Bilal Emin TuranDerin hesap!

HABERİ PAYLAŞ

Derin hesap!

Buzdolabı buzlukları bir yere kadar ihtiyacı karşılıyor. Artık daha çok aile, mevsiminde aldığı ürünü, kurban etini, balığı uzun süre taze korumak için derin dondurucuları tercih ediyor. Tam bir tasarruf aracı olan derin dondurucularda bayram öncesi kampanyalarla birlikte güzel fırsatlar var. Peki nasıl bir cihaz almalı, seçim yaparken nelere dikkat edilmeli? İşte bütçe yaptıran detaylar...

Derin hesap

ALANA GÖRE TİPİNİ SEÇİN

Derin dondurucu (deep freeze) almadan önce enerji tüketimi, kapladığı alan (genişlik, derinik ve yükseklik) ve hacmi gözden geçirilmeli. Piyasada iki tür derin dondurucu satılıyor: ‘Dikey (çekmeceli)’ ve ‘yatay (sandık/ kasa tipi). Bunlar arasından seçim yaparken ilk ve en önemli konu evde ayırabileceğiniz alan olması.

Haberin Devamı

Geniş bir alanınız varsa ve estetik kaygı taşımıyorsanız sandık tipi olanı seçin. Evinizde veya mutfağınızda yeterli alan yoksa dar alanlara hatta tezgah altlarına sığabilen dikey dondurucular işinizi görür.

170 LİTRE ÜSTÜ HACİM

Sandık tipi dolaplar üstten kapaklı ve 450 litreye varan geniş iç hacme sahip oluyor. Daha fazla geniş alan sunduklarından kalabalık ailelerin, bol gıda stoğu yapanların, büyük parça gıdaları dondurmak isteyenlerin özellikle tercihi olabilir.

Dikey dondurucular da 3-7 çekmeceli seçeneklerle satılıyor. Ayrı çekmecelerin olması et, balık, sebzenin birbirine temasını önlüyor ve ürünleri düzgünce yerleştirmeyi sağlıyor yani pratik. Hacmi ise 80-290 litre arasında değişiyor. Çekirdek aileler için 170 litre ve üzeri derin dondurucular tercih edilmeli.

İNTERNETTEN ALMADAN ÖNCE...

İnternet sitelerinde fiyat açısından daha cazip ürünler bulmak mümkün. Ancak gözünüze kestirdiğiniz derin dondurucuyu almadan önce ölçülerini, tipini ve malzeme kalitesini teyit için bir mağazaya gidip görmenizi öneririm. Beğenmediğiniz bir ürünün değişimi vs sizi yorabilir. Ayrıca yetkili servis gelmeden ürünü kendiniz kurmayın.

ELEKTRİK KESİLİRSE!

Derin dondurucunun elektrik kesintisinde ne kadar süreyle gıdaları donmuş halde tutacağı dikkate alınmalı. Daha uzun süre içindekileri koruyabilecek bir derin dondurucu modeli seçilmeli. Sandık tipi dondurucular kesintilerde gıdayı 2 güne kadar koruyabiliyor.

Haberin Devamı

KAÇ TL YAKAR?

Derin dondurucular et ürünlerinin yanında mevsiminde hesaplı alınan ürünlerin de stoklanmasını sağladığından tasarrufa katkısı büyük. Yani derin dondurucular başlı başına bir tasarruf aracı. Bunun yanında gün boyu elektriğe takılı olacağından tüketimi de hesaba dahil edilmeli. ‘A+’ ve üzeri enerji sınıfı yani yüksek verimli derin dondurucular almanız bu açıdan önemli.

Piyasadaki ürünlerin yıllık elektrik tüketimi hacmine göre 138-240 kilovatsaat aralığında. Yani yıllık harcadığı elektrik 98-170 lira arasında değişiyor. Derin dondurucu fiyatları ise 850 liradan başlıyor, marka ve modele göre 7-8 bin liraya çıkıyor. 1.500-2.000 liraya alacağınız bir cihaz da işinizi görür.

KAPAĞIN AÇIK KALMA SÜRESİ

Dondurucu tipi seçerken bu ayrıntılar da aklınızda olsun:

  • Dikey dondurucular sandık tipine göre bir miktar fazla enerji tüketse de gıdaları ararken daha az zaman harcatacağından yani kapağı daha kısa süre açık kalacağından ısı ve enerji tüketimi az olur.
  • Dikey olanlar sandık tipi donduruculara göre daha şık duruyor. Ankastre özelliği olanlar da var.
  • Sandık tipi dolaplarda elektrik kesilince gıdalar daha uzun süre taze kalır ve bu dolapların enerji tüketimi azdır.
  • Diğer yandan sandık tipi dolaplarda üst üste düzensiz yığılma olacağından alttaki ürüne ulaşmak zor ve zahmetli olur. Bu açıdan da zaman ve enerji kaybı demek.
  • Sandık tipinde kapak üstten kapandığı için daha az hava sızdırır. Bu, verimi artırdığı gibi elektrik kesilince de avantaj sağlar.

NO FROST ÖZELLİĞİNE DİKKAT!

Buzdolabından bildiğimiz bu özellik, dikey derin dondurucuda da kullanılıyor. Buzlanma ve karlanmayı önleyen bu sistem sayesinde derin dondurucuların uzun süre temizlenmesi gerekmiyor. Fiyat olarak biraz yüksek olsa da ‘statik’ olarak tabir edilen ve belli aralıklarla buz temizliği gerektiren derin donduruculara göre kullanım rahatlığı sunuyor. Bütçe yetiyorsa No Frost tercih edilebilir. Sandık tiplerinde de Low Frost (az buzlanma) özelliği bu anlamda önemli.

Haberin Devamı

YERİ NASIL BELİRLENMELİ?

Derin dondurucuyu koyacağınız yer güneş almamalı. Fırın, radyatör gibi ısı üreten eşyalardan da uzak tutun. Ortamın rutubetsiz olması cihazın ömrü açısından önemli.

GARANTİ VE SERVİS DETAYI

Derin dondurucu seçerken garanti süresi ve garanti uzatma (+2 yıl +4 yıl gibi) seçeneklerini mutlaka göz önünde bulundurun. Ayrıca yaygın servis ağının olması da önemli. Bu herhangi bir arızada hızlı çözüm sağlar. Servis ağı dar, garanti süreleri kısa cihazlar gıdanızın bozulmasına neden olduğu gibi bütçenizi de zorlar. Bu açıdan bilinen markaları tercih edin.

KURBAN ÖNCESİ KAMPANYA

Firmaların hemen hemen hepsi Kurban Bayramı öncesinde derin dondurucularında kampanya düzenliyor. En çok ürün satılan bu dönemde rekabetin de etkisiyle indirimler bütçeleri rahatlatacak cinsten. Özellikle yerli üreticiler 1.000 liraya varan indirimler sunuyor.

Yani alım için en uygun zaman. Üstelik Ziraat, Halkbank ve Vakıfbank normalleşme süreci kapsamında yerli üretim beyaz eşya alımlarında yüzde 0.55 faizle 30 bin liraya kadar 6 ay ödemesiz 60 ay vadeli Sosyal Hayatı Destek Kredisi sunuyor. Beko, Arçelik, Grundig, Bosch, Vestel anlaşmalı firmalar listesinde yer alıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder