Artan kıyafet maliyetleri hem girişimcileri hem de tüketicileri farklı alanlara yöneltiyor. Bunlardan biri de kiralama. Kiralık kıyafet sektörü mezuniyet, iş yemeği, düğün, nişan gibi organizasyonlarla iyice hareketlenmiş durumda. Bütçenizi korurken, modayı da yakından takip etmenizi sağlayan sistemi sizler için araştırdık...
SAHİP OLMAK GEREKMİYOR
Moda hızlı değişiyor. Bu yüzden hatırı sayılır paralar ödenerek alınan kıyafetler birkaç kez giyildikten sonra gardıropta unutulmaya terk ediliyor. Özellikle nişan, kına, düğün, mezuniyet, yaklaşan iş görüşmesi veya güzel bir restoranda akşam yemeğine hazırlık için kıyafet telaşı başlar. Arada sırada giyilecek bu kaliteli kıyafetlerin fiyatı ise son dönemde epey artmış durumda. Bunun yerine kiralama yöntemiyle dilediğiniz elbiseyi, eteği, bluzu, gömleği, aksesuarları, montu, kabanı ve takım elbiseyi kiralamanız mümkün.
ELBİSENİN ‘RENT A CAR’I
Kiralama modeli (rent a car gibi) özellikle kadınlara sınırsız gardırobun kapısını açıyor. Bütçe yeterli olsa bile günün tarzına uyum sağlamak için sayısız seçenek sunan bu yöntem, çevre hassasiyeti olan ve harcama konusunda dikkatli tüketicilerin ilgisini çekmiş durumda. İkinci el kıyafet alımı da seçeneklerden biri ama kiralama kadar sonsuz seçenek sunmuyor. Kiralama platformlarının öncüsü ABD merkezli girişim ‘Rent the Runway’ oldu. Ardından Urban Outfitters (Nuuly), Banana Republic, H&M, Ralph Lauren, Antropologie ve Ganni gibi perakende devleri de kiralama işine girdi.
PAZAR HIZLI YÜKSELİYOR
2019’da 1.2 milyar dolar büyüklüğe sahip olan kıyafet kiralama sektörünün 2023’te 1.9 milyar dolara, 2025’te 2.1 milyar dolara, 2027’de ise 3.3 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Dünyada hızla yayılan bu trend ülkemizde de yaygınlaşmaya başladı. Özellikle Instagram gibi sosyal medya mecralarında bu anlamda çok fazla platform faaliyet gösteriyor. Özel dikim abiyelerden ünlü markalara kadar çok farklı seçenekler sunuluyor. Kiralananlar arasında yöresel elbiseler de bulunuyor.
1 AY SINIRSIZ KULLANIM!
Sosyal medyada özel günler için kiralanan kıyafetlerin fiyatı 100-600 lira arasında değişiyor. Bazı internet platformları ise aylık kiralama modeli geliştirmiş durumda. Orada da kıyafetin marka ve modeline göre 549-1.099 lira arasında değişen abone bedelleri uygulanıyor. Seçilen 3 ürünü 1 ay kiralama, kurye, kuru temizleme ücreti de bu fiyata dahil. İstediğiniz zaman ücretsiz cayma hakkı da tanınıyor. Böylece 5-10 bin lirayı bir kıyafete veya çantaya vermek yerine 549 liraya 1 ay kiralamak mümkün oluyor.
Dikkat çeken bazı kiralama siteleri şöyle:
- unomoi.com
- davetcokelbisemyok.com
- elbisekirala.com k sindirella.com
- myrentaldress.com
NOT: Sizler de internetten veya sosyal medyadan araştırarak kiralama ve ikinci el kıyafet alternatifi sunan platformlara ulaşabilirsiniz.
YÜZDE 80’İ HİÇ GİYİLMİYOR
Bir hevesle alınan kıyafetlerin çoğu hiç giyilmeden çöp oluyor. Tüm dünyada kadınlar dolaplarının yüzde 80’ini hiç giymiyor. Özetle kiralama yani paylaşım ekonomisiyle kadınlar hayal ettikleri çeşitlilikte kıyafet ve aksesuarlara ulaşırken, sürdürülebilir bir ekosistem de sağlanmış oluyor. Yani dolapta bekletildikten sonra atılan kıyafetlerin oluşturduğu zarar en aza indiriliyor. Moda dünyası da hem sürdürülebilirlik hem de pazarlama çeşitliliği açısından günlük kıyafetler de dahil olmak üzere kiralama ve paylaşım modelleri konusunda adım atıyor.
GELİNLİK İÇİN DE HESAPLI
Düğün, nişan gibi organizasyonlarda bir kez giymek için alınan kıyafetlere de binlerce lira harcanıyor. Gelinlik fiyatları bugün 100 bin liraya kadar çıkabiliyor. Ortalama bir gelinlik için istenen tutar 15 bin lira civarında. Yarı fiyatına bunu kiralamak mümkün oluyor.
HARCAMAYI FRENLEMEK İÇİN KIYAFET ENVANTERİ TUTUN
Sahip olduklarınızı ve neye ihtiyacınız olduğunu görmek için gardırobunuzu düzenli aralıklarla gözden geçirin. Bu, yalnızca üçüncü bir siyah pantolon almanızı engellemekle kalmaz, aynı zamanda ne kaçırdığınız konusunda sizi uyarır. Online alışveriş yaparken hemen ‘satın al’ düğmesine basmayın. Bilgisayardan veya telefondan uzaklaşın ve o ürüne gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını gözden geçirmek için kendinize biraz zaman verin.
ÖMRÜNÜ UZATIN
‘Kıyafetler kendime ait olsun, ben daha fazla ödemeye razıyım’ deyip satın alma yaptıysanız o ürünlerin ömrünü uzatmak da sizin elinizde. Kıyafet ne kadar geç kullanım dışı bırakılırsa bütçeye o kadar fayda sağlar. İşte izlenecek yollar:
KURALINA GÖRE YIKAMA
- Alınan ürünün içerisinde bulunan etiketleri doğru okuyun. Etiket üzerinde yazan hammadde cinsine ve yıkama şartlarına dikkat edin.
- Yıkama işlemi sırasında kıyafetleri renklerine, doku özelliklerine (örme veya dokuma kumaş olmasına göre) gruplandırın.
- Pamuk ve polyesteri aynı program ve sıcaklıkta yıkamayın.
- Çamaşır makinesini çok doldurmadan doğru programda yıkayın.
- Çamaşır makinesini tıka basa doldurmak giysilerinize de zarar verebilir, tüylenmeyi artırır.
- Çok uzun yıkama programları ürünlerdeki yıpranmayı ve renk değişimlerini artıracağından tercih etmeyin.
- Yine makinedeki devir sayısı arttıkça ürünler üzerinde küçük küçük nopelenmeler (tüylenme, boncuklanma) oluşabilir.
- Daha uzun ömürlü ürünlere sahip olabilmek için özellikle denim ve nevresim gibi pamuk lifinden oluşan dokuları ters çevirerek düşük devirde kısa programda, en fazla 40 derecede ve uygun deterjanlar kullanarak yıkayın.
- İç çamaşırı gibi hassas giysileri çamaşır makinesine direkt atmayın. Narin bir torbaya koyun. Bu onların yırtılmasını ve takılmasını önler.
- Koyu renkli giysileri tersten yıkamak renklerinin korunmasını sağlar.
- Pamuk polyester karışımı kumaşlarda (gömlek, bluz gibi) yıkama sıcaklığı 40 derece, kısa program ve düşük devir seçilmeli. Kurutma makinasında çok kuru olmayacak şekilde bir programda kurutulmalı.