Bilal Emin TuranDev projelerin ve milyonların sigortası oldu

HABERİ PAYLAŞ

Dev projelerin ve milyonların sigortası oldu

Türkiye’nin çok kritik projelerini ve varlıklarını sigortalamaya devam ederken bireysel tarafta da büyümeye odaklandıklarını vurgulayan Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik Genel Müdürü Taha Çakmak, “Bugün 13 milyon tekil müşteriye ulaştık” dedi. Kasko, trafik ve sağlık branşlarında kâr etmekten ziyade vatandaşın sigortaya daha kolay ulaşmasını sağlamaya odaklandıklarını vurgulayan Çakmak, “Bizim sektörde olmamız piyasada aşırı fiyat artışlarını da frenliyor” diye konuştu.

Akkuyu Nükleer Santrali, Kuzey Marmara Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Yusufeli Barajı, Türksat Uyduları, Togg yatırımı, sondaj gemileri, Çanakkale Köprüsü, Sakarya Gaz Sahası gibi projelerin, Türk Hava Yolları’nın (THY) uçaklarının sigortasını yapıyor. Türkiye’nin en büyük askeri gemisi TCG Anadolu’ya inşa döneminde teminat sağladı. Gabar’da keşfedilen günlük 100 bin varil ham petrolün bulunmasında kullanılan sondaj kuleleri, üretim tesisleri ve tüm makine, teçhizatlarına sigortası güvencesi verdi. Uzaya giden ilk Türk Alper Gezeravcı’yı da sigortaladı...

Haberin Devamı

BİREYSEL TARAFTA DA GÜÇLÜ

Tüm milli projelere destek sağlayan, son dönemdeki faaliyetleriyle sigorta sektörüne yeni bir soluk getiren ‘Türkiye Sigorta’dan bahsediyoruz. Şirketin yüzde 81.10’u Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) ait, yüzde yüzde 18.90’ı borsada halka açık. Önceki gün bir araya geldiğimiz Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik Genel Müdürü Taha Çakmak, petrol-gaz işletmelerinden savunma sanayisine, demir çelikten rafinerilere, havacılıktan telekomünikasyona kadar çok sayıda stratejik varlığı teminat altına aldıklarını vurguladı. Türkiye Sigorta, bireysel tarafta da oldukça güçlü.

KASKO FİYATINDA ARTIŞ YÜZDE 5

Trafik, kasko, ferdi kaza, sağlık sigortası branşlarında pazar payını hızla artırdıklarını vurgulayan Çakmak, şöyle devam etti: “Piyasa yapıcısı olarak vatandaşların bireysel sigorta ürünlerine (trafik, kasko, sağlık sigortası ve tamamlayıcı sağlık sigortası gibi) kolay ulaşmasını sağlamak istiyoruz. Şu anda 13 milyon tekil müşterimiz var. Piyasada öncü rol oynamamız sektörü de regüle ediyor. Son 1 yılda ne tamamlayıcı sağlık sigortasında ne de kaskoda fiyat anlamında sorun kalmadı. Kaskoda geçen yıla oranla yüzde 5, sağlıkta yüzde 63 fiyat artışı yaptık. Piyasada olmamız rakiplerin de fiyat artışını frenliyor.”

Haberin Devamı

TRAFİKTE GÜNDE 1500 İHBAR

İlk 6 aydaki hasar ödemelerinin 11.2 milyar lira olduğunu, bunun 7.8 milyarının oto, 3.4 milyarının ise oto dışında gerçekleştiğini söyleyen Taha Çakmak, “Trafik tarafında günde 1500 ihbar alıyoruz. Her ilde eksper ağımız var. Bizimle anlaşma yapan özel servislere ödeme yaparken vadeyi kısa tutuyoruz” bilgilerini paylaştı.

PAZAR PAYINI ARTIRIYOR

Hayat dışı alanda 50.4 milyar liralık prim üretimi yaptıklarını ve sektör yüzde 80 büyürken kendilerinin yüzde 107 büyüdüğünü ifade eden Çakmak, şu bilgileri verdi: “Bu alanda yüzde 15 pazar payımız var. Kestiğimiz poliçe 5.4 milyon. BES ve otomatik katılım sistemi (OKS) fon büyüklüğümüz 216.6 milyar lira. Pazar payımız ise yüzde 21. Hayat prim üretimimiz 5.5 milyar lira. Elementer tarafta (hayat dışı) 100 liralık primin 45’ini kurumsa-ticari tarafta, 35’ini bireysel ürünlerde (DASK, kasko gibi), 20’sini tarımdan üretiyoruz. Yangın ve doğal afetlerde açık ara lideriz. Türkiye’de her 4 poliçeden biri bizde. Hayat dışı alandaki toplam pazar payımız yüzde 15.”

Haberin Devamı

SAĞLIKTA DA ‘VARIM’ DEDİ

Sağlıkta pazar paylarının yüzde 7 olduğunu belirten Taha Çakmak, “Sağlık branşında yüzde 111’lik artışla yaklaşık 1 milyon sigortalıya ulaştık” diye konuştu. Çakmak, hayat dışı alanda 50.4 milyar lira olan prim üretimini yılsonunda 100 milyara taşımayı hedeflediklerini de söyledi. Teknik kârlarının geçen yıl 1.3 milyar olduğunu bu yıl ilk 6 ayda ise bunun 2.3 milyar liraya çıktığını belirten Çakmak, “Artış yüzde 81. Net kârımız ise 6.6 milyar lira oldu. Bu da orta ölçekli bir banka kârına denk geliyor. Özsermayemiz 21 milyar lira oldu. Bedelsiz sermaye artışıyla sermayemizi 5 milyar liraya çıkaracağız. Kazandığımızı sermayeye yatırıyoruz” dedi.

GİZLİ MÜŞTERİYLE MEMNUNİYET ARAŞTIRMASI

Sağlık sigortasındaki memnuniyeti ölçmek için 12 acente görevlisinin mart ve nisan aylarında 53 hastanede gizli müşteri araştırması gerçekleştirdiğini belirten Taha Çakmak, şunları söyledi: “Sektörde sağlıkta olan ilk 4 şirketle bizi kıyasladılar. Gittiler, bankodaki görevlilerle birlikte dakika tuttular. Tamamlayıcı sağlıkta (TSS) onay süresi ölçüldü. Bizden 4 dakika 16 saniyede provizyon aldılar. Rakip şirketlerin provizyon süresi 7 dakika 36 saniye oldu. TSS’de 600’e yakın anlaşmalı hastane ağımız var. Özel sağlık sigortasında (ÖSS) ise bizdeki provizyon süresi 2 dakika 30 saniye, rakiplerde bu süre 3 dakika 92 saniye olarak ölçüldü. ÖSS’de 4 bin 500’ün üzerinde anlaşmalı kurum var. Günde 10 bin sağlık ihbarı alıyoruz. Bunun yüzde 85’i 10 saniyede provizyon alır (ayakta tedavi).”

3.3 MİLYARLIK TEMETTÜ ÖDEYECEK

Hasar prim oranının önemli gösterge olduğunu, kesilen poliçe karşılığında yapılan ödemeyi ifade ettiğine dikkat çeken Çakmak, “Sektör ortalaması ilk 3 ayda yüzde 81 oldu. Bizde bu oran yüzde 72” dedi. Çakmak ayrıca bu yıl 1 milyarı sigortadan, 2.2 milyar emeklilik şirketinden olmak üzere toplamda yaklaşık 3.3 milyar liralık temettü ödeyeceklerini söyledi.

Dev projelerin ve milyonların sigortası oldu

Sıradaki haber yükleniyor...
holder