Bilal Emin Turanİstanbul Park'ta Formula 1 hızında hazırlık
HABERİ PAYLAŞ

İstanbul Park'ta Formula 1 hızında hazırlık

İstanbul Tuzla’daki Formula 1 pistinin (İstanbul Park) temelleri 23 Eylül 2003’te atılmış, pist iki yıllık inşaat sürecinin ardından 2005’te hizmete açılmıştı. Pistte, toplamda 9 Formula 1 yarışı düzenlenmişti. İstanbul’un F1 yarışları takviminden çıkmasının ardından atıl durumda kalan İstanbul Park’ı son olarak Eylül Tarım Oto Kiralama (Intercity) işletiyordu.

İstanbul Parkta Formula 1 hızında hazırlık

29 MAYIS’TA DEVİR GERÇEKLEŞTİ

İstanbul Park’ın işletme süresi ise 18 Temmuz 2023’te sona ermişti. Vakıflar Genel Müdürlüğü de bunun üzerine pist ve çevresindeki taşınmazlar için 2 Nisan 2024 tarihinde ihale düzenlenmişti. 2 Nisan’da düzenlenen ihale sonucunda İstanbul Park arazisinin yeni kiracısı Can Bilim Eğitim Kurumları AŞ olarak belirlenmişti. Yeni işletmeci, 29 Mayıs’ta eski kiracı Intercity’den devraldı.

Haberin Devamı

SPORTİF YÖNETİMDEN SORUMLU

Bu dönemde en çok mücadele veren isimlerden biri Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) Başkanı Eren Üçlertoprağı oldu. Tesisin Türk sporu ve halkının kullanımına açılması için yıllardır mücadele verdiklerini belirten Üçlertoprağı, “TOSFED olarak ihale şartnamesindeki haklarımız ve ilgili şirketin talebi üzerine buradaki tesisin sportif yönetiminden sorumlu olacağız” dedi.

MEKSİKA VE HOLLANDA’NIN SÖZLEŞMESİ BİTTİ

F1 takviminin daraldığına işaret eden Eren Üçlertoprağı, “Bildiğiniz gibi yeni şartnamede 2026 yılında Formula 1’in yeniden ülkemizde yapılması şartı var. Bu yükümlülük her ne kadar yeni işletmecide olsa da, hem ülkemizin en iyi şekilde tanıtılması hem de spor turizmi ile fayda sağlanması adına TOSFED olarak üstümüze düşen her türlü desteği vereceğiz. Sözleşmesi biten Hollanda, Meksika gibi bazı ülkelerin, Formula 1’de yarışan sürücüleri de olması dolayısıyla devam ettirmeleri muhtemel. Ama yenilemeye dair soru işaretleri olan ülkeler de var” dedi.

BAŞARIYLA ORGANİZE ETTİK KARNEMİZ ÇOK İYİ

Türkiye’nin sportif açıdan F1’i üstün başarıyla 9 kez organize ettiğini hatırlatan Eren Üçlertoprağı, şöyle devam etti: “Bu açıdan karnemizdeki notlarımız çok iyi. Ayrıca ülkemizin mükemmel jeopolitik konumu sayesinde F1 ekipleri Avrupa’dan Ortadoğu veya Uzak Doğu’ya giderken veya bu bölgelerden Avrupa’ya dönerken ülkemizin üstünden geçiyor. Bu harika konumun yanı sıra, İstanbul Park pistinin hemen yakınında çok büyük bir uluslararası havalimanı ve liman bulunması da lojistik açıdan avantajımızı arttırıyor. Kısacası FIA ve Formula 1 Yönetimi’nin görmeyi arzu ettiği pek çok unsuru, ülke olarak fazlasıyla karşılıyoruz. Öte yandan 85 milyonluk nüfusumuz dışında F1’de yarışan motor üreticilerinin bazılarının ülkemizde fabrikalarının olması, pazarlama anlamında lehimize bir avantaj yaratıyor. Ayrıca ülkemizde özellikle gençlerin Formula 1’e ve otomobil sporlarına karşı olan ilgisi oldukça arttı.”

Haberin Devamı

100 MİLYON SEYİRCİ KİŞİ BAŞI 1200 EURO HARCAMA

Formula 1 etkinliğinin düzenlendiği ülke ekonomisine de önemli katkıları olduğunu belirten Üçlertoprağı, şu bilgileri paylaştı: “Önceki dönemde yapılan bir araştırmaya göre; bir Formula 1 seyircisi, yabancı bir ülkeye gittiğinde ortalama 1.200 Euro harcama yapıyor. Uçak bileti, otel konaklaması, yeme içme, kiralık araç, hediyelik eşya, İstanbul’un tarihi yerlerinin gezilmesi, yarışın yapılacağı tarihe göre yarıştan önce veya sonra Ege, Akdeniz sahillerinde tatil yapmak gibi bölge ve ülke ekonomisine pek çok farklı sektörden döviz girdisi sağlanabiliyor. Bunun yanında yarışı, tüm dünyada 100 milyona yakın TV izleyicisinin canlı yayında seyretmesi de İstanbul ve ülkemiz adına müthiş bir tanıtım değeri yaratıyor.”

Haberin Devamı

TÜRK SPORCULARA 30 GÜN ÜCRETSİZ KULLANIM HAKKI

İhale şartnamesinde pistin her yıl 30 gün yerli sporculara bedelsiz açılacağı hükmü yer alıyor. TOSFED Başkanı Üçlertoprağı, bunun Türk sporcuların gelişimi açısından çok önemli bir adım olduğunu vurguladı. Üçlertoprağı, “Yıllar sonra buraya milli sporcularımız ve halkımız erişebilecek. Milli sporcularımız burada antrenman yapabilecek ve yurt dışındaki yarışlara daha hazır gidebilecekler. Ayrıca TOSFED olarak ilk etapta ulusal yarışlarımızı düzenleyeceğiz ve bu organizasyonlar ücretsiz olarak seyircilere açık olacak.”

FARKLI BRANŞLARDA DA ETKİNLİKLER YAPILACAK

Yıllar sonra ilk kez sporcuların bu tesisi kullanabileceğini söyleyen Üçlertoprağı, “Farklı branşlarda birçok etkinlik planlıyoruz. Başta Formula 1 olmak üzere uluslararası yarış serilerinin ülkemize getirilmesi için de çalışmalara başladık. Bu tesisin artık Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) için de önemli merkezlerden biri olacağını düşünüyoruz” diye konuştu

Sıradaki haber yükleniyor...
holder