Denizli; sahip olduğu tarihi ve doğal güzelliklerle Türkiye’nin yurt dışı tanıtımlarında öne çıkan, herkesi hayran bırakan bir şehir. Tarımından sanayisine, turizminden gastronomisine kadar anlatılacak çok özelliği var. Bu nedenle sık sık Denizli’ye gidiyor, yeni hikayelerine yazılarımda yer veriyorum. Denizli, ilk defa bugünkü şehrin 6 km. kuzeyinde Eskihisar Köyü civarında kurulmuş. Türkler Denizli havalisini zaptettikten sonra şehir merkezini suyu bol olduğu için bugünkü Kaleiçi mevkiine nakletmişler. Geçmişten günümüze uzanan zaman dilimi içerisinde çalışkanlığı ve üretkenliği ile ticarete hükmetmiş Denizli, aynı zamanda sahip olduğu doğal kaynaklarıyla her daim Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerin biri olmuş.
ANTİK KENTLER DİYARI
Eski kaynaklara göre metal ve taş işlemeciliği, dokuma kumaşları ile ünlü olan Denizli, Büyük Konstantin döneminde Frigya Bölgesi’nin başkentliğini yapmış, Bizans Dönemi’nde Piskoposluk merkezi olmuş. Bu özellikleriyle Pamukkale Hierapolis UNESCO 1988’de Dünya Mirası Listesi’ne girmeye hak kazanmış. Hierapolis, Laodikya, Tripolis, Herakleia, Attuda ve Colossae gibi 30’a yakın antik şehir, 20’den fazla höyük ve tümülüsleri ile önemli bir uygarlık beşiği olan Denizli, başka Selçuklu ve Osmanlı’dan kalma çok sayıda tarihi değerleri ile kültür turizmine de önemli katkı sağlamakta.
KEKİK ÜRETİMİNDE DÜNYA BİRİNCİSİ
Türkiye’nin en gelişmiş ilk 10 ili arasında yer alan Denizli; Pamukkale Üniversitesi ile insan kaynakları konusunda da güçlü bir altyapıya sahip, dinamik bir kent. Uygun iklim koşulları, zengin su kaynakları ve verimli toprak özelliklerinin avantajı ile tarım cenneti olan Denizli; Türkiye’de üretilen kekiğin yüzde 90’ını, leblebinin ise yüzde 80’ini karşılıyor. Hatta kekik üretiminde dünya birincisi! Çerezlik ay çekirdeği ve haşhaş üretiminde ülkemizde ilk sırada yer alırken; üzümde ikinci ve süt üretiminde 9’uncu sırada.
SARAYLARA LAYIK DOKUMA
Kentte öteden beri kaliteli pamuk üretimi de yapılageldiğinden Osmanli Imparatorluğu döneminde Denizli’de dokunan üstün kaliteli ürünler sarayda kendine yer edinmiş. Türkiye’nin kapılarını batıya açmasiyla birlikte, 1940’ta Denizli’de ilk iplik ve bez fabrikası devlet tarafından kurulmuş ve dokuma alanında kayda değer bir üretim artışı sağlanmış. Böylece, üretilen dokuma ürünleri önce Türkiye’nin sonra da dünyanın dört bir yanına ulaşmış. Denizli’deki tekstil sektörünün gelişme hızı, Türkiye’nin tekstil konusunda göstermiş olduğu hızlı ilerlemeyi motive eden önemli bir etken olmuş. Günümüzde modern tesislerde; havlu, bornoz, çarsaf, nevresim gibi ürünler başta olmak üzere özellikle ev tekstili alanında yoğun olarak üretim yapılmakta ve yüze yakın ülkeye gönderilmekte..
HAVLU VE BORNOZUN BAŞKENTİ
Şehir; tekstil ve konfeksiyondan mermerciliğe, bakır, tel ve kablo sanayiden makine üretimine, organik tarım ve seracılıktan metal ve haddeciliğe, dericilikten cam ve çimentoya, kimya ve plastikten topraksız tarıma, termal turizmden bağcılığa, inanç ve kültür turizmden doğa turizmine kadar uzanan geniş potansiyele sahip. Uluslararası alanda havlu ve bornozda ev tekstilinin başkenti olarak kabul ediyor. Denizli’nin tekstil ve konfeksiyon ihraç ürünlerinin en büyük kalemlerini oluşturan havlu ve bornoz ihracat rakamı, Türkiye’nin bu iki kalemde toplam ihracat rakamının yüzde 60’ı kadar. Özellikle ABD’ye yapılan bornoz ihracatı dikkat çekici: ABD’nin bornozda tüm dünyadan yaptığı ithalatın yüzde 40’a yakını Türkiye’den giderken bu miktarın yüzde 70’lik bölümünü de Denizli’den gerçekleşiyor. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ile kentin tarihi ve doğal güzelliklerini koruyup geliştirmenin yanı sıra stratejik bir öneme sahip olan tarım faaliyetlerine yaptıkları katkıları konuştuk.
‘TERMAL TURİZMİN DÜNYAYA TANITILMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ’
Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Pamukkale Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen Uluslararası Termal Sağlık Turizmi Forumu’nda termal turizmin daha da ileriye gitmesi için yol haritası belirlenmiş. Kentin termal sağlık alanındaki imkanlarını tüm dünyaya anlatacaklarını belirten Başkan Zolan, Denizli’nin 2 bin yıl öncesine dayanan bir sağlık merkezi olduğunu hatırlatıyor. Geçmişte olduğu gibi söz konusu termal kaynakların insan sağlığına hizmet etmesini arzu ettiklerini işaret eden Başkan Osman Zolan, şunları söylüyor: “Turizm anlamında Pamukkale bizim lokomotifimiz. Bunun sağlık turizmi ile beraber birleştirilmesi ve sadece Denizli’ye değil tüm insanlığa hizmet etmesi çok kıymetli.”
DENİZLİ, TELEFERİK VE BAĞBAŞI YAYLASI’NDA SERİNLİYOR
Muhteşem manzarası ve eşsiz doğası ile yılın dört mevsimi kendine hayran bırakan Denizli Teleferik ve Bağbaşı Yaylası, yayla turizminin de merkezi…. Büyükşehir Belediyesi’nin, vatandaşların sosyal yaşantılarını daha da zenginleştirip doğa ile iç içe ortamlarda vakit geçirmelerini sağlamak amacı ile hayata geçirdiği Denizli Teleferik ve Bağbaşı Yaylası, yılın dört mevsimi doğanın farklı tonlarını içeren güzelliğiyle ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. Denizli turizminin önemli bir noktası haline gelen 1500 metre rakımdaki tesis yazın sıcaktan bunalanların kışın ise karın tadını çıkarmak isteyenlerin tercihi oluyor. Ege’nin en uzunu Denizli teleferik ile Bağbaşı Yaylası’na çıkan ziyaretçiler gönüllerince zaman geçirmenin yanı sıra burada kendileri için hazırlanan bungalov evlerde konaklama imkanı buluyor. Yayla havası alarak doğa ile iç içe olan vatandaşlar sevdikleriyle beraber burada yöresel tatların da keyfini çıkarıyor.
ÜRETİCİNİN YÜZÜ GÜLÜYOR
Belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra kırsal kalkınmaya da büyük önem verdiklerini belirten Başkan Osman Zolan; tohumdan tarımsal sulamaya, makine ekipman desteğinden mera ıslah çalışmalarına kadar onlarca destek projesini hayata geçirdiklerini anlatıyor. Üreticinin yüzünü güldürmeye devam edeceklerini belirten Başkan Zolan, “Tohum desteğinden bal ormanına, damızlık koç ve teke hibesinden mera ıslahına çiftçi ve üreticinin birçok ihtiyacına çare olmak için çalışıyoruz. Zeytinyağı üretim tesisimizi kısa süre önce hizmete aldık. Süt analiz laboratuvarını hizmete sunduk. Hayvan yetiştiriciliğinde verimliliği artırmak, tarım ve hayvancılığın gelişerek üreticilerin daha çok kazanması önceliğimiz” diye konuşuyor.
4 MEVSİM POTANSİYELİ
Başkan Osman Zolan, Ege’nin en büyüğü olan Denizli Kayak Merkezi ile kentin turizm potansiyelini 4 mevsime yaydıklarını belirtiyor. Merkeze 75 kilometre uzaklıkta 2 bin 420 metre rakımlı Bozdağ’da bulunan kayak merkezinin istenen kar kalınlığıyla birlikte yeni sezonu açacağını belirten Başkan Zolan, şunları söylüyor: “Topoğrafik yapısı ve karın dünyada sayılı yerlerde bulunan “kristal’ özelliği ile kayak yapmak için büyük avantaj sağlayan merkezimiz, günü birlik tesisleriyle tüm ihtiyaçları karşılayacak kapasitede. Beyaz cennet Pamukkale’nin ardından Denizli’miz, ikinci beyaz cenneti olan kayak merkezi ile parmakla gösterilen şehirlerden biri olmaya devam ediyor.”
‘BAYILANA KADAR ÖTEN’ HOROZ
Denizli’nin en önemli simgeleri Pamukkale-Hierapolis ve bayılana kadar öten Denizli Horozu. Uzun ve ahenkli ötüşüyle diğer ırklardan ayrılan Denizli Horozu, Büyükşehir Belediyesi’nin logosundan spor takımlarının logosuna kadar kendine yer edinmiş. 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı’ndaki kaidesiyle birlikte 4.10 metre yüksekliğe ulaşan cam horoz heykeli, Türkiye’nin en büyük cam heykeli unvanını taşıyor. Dünyaca bilinen doğa harikası Pamukkale-Hierapolis ise UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alıyor.
Çaldağı’nın güney eteklerinden gelen kalsiyum oksit içeren suların oluşturduğu görkemli beyaz travertenler ile geç Helenistik ve erken Hıristiyanlık dönemlerine ait kalıntılar içeren Hierapolis Arkeolojik Kenti, antik çağlardan bugüne kadar ulaşan en çarpıcı merkezlerden biri. Denizli’ye 2 kilometre uzaklıkta bulunan bu alan, ayrıca çok çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiğine inanılan şifalı suları ile de ünlü.