Türkmenistan'ın sağlık dönüşümünde büyük rol oynayan Çalık Grubu İştiraklerinden Gap İnşaat'ın yapacağı 3 hastane hem Türkmenistan’ın hem de bölgenin sağlık ihtiyaçlarına yönelik hizmet verecek. Projenin yatırım tutarı 810 milyon dolar. Devam edenlerle birlikte toplam hastane yatırımı 1.2 milyar doları aşıyor.
Müteahhitlik sektörü, yurtdışı pazarlarda birçok rakibini geride bırakarak çok önemli bir konum elde etti. Özellikle yakın coğrafyada etkin olan sektörün yurtdışında aldığı işlerin hacmi geçen yıl 17.8 milyar doları bulmuştu. Sektör şu ana kadar 11 bin 605 projeye karşılık toplamda 472 milyar dolarlık iş almış durumda. Türk müteahhitler aldığı iş anlamında dünyada Çin’in ardından ikinci sırada yer alıyor. Yaşanan tüm olumsuzluklara ve resesyon korkusuna rağmen bu yıla da hızlı başlayan şirketler milyar dolarlık projelere imza atmaya devam ediyor.
120 KİŞİLİK TÜRK HEYETİ
Bu konuda son imzayı dün Çalık Holding iştiraki Gap İnşaat, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta attı. Firma, Uluslararası Onkoloji Merkezi, Uluslararası Pediatri Merkezi ile Ağız ve Diş Sağılığı Merkezi olmak üzere 3 hastane projesi yapacak. Projenin temel atma törenine Türkmenistan Halk Konseyi Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçisi Togan Oral ve Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık’la birlikte holdingin iştirak şirketlerinin yöneticilerinin de yar aldığı 120 kişilik Türk heyeti katıldı.
SAĞLIK SİSTEMİ GELİŞECEK
Törenden konuşan Berdimuhamedov, Türkmenistan sağlık sistemindeki değişime dikkat çekerek şunları söyledi: “Türkmenistan, sağlık sistemini ilerletecek, daha da geliştirilecek şekilde güçlü adımlar atılıyor. Bugün burada temelini attığımız 500 yataklı uluslararası onkoloji klinik merkezinin, 160 yataklı uluslararası çocuk sağlığı merkezinin ve diş merkezinin inşa edilmesi bunun önemli bir kanıtıdır. Burada özellikle, ülkemizde uzun süredir çalışmalarını sürdüren ve sağlık, enerji, tekstil, inşaat gibi sektörlerde önemli işlere imza atan Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık’a teşekkür ederiz.”
ZENGİNLİĞİMİZİ PAYLAŞMAK İSTİYORUZ
Bağımsızlığını ilan ettiği dönemde Türkmenistan’ı ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan Berdimuhamedov, Türkmenistan’ın tarafsızlık statüsü Birleşmiş Milletler’de onaylandığında ilk destek veren ülkenin yine Türkiye olduğunu vurguladı. Türkmenistan’ın hidrokarbon zenginliği açısından dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer aldığının da altını çizen Berdimuhamedov, “Türkmenistan olarak amacımız bu hidrokarbon (doğalgaz) zenginliğimizi büyük Türk ailesi ile paylaşmak. Her Türk ailesinin ocağına ulaştırmaktır” dedi.
TÜRK DEVLETLERİ, ANKARA’DA DEPREM GÜNDEMİYLE TOPLANIYOR
6 Şubat’ta yaşanan yüzyılın en büyük felaketlerinden biri olan Kahramanmaraş depreminde ilk yurtdışı destekler Orta Asya’daki Türki Cumhuriyetler’den gelmişti. Depremin ilk anından itibaren uçak ve kara araçlarıyla peş peşe yardım gönderen Türk devletlerinin liderleri ve başkanları bu yıl ilk kez olağanüstü bir toplantı için Ankara’da buluşuyor. 16 Mart’ta (bugün) Ankara’da düzenlenecek olan Türk Devletleri Teşkilatı’nın toplantısında gündem deprem ve doğal afetler olacak.
Toplantıya katılacak olan Türkmenistan Halk Konseyi Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Türkiye’de yaşanan büyük deprem felaketinden duyduğu büyük üzüntüyü dile getirdi. Türkmenistan’ın felaketin ilk saatlerinde doktorlar, kurtarma ekiplerini ve yardım malzemelerini taşıyan ilk uçağını gönderdiğini hatırlatan Berdimuhamedov. Türkiye’nin ve depremzedelerin yanında olmaya devam ettiklerini söyledi. Berdimuhamedov, 11 ili vuran depremlerde hayatlarını kaybedenler için Aşkabat’ta Hz. Ömer Camii’nde bir mevlit okuttu ve mevlit yemeği verdi.
GENİŞ ÇAPLI YATIRIMLAR
Temel atma törenlerinde konuşan Ahmet Çalık, 30 yıldır Türkmenistan’da faaliyet gösterdiklerini belirterek, “Son yıllarda Türkmenistan’da ulusal ekonominin tüm sektörlerinde olduğu gibi, sağlık alanında da geniş çaplı yatırımlar yapılıyor. Sağlık alanında büyük başarılar elde ediliyor. İlaç ve sağlık ürünlerini üretebilen fabrikalar kuruluyor. Bunun sonucu olarak da hastalıkların teşhis, tedavi ve önlenmesinde, kaliteli tıbbi hizmet sunumunda, ileri yöntemlerin ve yenilikçi uygulamaların hayata geçirilmesinde güzel sonuçlar alınıyor” diye konuştu.
3 YIL SONRA TESLİM EDİLECEK
Ahmet Çalık; temeli atılan 3 hastanenin maliyetinin 810 milyon dolar olduğunu söyledi. Çalık, Türkmenistan’da devam eden 2 hastaneyle birlikte üstlendikleri hastane inşaatı işlerinin toplam büyüklüğünün 1 milyar 250 milyon dolar olduğunu ifade etti. Temeli atılan üç hastane anahtar teslim inşa edilerek 2026’da Türkmenistan Sağlık Bakanlığı’na teslim edilecek. Şu ana kadar ülkede 25 hastane yapan Çalık Grubu, 5 hastaneyle birlikte sayıyı 30’a çıkaracak ve ülkenin sağlık üssü olmasındaki rolünü de pekiştirecek.