Okulların açılmasına sayılı günler kala, veliler kırtasiye alışverişi için hazırlıklara başladı. Bu yıl ilk zilin kırtasiye maliyeti 900 liraya ulaşıyor. Kırtasiyeciler binlerce marka ve üründe sık değişen fiyatlara yetişemiyor. Bu yüzden etiketle kasa fiyatları arasında uyumsuzluk artmış durumda. Sıkı kontrol şart!
18 MİLYON ÖĞRENCİYİ AŞIYOR
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2021 yılı verilerine göre; Türkiye’de okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde toplam 18 milyonun üzerinde öğrenci bulunuyor. Öğrencilerden 15 milyon 194 bin 574’i resmi, 1 milyon 310 bin 605’i özel ve 1 milyon 580 bin 764’ü ise açık öğretim kurumlarında okuyor. İlkokul ve ortaöğretim öğrencileri için okullarda ilk ders zili 12 Eylül Pazartesi günü çalacak.
YARDIMCI KİTAPLAR DA ÜCRETSİZ
Okulların açılmasına az bir zaman kala aileler kıyafet, ayakkabı, çanta ve kırtasiye ürünleri alışverişine başladı. Ders kitapları ise yeni dönemde de devlet okullarındaki öğrencilere ücretsiz olarak verilecek. Ayrıca yardımcı kitaplar da 12’nci sınıfa kadar ücretsiz sunulacak. Bu da aile bütçesine destek olacak uygulamalardan biri. İlkokula başlayacak bir öğrenci için en temel ihtiyaçların başında ise kırtasiye ürünleri geliyor.
ALDATICI FİYATLAR OLABİLİR
Sırt çantası, kalem, defter gibi 27 kalem ürünün fiyatı bu yıl 900 lira seviyesine çıkıyor. Fiyatlarda her üründe olduğu gibi maliyet kaynaklı iki kata varan artışlar dikkat çekiyor. Kırtasiyeciler hemen hemen her ay fiyatların değiştiğini söylüyor. Bu nedenle kasa-etiket fiyatı uyuşmazlığına dikkat edilmeli. Son aylarda bu yönde sorunların arttığı belirtiliyor. Öte yandan kırtasiye sektöründe bu yıl 20-25 milyarlık bir alışveriş hacminin oluşması bekleniyor.
REKABET ZİRVEDE İYİ ARAŞTIRIN
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Kırtasiye ve Kağıt Meclis Üyesi, aynı zamanda Nezih Kitapevleri’nin Başkanı Muharrem Ender Karvar’la bu yıl öğrenci çantasına girecek ürünlerin kalem kalem listesini çıkardık. Sektördeki son gelişmeleri de değerlendiren Karvar’ın velilere tavsiyelerini dinledik: vBu yıl ithalat azaldı, yerli imalat arttı. Yerli-ithalat oranı yüzde 50-50 bandına geldi. Yerli üretimler tüm kalite (yanma, CE, N11, N3 vb) testlerinden geçip belge almış durumda. vVeliler, alışveriş yaparken market veya kırtasiye olur, bildikleri yerden şaşmasın. vBu yıl fiyat rekabeti had safhada. Ürün çeşidi de çok. O yüzden iyi fiyat araştırması yapılmalı.
İNTERNETTEN ALIRKEN TAKSİT İMKANI DA VAR
İyi araştırılan internet fiyatları maliyeti düşürmek için avantajlı. Ama taklit ürünlerin en çok satıldığı yer de internet. Bir baskıyla sahte ürünler, markalı gibi görünüyor. O yüzden piyasa fiyatının altında ürün satanlara karşı dikkatli olun. Bilindik kurumsal e-ticaret siteleri bu anlamda daha dikkatli. İnternetten alırken karta taksit imkanı da var. Taksitle tüm faturaların eylül ayına yığılması önlenebilir. Ayrıca yıl boyu lazım olacak kalem, silgi gibi ürünleri ucuza bulursanız fazladan almanız avantaj sunabilir.
ZİNCİR MARKETLER DE RAFLARA DİZDİ
Kalemiydi, silgisiydi parça başına düşünüldüğünde 3-4 lira gibi düşük tutarlar bütçeyi sarsmayacak gibi görünse de okul çantasını doldurduktan sonra gerçek maliyet ortaya çıkıyor. O nedenle kuruşun hesabını yapmak ve alternatif satıcılara da bakmakta fayda var. Mahalledeki kırtasiye, internet siteleri yanında BİM, A101, Migros, Metro Market, CarrefourSA, ŞOK gibi zincir marketlere de göz atmak avantajlı olabilir.
GEÇEN YILDAN KALAN DEFTERLER KULLANILABİLİR
Okullarda müfredat aynı. Dolayısıyla geçen yıldan kalan tüm kırtasiye ürünleri bu yıl ihtiyaca göre kullanılabilir. Defterlerin çok az sayfası kalmış olsa dahi çöpe atmayın, değerlendirin.
BURADAN KONTROL EDİN
Güvensiz ürünler, Ticaret Bakanlığı Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi’nden (guvensizurun.gov.tr) yayınlanıyor. Tüketiciler buradan takip edebilir. Ürünlerden şüphe ettiyseniz ‘Alo 175 Tüketici Hattı’nı arayabilir veya ‘tuketici.gov.tr’ adresinden şikayette bulunabilirsiniz.
SAĞLIKSIZ TAKLİT ÜRÜNLERDEN UZAK DURUN
- Fiyatlar artınca markaları taklit eden ama sağlıklı olmayan (ağır metal, fitalat içeren) merdivenaltı üretim arttı. Bu nedenle çarşı ve pazar ürünlerine karşı dikkatli olunmalı.
- Yardımcı kaynak kitaplar önceden 4’üncü sınıfa kadar veriliyordu. Bu yıl itibarıyla ders kitaplarının yanında 12’nci sınıfa kadar bunlar bedava verilecek. Çoğu özel okul yardımcı kaynak kitaplarını kendisi yapıyor veya tavsiye üzerine aldırıyor.
- Özel okullarda genelde kitap-kırtasiye set olarak veriliyor. Kırtasiye paketinde ise sadece iletki veya pergel ihtiyaç olsa da tüm cetvel takımı sunuluyor. Kırtasiye setinin verildiği durumlarda tutar 1.200-1.500 lira arasında değişiyor.
- Anasınıfında kitap ücreti adet bazında 40 lira civarında. Özel ilköğretimde (4’üncü sınıfa kadar) 80-100 lira bandında. 5-8’inci sınıfta 100-200 lira, 8-12’nci sınıfta ise 150-250 lira arasında. Bu tutarlar adet bazında ortalama fiyatlar.
- Mutlaka etiketli ürünler tercih edilmeli. Bu yolla kasa fişinde yazan fiyatla etiket fiyatı karşılaştırılabilir.
ALIŞVERİŞTE BU NOT YANINIZDA OLSUN!
- Ürünün etiketine mutlaka bakın.
- Tanıdığınız kırtasiye ve zincir marketlerden alışveriş yapın.
- Ucuz ve markasız kırtasiye malzemelerinden uzak durun.
- Fitalat ve azoboya içermeyen ürünleri tercih edin.
- Ürün kötü kokuyorsa kullanılan malzemede katkı olabilir.
- Ürüne elinizi sürdüğünüzde boya bırakıyorsa, renklendirici madde içeriyordur.
- Oyun hamurları katkı maddesi içermemeli, çabuk kurumamalı.
- Ürünün üzerinde üreticisi ya da ithalatçısı bilgisi yer almalı.