Banu ŞenTürkiye'nin üreten eli düşünen beyni: Kayseri

HABERİ PAYLAŞ

Türkiye'nin üreten eli düşünen beyni: Kayseri

Kayseri, savunma sanayisi başta olmak üzere sanayi ve ticaret alanında köklü geçmişinden aldığı güçle öne çıkan bir şehir. 7 bin yıllık geçmişi olan bu kadim şehir, ticaretin ve endüstrinin merkezi olmaya devam ederken; aynı zamanda Kayseri, İncesu ve Mimarsinan Organize Sanayi Bölgeleri ile ihracatın üssü konumunda. Yeni kurulacak Erciyes OSB için şimdiden 2 bine yakın talep var. Ayrıca Jeotermal Kaynaklı Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi çalışmaları da sürüyor. Orta Anadolu’nun parlayan yıldızı Kayseri’de 2023 ihracat rakamı 2 milyar 913 milyon 179 bin dolar olarak gerçekleşmiş. 150’yi aşkın ülkeye ihracat yapılan kentte; ihracata en yüksek katkı yapan sektörlerin başında mobilya geliyor.

Haberin Devamı

Türkiyenin üreten eli düşünen beyni: Kayseri

Medeniyetlerin beşiği olan Kayseri aynı zamanda bir kültür başkenti. Günümüzde çevresi farklı medeniyetlere ait eserlerle dolu Cumhuriyet Meydanı ve tarihi Kayseri Kalesi başta olmak üzere şehrin incisi Erciyes, Kapuzbaşı Takım Şelalesi, doğa harikası Sultan Sazlığı, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Koramaz Vadisi, Anadolu’da ticaretin ilk başladığı yer olan Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü ile adeta açık hava müzesi olan Kayseri, Yamula Barajı ve çevresinde süren kazılarda halen çıkmaya devam eden 7.5 milyon yıllık fosillerle de doğa tarihindeki zenginliği ile görülmeye değer bir şehir… Kayseri Büyükşehir Belediyesi de “marka şehir” imajını pekiştirmek doğrultusunda ulaşımdan altyapıya, eğitimden spora, turizmden kültür sanata her alanda çalışmalar yapıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç ile özellikle şehrin tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkmak adına yapılan projeler ve çalışmaları konuşuyoruz.

KÜLTÜR PROJELERİ ŞEHRİ TAÇLANDIRACAK

Büyükkılıç, müze ve kütüphane başlığı altındaki projelerle Kayseri’yi, müzeler ve kütüphaneler şehri olarak taçlandıracaklarını söylüyor ve devam ediyor: “Biz sanayi ve ticaret şehriyiz. Bu önemli özelliğe ek müzeler, kütüphaneler, turizm, spor, tarım, sağlık, kültür şehri, öğrenci dostu şehir gibi hedefler ortaya koyduk. Bu konularda emin adımlarla yürüyoruz. Yeni süreçte yürümeyi koşmaya çevirip, yeni kültür projelerimizi de bir bir hayata geçirerek Kayseri’mizi bir kültür şehri haline getireceğiiz. Kültür projeleri kapsamında yaklaşık 5 yıllık süreçte 13 kütüphane, Mutfak Sanatları Merkezi, Mimarsinan ve Kent Müzesi projesi olmak üzere 15 projeye imza attık.”

Haberin Devamı

DÜNYADA ÖRNEĞİ OLMAYAN KAYADAN OYMA MÜZE

Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç, Büyükşehir Belediyesi’nin dünyada örneği olmayan kayadan oyma işlemiyle yer altı müzesi konumundaki Kültepe Müzesi’nde sona gelinen çalışmaları şöyle anlatıyor: “Uluslararası ticaretin sistematik olarak yapıldığı ilk merkez olarak bilinen Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü 6 bin yılı aşkın geçmişe sahip. Buradan çıkan eserlerin sergileneceği Kültepe Müzesi’nde çalışmalarımız sona yaklaştı. 3 bin 500 metrekare büyüklüğünde olan müzemiz, dijital çalışmaların da tamamlanması ile birlikte en kısa sürede hizmete açılacak. Dünya çapında kendisinden söz ettirecek yer altı oyma müzemiz büyük ses getirecek.”

Haberin Devamı

İÇ ANADOLU’NUN EN BÜYÜK MOZAİK YAPISI

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bu kadim kenttin pek çok noktasında sürdürülen kazılardan adeta tarih fışkırıyor. Büyükşehir’in desteğiyle İncesu ilçesinde yürütülen kazı çalışmaları da bunlardan bir tanesi. “İlk tespit çalışmalarına göre M.S. 4. yüzyıl sonrası Geç Roma, Erken Bizans’a ait sivil konut örnekleri olduğu değerlendirilen yapıda bulunan yaklaşık 300 metrekare sağlam mozaik taban döşemeler, İç Anadolu’daki en büyük mozaik yapısı olarak dikkat çekiyor. Devam eden kazılarda ortaya çıkan geometrik ve bitkisel figürler ile Grekçe, Latince yazıtlar ise ayrıca ilgi uyandırıyor” diyen Büyükkılıç, buradaki mozaik yapısının Gaziantep’teki Zeugma ile yarışır nitelikte olduğunu söylüyor.

