Bekir SaçarEnfes Boşnak yemekleri Nişantaşı'nda

HABERİ PAYLAŞ

Enfes Boşnak yemekleri Nişantaşı'nda

Anadolu’da yüzyıllardır var olan Boşnak mutfağı; hamur işi, et ve süt ağırlıklı leziz yemekleriyle ünlüdür. Osmanlı’dan Avusturya- Macaristan’a uzanan tarihi etkileşimlerle eşsiz bir lezzet sentezi oluşturan Boşnak mutfağı, son yıllarda İstanbul’da ciddi bir yükselişe geçti. Hepimizin bir Güney Slav halkı mensubu, namıdiğer Boşnak göçmeni tanıdığı vardır. Saraybosnalı Boşnak ailenin kızı olan Gönül Tuzla da benim tanıdıklarımdan biri. 15 gün önce Nişantaşı Reasürans Çarşısı içinde ‘Gönülden’ adını verdiği butik bir restoran açtı.

Haberin Devamı

İKİ YEMEK KÜLTÜRÜ BİR ARADA

Çocuk yaşta Boşnak yemeklerinin detaylarını aile büyüklerinden öğrenen Gönül Hanım, Arnavut bir aileye gelin gidince, iki farklı kültürün yemeklerini birleştirip çok özel bir menü yaratmış. Amacı; Boşnak ve Arnavut ev yemeklerini semt sakinlerine, beyaz yakalılara ve turistlere Anadolu’da yüzyıllardır var olan Boşnak mutfağı; hamur işi, et ve süt ağırlıklı leziz yemekleriyle ünlüdür. Osmanlı’dan Avusturya- Macaristan’a uzanan tarihi etkileşimlerle eşsiz bir lezzet sentezi oluşturan Boşnak mutfağı, son yıllarda İstanbul’da ciddi bir yükselişe geçti. Hepimizin bir Güney Slav halkı mensubu, namıdiğer Boşnak göçmeni tanıdığı vardır. Saraybosnalı Boşnak ailenin kızı olan Gönül Tuzla da benim tanıdıklarımdan biri. 15 gün önce Nişantaşı Reasürans Çarşısı içinde ‘Gönülden’ adını verdiği tattırmak. ‘Gönülden’, butik bir işletme olduğu için her yemek günlük olarak mekanın açık mutfağında misafirler önünde pişirilip servis ediliyor. Masalara yemek servisini de kendisi yapmayı tercih eden Gönül Hanım, misafirlerine yemekleri hakkında bilgiler veriyor. Hatta çok beğendiğiniz lezzet varsa onun tarifini de paylaşmaktan mutluluk duyuyor.

FİYATLAR HER KESEYE UYGUN

‘Gönülden’in mutfağında yok yok. Glutensiz ve şekersiz kekler, kurabiyeler, Boşnak mantısı ve böreği, çeşit çeşit zeytinyağlılar, vişneli sarma, etli kuru fasulye ve bademli pilav başta olmak üzere her gün taze taze üretiliyor. Genellikle kıyma ile yapılan Boşnak mantısı satırla kıyılmış etle hazırlıyor. Tatlı ve kekleri şeker ile değil hurma ile tatlandırıyor. Unsuz ve şekersiz fındık unu ile yapılan kek müthiş. Boşnak mutfağının olmazsa olmazlarından cevapi köfte, kaymacina, soka, palaçinka, izlivaça, mahluta, Bosanski lonac, kurgusa, kljukusa, supa ve biryan kapama menüde yer alan tatlardan bazıları. Fiyatlar semte göre gerçekten çok ama çok ucuz. Yolunuz semte düşer, farklı lezzetler tatmak isterseniz aklınızda olsun istedim. Afiyet olsun!

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder