜM ÜZERİNE KURULAN KENT ORMANI
Kent Ormanı projesinde ise sona yaklaştıklarını ifade eden Çakmak, “Siverek halkımızı 80 dönüm alan üzerine kurduğumuz çok güzel bir ormana kavuşturduk. Yakın süreçte açılışını yapacağımız Kent Ormanı’nda vatandaşlarımızın rahat nefes alabileceği, bol oksijenli, piknik yaparak çocuklarıyla eğlenebilecekleri güzel bir ortam hazırladık. Siverek’in yeşile kavuşması için elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz. Yaklaşık 3 bin çeşitli ağacın dikildiği kent ormanı alanımızın ilçemize iyi bir kazanım olduğunu düşünüyorum. Ofis Park Projesi’nde ise 22 bin metrekare alana sahip parkın 19 bin metrekaresinde yeşil alan, 3 bin metrekaresine ise kütüphane ve idari binaların yanı sıra birçok sosyal donatılar yer alacak” diyor.
GENÇLERİN HAYALLERİ GERÇEK OLDU
Konservatuar ve güzel sanatlara ilgi duyan öğrencilerin talebi üzerine Siverek Belediyesi ve Halk Eğitim Merkezi işbirliğince ilçede güzel sanatlar ve müzik atölyesi kuruluyor. Yaklaşık bir yıllık müzik ve resim eğitimlerini alan Siverekli öğrenciler, hayallerindeki üniversitelere yerleşmeyi başarmışlar. Nevşehir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ni kazanan Sevda Gökpınar, “Belediyemiz tarafından açılan resim kursuna katılarak yaklaşık bir yıllık eğitim aldım. İlk yılım olarak girdiğim sınavlarda resim bölümünü iyi dereceyle kazandım ve çok mutluyum. Bize emek veren öğretmenlerimize ve Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum” diye konuşuyor. Özlem Yeşiltaş da “Konservatuara hazırlık süreci için katıldığım kurslarda piyano ve ses eğitimi aldım. Bazen yapamadık, bazen zorlandık, pes etmedik ve sonunda başardık. Biz bu gemiden mutlu indik” derken, Hazal Kayguş ise “Ses eğitimi ve piyano derslerini aldım. Öğretmenimiz bu süreçte bizleri bir konservatuar öğrencisi olarak hazırladı. Mülakatlar için Nevşehir’e gittim ve bu hayalimdeki üniversiteydi. 2. asil olarak kazandım. Hayalimdeki üniversiteyi kazandığım için mutluyum” diyerek duygularını ifade ediyor.
HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ
“Şehrimizi imar ederken gençlerin eğitim ve öğretimlerine destek veriyoruz” diyen Belediye Başkanı Çakmak ise “Gençlerimiz, girmek istedikleri ve arzu ettikleri fakülteleri kazanmak istiyordu. Umutları ve hayallerinin peşinden giden gençlerimizi sınava girecekleri üniversitelere kadar eşlik edip her türlü desteği sağladık. Ayrıca geçen yıl, belediyemize ait gençlik merkezinde ücretsiz olarak aldıkları eğitimle 62 öğrenci de üniversiteye yerleşti. Gençlerimizin başarılı olması adına biz de belediye olarak her türlü desteği veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz. Gençlerimiz bizim ve Siverek’in umududur, onların başarılı olduğunu görmek bizlerin çalışma azmini daha yüksek tutuyor” diyor.
Siverek Belediye Başkanı Ayşe Çakmak, Uluslararası Kadın Forumu (IWF) Türkiye ve Bahçeşehir Üniversitesi işbirliğinde hayata geçirilen “Karar Mekanizmalarında Kadın Liderler Projesi” kapsamında “Kadın Liderleri” Ödülüne layık görüldü.