“Baz istasyonlarının yüzde 45’i fiber. Yarın sabah 5G’ye geçebiliriz” diyen Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Ümit Önal, yüzde 50 yerlilik oranının yakalandığı siber güvenlikte de saldırıları önlediklerini ve Türkiye’nin verisini güvende tuttuklarını söyledi.
“Ülkemiz için dijital dönüşümü tamamlamaya ve 5G yolculuğunda Türkiye’yi öncü yapmaya kararlıyız. Sadece Türkiye’de 5G’ye geçişe öncülük etmekle kalmıyor, aynı zamanda hızla dönüşen bir dünyada yeni nesil teknolojilerin standartlarını belirleyen küresel oyuncular arasında yerimizi de alıyoruz. Araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) şirketimiz Argela ile onun ABD’deki inovasyon kolu Netsia aracılığıyla 5G, şebeke dilimleme, fiber optik ağlar, blockchain, veri analizi ve radyo erişim şebekesini kapsayan çeşitli alanlarda geliştirdiğimiz toplam 56 patentimizle tüm dünyaya 5G çözümleri sunuyoruz.”
BAZ İSTASYONLARI FİBER
Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Ümit Önal, 5G’de Türkiye’nin geldiği noktayı bu sözlerle özetledi. Önceki gün Ankara’da Türk Telekom’un siber güvenlik ve şebeke yönetim merkezinde basın mensuplarıyla biraraya gelen Önal, hem ilk 9 aylık finansal sonuçları paylaştı hem de gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 353 bin kilometre fiber ağ kurduklarını ve baz istasyonlarının yüzde 45’ini de fiberle entegre ettiklerini vurgulayan Önal, 5G’ye hemen geçebileceklerinin mesajını verdi.
GEÇİŞTE SANAYİ VURGUSU
Bu noktada 5G’ye geçişin öncelikle sanayi alanında başlamasının önemine dikkat çeken Önal, endüstriyel 5G’ye geçişle ilgili Arçelik’in Kocaeli Çayırova’daki çamaşır makinesi üretim tesisini örnek gösterdi ve burada işbirliği yaptıklarını hatırlattı.
5G’ye yerli imkanlarla geçmeninin önemine işaret eden Önal, “Dünyada Doğu ve Batı şirketleri 5G’yi domine ediyor. Rusya gibi kendi imkanlarıyla 5G’ye geçen ülkeler var. Biz de mümkün olduğunca şebeke sistemlerinde ve yazılım alanında yerliliği yükseltiyoruz. Donanım konusunda ise üretimi teşvik edecek mekanizmalar kurulmalı” dedi.
YENİ CİHAZLAR GEREKECEK
Önal ayrıca 5G’ye geçişte tüm operatörlerin baz istasyonlarının da fiberleşmesi gerektiğini söyledi. Toplantıda Ümit Önal’a eşlik eden Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç da 5G’ye uyumlu akıllı telefon penatrasyonunun şu anda yüzde 2 olduğunu söyleyerek endüstride geçişin önceliklendirilmesi gerektiğini ifade etti. “Türkiye fiber altyapı ile 5G’ye Amerika’dan daha hazır” diyen Kıraç, 5G’ye geçişte ekonomik dengelerin de gözetilmesi gerektiğini, 5G’ye geçişle birlikte telefon ve 5G’ye uyumlu cihaz ithalatının artabileceğini söyledi.
HEDEF YÜZDE 60 YERLİLİK
ATAKLARDA ARTIŞ VAR
Pandemiyle birlikte siber saldırılarda rekor düzeyde artış oldu. Her 10 şirketten 9’u bu saldırıya maruz kaldı. Bunlardan bazıları tamamen internet bağlantısını çökertmeye yönelik DDOS saldırıları olurken bazıları da verileri elde etmeye dönük korsan saldırılar şeklinde gerçekleşti. Bu saldırıların yerli yazılımlarla engellenmesi, ülke ve ekonomi açısından stratejik.
1500 METREKARELİK MERKEZ
Türk Telekom, 1500 metrekareyi aşan Siber Güvenlik Merkezi ile hizmet veriyor. Pandemi dönemindeki tüm siber saldırıları önleyen Türk Telekom, siber güvenlikte Türk mühendislerinin geliştirdiği yazılımla yerliliği artırıyor. Bu kapsamda 2018’de yüzde 28 seviyesinde olan yerlilik oranı şu anda yüzde 50’lere ulaşmış durumda. Yusuf Kıraç, 2023 hedeflerinin yüzde 60 yerliliğe ulaşmak olduğunu söyledi.
51.4 MİLYON ABONE, 24.4 MİLYAR GELİR
Şirketin ilk 9 aylık performansını değerlendiren Ümit Önal, “Bu yılın 9 ayında 24.4 milyar lira gelir elde eden Türk Telekom’un net karı 4.7 milyar liraya, toplam abone sayısı da 51.4 milyona ulaştı. İlk 9 ayda 4.3 milyar lira yatırım yaptık” diye konuştu. 2021 hedeflerini yıl içinde 3’üncü kez yukarı yönlü revize ettiklerini belirten Önal, şu noktaların altını çizdi: “
- Geçen yılın olağanüstü özelliklerinden sonra normalleşmiş talep bekliyorduk ancak net kazanımlar yıl içinde şimdiye kadar öngörümüzden daha güçlü seyretti.
- Yazlık mekanlardaki yeni bağlantı ihtiyacı ve okula dönüş sezonu da yeni kazanımları destekledi.
- Eğitim fiziksel olarak başlasa da öğrencilerin ödevleri, araştırmaları ve serbest zamanlarında kullandıkları internet için evde bağlantıya ihtiyaçları sürüyor.
- Giderek daha fazla şirket tarafından benimsenen hibrit çalışma modeli de bağlantı talebinin devamlılığını destekliyor.”
ABONELİK İÇİN BENİ DAHİ ARIYORLAR...
“İnternetsiz ev kalmasın, Türk Telekom güvencesiyle...” diye başlayan telefonlar gelmeye devam ediyor. Hatta son dönemde artış da var. Bu telefonların Türk Telekom’la hiç ilgisinin olmadığını belirten Ümit Önal, “Beni dahi aradılar. Bu durumdan en çok biz şikayetçiyiz. Bazı abonelerimiz bu telefonlara güvenip anlaşma yapıyor. Sonra taahhüt bozulduğu için cayma bedeli çıkıyor. İstediği hızı alamıyor, geri geliyor... inanılmaz bir mağduriyet var” diye konuştu.