Türkiyenin üreten eli düşünen beyni: Kayseri

ALTERNATİF TURİZME KATKI: KARAVAN PARK

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre katkı sağlayacak ve yeni bir turizm destinasyonu olacak iki bölgede Karavan Park Projesi’ni hayata geçireceklerini söylüyor. Turizmi çeşitlendirdiklerini ve şehre katkı sağlayacaklarını vurgulayan Başkan Büyükkılıç, “Hem Erciyes Dağı’nda hem de Sarımsaklı bölgemizde iki alanda Karavan Park’ı hayata geçiriyoruz. Günümüzde değişen turizm tercihleri yerini yavaş yavaş alternatif turizm türlerine bıraktı. Kamp/karavan turizmi özellikle son yıllarda artış gösterdi. Biz de insanların doğa ile başbaşa ve sakin zaman geçirme isteğine uygun olarak bu projemizi geliştirdik” diyor.

TARİHİ DEĞERLER GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Kayseri’nin sahip olduğu değerleri gün yüzüne çıkaracak çalışmalarını şöyle anlatıyor Başkan Büyükkılıç: “Kentimizde tarihi dokuların yoğun olduğu yerlerde pek çok restorasyon çalışması gerçekleştiriyoruz. Soğanlı Vadisi’nde Aziz George Kilisesi’nde yapılan çalışmalara, Tarihi Kayseri Mahallesi dokusunun ortaya çıkarılması için Tavukçu Mahallesi’nde yaptığımız restorasyon çalışmalarına yeni dönemde de devam edeceğiz. Anadolu Selçuklu Devleti 1. Alaaddin Keykubad dönemine tarihlenen Billur Bağları mevkiindeki Kızıl Köşk’ü ayağa kaldırıyoruz. Öte yandan Alaybeyli Camii restorasyonu gibi hizmetlerimize de devam ediyoruz. Kentimizin tarihini ve turizm değerlerinin korunması ve geliştirilmesi herkesin görevi. Turizm potansiyelimizi artırmak için Kırlangıç Vadisi Islah Projesi, Vadi Turizmi, Karavan Park ve Sağlık Turizmi Kongresi gibi pek çok projemiz olacak.”

Türkiyenin üreten eli düşünen beyni: Kayseri

KÜLTEPE’DE 76. YIL KAZI ÇALIŞMA SEZONU BAŞLADI

Belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra tarihe ışık tutan arkeolojik kazılara da Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte desteklerini sürdüren Başkan Büyükkılıç, Kültepe kazılarının 75 yılı aşkın bir süredir sürdürüldüğünü anlatıyor. Kültepe Kaniş-Karum’un, Kültepe Ziyaretçi Merkezi, kayadan oyma Kültepe Müzesi ve Asurlu Tüccarlar Mahallesi ile turizm açısından daha zengin ve benzersiz bir niteliğe bürüneceğini vurgulayarak “Kültepe, Orta Anadolu Platosu’nun en yüksek dağı olan Erciyes Dağı’nın eteğindeki ovanın ortasında, Kayseri’nin sadece 20 km kuzeydoğusunda yer alıyor. Kültepe’de bulunan tabletler, özellikle Anadolu tarihinin başlangıcını temsil ettikleri için önem taşıyor. Anadolu insanı okumayı ve yazmayı ilk kez burada, Kültepe’de öğrenmiş. Kültepe Tabletleri 2015 yılında Unesco Dünya Belleği listesine kaydedildi” bilgisini veriyor.

HEDEF ‘MÜZELER KENTİ’ OLMAK

Başkan Büyükkılıç, Türkiye’nin en büyük kayadan oyma tablet müzesinin yanı sıra diğer müze projelerinden de şöyle sözediyor: “Milyonlarca yıl öncesindeki doğa tarihine kapı aralayan Yamula Barajı çevresindeki fosillerin sergileneceği Paleontoloji Müzesi için harekete geçtik. Paleontolojinin tarihini adeta yeniden yazacağımız milyon yıl öncesine dayanan eşsiz fosillerimize ilişkin çalışmalarımız ve bu kalıntıların sergileneceği müzemiz ile Kayseri’miz ‘müzeler şehrİ’ olma noktasında büyük bir mesafe almış olacak. Develi’de bulunan tarihi askerlik şubesine de müze ve kütüphane olarak işlev kazandıracağız. UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirası Geçici Listesi’nde yer alan eşsiz güzellikteki Koramaz Vadisi bölgesinde, bu güzelliğe yakışır biz müzeyi de Koramaz Müzesi olarak şehrimize kazandıracağız. Ticaret şehri olan Kayseri’mizin ticari geçmişine ışık tutacak Ticaret Müzesi’ni de hayata geçiriyoruz.”

Türkiyenin üreten eli düşünen beyni: Kayseri

‘ŞELALELER DİYARI’NA DAVET

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, şelaleler diyarı Yahyalı’nın Kapuzbaşı takım şelalelerinden Zamantı Irmağı’ndaki Göksu Şelalesi’ne yaya ulaşımını sağlayan sallanan asma köprünün yenilendiğini hatırlatarak, yeni turizm destinasyonu olan bu turistik mekâna yerli ve yabancı turistleri davet ediyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder