Bilal Emin TuranFaturada enerjik taktikler
HABERİ PAYLAŞ

Faturada enerjik taktikler

Evlerde kullanılan elektrikli cihaz sayısı her geçen gün artıyor. Bunlar içinde klima, su ısıtıcısı, ütü, airfryer, elektrikli ocak ve fırın tam bir elektrik canavarı. Buzdolabı ise sürekli çalıştığından faturaların demirbaşı. Hangi cihazın, ne kadar tüketim yaptığını bilerek elektrik sayacında kontrol sağlamak mümkün. Peki ne yapmalı? Cihazların 1 Temmuz’dan geçerli yeni tarifelere göre faturaya etkileri ne oldu? Sizin için araştırdık ve hesapladık...

Faturada enerjik taktikler

İKİ FARKLI KADEME UYGULANIYOR

Elektrikte, 1 Ocak 2022’den itibaren ‘iki kademeli tarife’ uygulanıyor. İlk kademede sınır olarak günlük 8 kilovatsaat (kWh) tüketim baz alınıyor. Bunun da aylık karşılığı 240 kilovatsaate denk geliyor. Eğer aylık tüketim 240 kilovatsaatin üzerine çıkarsa, bu kez ikinci kademeye geçiş oluyor ve aşan tüketimin tarifesi daha yüksek bedelle hesaplanıyor.

Haberin Devamı

1 TEMMUZ’DA 2.07 LİRAYA ÇIKTI

Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu (EPDK) üretim maliyetlerindeki artış nedeniyle evlerde kullanılan elektrik fiyatlarında 1 Temmuz 2024 itibarıyla yüzde 38 artışa gidildiğini duyurmuştu. Böylece ilk kademedeki elektrik fiyatı 1.5 liradan 2.07 liraya çıktı. İkinci kademede ise kilovatsaat başına 2.25 lira olan tutar 3.11 liraya yükseldi.

KLİMALARLA TÜKETİM ARTIYOR

Beyaz eşya, küçük ev aletleri, elektronik cihazların çalışması normal zamanda 240 kilovatsaatlik tüketime yakın oluyor. Ancak bayıltan sıcaklar nedeniyle bu dönemde klima, vantilatör gibi cihazların sık kullanımı nedeniyle ikinci kademeye geçişler yaşanabiliyor. Buna bir de kış dönemine göre daha sık çalışan buzdolabı, derin dondurucu ve pratik yemeklerin vazgeçilmezi airfryer eklenince fatura kabarıyor.

BEYAZ EŞYALARA AMAN DİKKAT!

Evlerdeki elektriğin yaklaşık yüzde 60’ını beyaz eşyalar harcıyor. Beyaz eşyalar kendi içinde incelendiğinde buzdolabı yüzde 18’lik tüketim oranı ile ilk sırada. Elektrik tüketiminde buzdolabını yüzde 7.5 ile televizyon ve yüzde 7.3 ile çamaşır makinesi takip ediyor. Bu da beyaz eşyaların verimli enerji sınıfının önemini gösteriyor. Yani ilk kural yeni alınacak beyaz eşyalarda düşük enerji tüketimine dikkat edilmeli.

Haberin Devamı

TEK AMPULLE GELEN BEREKET

LED’den şaşmayın: Beyaz eşyalardan sonra en çok aydınlatmaya elektrik harcanıyor. Eski tip ampullerden mutlaka kurtulun. LED teknolojisiyle aynı ışığı 8-10 kat daha ucuza elde edebilirsiniz. 100 watt’lık 5 adet eski tip ampul yerine 12 watt’lık LED ampulün kullanılması halinde yıllık bazda elektrik tüketimi 780 kilovatsaat düşebiliyor.

Fırının etkisi 60 lira: Haftada 2 kez kullanılan elektrikli fırın, aylık faturayı 60 lira artırıyor. Fırın çalışırken kapağını açmak içerideki ısının yüzde 25’inin dışarıya çıkmasına neden olur.

Kettle’da su ayarı: İhtiyacınız kadar su ısıtın. Su ısıtıcısındaki kireç ve tortuları sık sık temizleyin. Su ısıtmada doğalgaz daha hesaplı!

ÇAMAŞIR YIKARKEN BUNU UNUTMAYIN

Düşük derecede yıkayın: 60 derece yerine 40 derecede çamaşır yıkamak, yüzde 55’e kadar enerji tasarrufuna kapı açar. Aynı şekilde, doğru yıkama programı seçimi de enerji, su tasarrufu ve daha uzun giysi ömrü sağlar.

Haberin Devamı

Buzdolabı ayarı: Buzdolabının iç ortam sıcaklığını 3-7 derece arasında ayarlayın. Buzdolabının yanlarından hava girebilecek şekilde bir boşluk olmalı. Ayrıca cihazı duvara tam yaslamayın. Duvarla dolap arasında en az 4 parmak mesafe olmalı. Yaz aylarında iç mekan ısısını artıracak fırın gibi cihazları daha az kullanmaya çalışın.

STANDBY’DA CİHAZ BIRAKMAYIN

Evlerde kullanılan elektrikli cihazlara küçük dokunuşlarla tasarruf sağlayarak bütçenize destek olabilirsiniz. Bu noktada yapılabilecek basit yöntemler şöyle:

Mutlaka prizden çıkarın: Farkında olmadan prize takılı unuttuğumuz laptop, standby’daki cihazlar, telefon şarj aleti, uydu alıcısı, 24 saat açık olan modem... Her biri faturanızı çaktırmadan şişiriyor. Elektrikli aletleri kullanmadığınız zaman standby konumunda bırakmak yerine tamamen kapatır veya prizden çıkartırsanız aylık faturanızdan ‘en az yüzde 2 tasarruf’ edersiniz.

Klimada 1 derecelik fark: Bunaltıcı sıcaklar nedeniyle klimalara çok yükleniyoruz. Klimadaki her bir derecelik artış yüzde 5 tasarruf sağlar. Klimanın ayarını 23 dereceden 24 dereceye getirerek yüzde 5 tasarruf sağlayabilirsiniz.

Tasarruflu beyaz eşya: Enerji verimliliği yüksek (A, A++ gibi) beyaz eşyalar kullanmak elektrik faturasında yüzde 50’ye kadar tasarruf anlamına gelir.

Evinize yalıtım yaptırın: Evde iyi bir yalıtım yapılması, kışın ısıtma ve yaz aylarında soğutma ihtiyacında yüzde 20-30 arasında bir düşüş sağlar.

 Faturada enerjik taktikler

Sıradaki haber yükleniyor...
holder