Bilal Emin TuranKısa vadeli risksiz getiri alternatifi: Para piyasası fonları

HABERİ PAYLAŞ

Kısa vadeli risksiz getiri alternatifi: Para piyasası fonları

Bankalardaki birikimleriyle kısa vadede, risksiz getiri sağlamak isteyenler için ‘para piyasası fonları’ iyi bir alternatif sunuyor. Getirilerin 32-45 günlük TL vadeli mevduata yakın olması, 1 günlük dahi olsa parayı değerlendirme imkanı sunması, gelirin stopajdan muaf olması bu fonlara ilgiyi her geçen gün artırıyor. İşte istikrarlı ve düzenli getiri hedefleyerek, günlük olarak getiri takibi yapmak isteyenlere fırsat sunan bu fonlarla ilgili tüm merak edilen detaylar...

FAİZ GETİRILERİ ARTIŞ TRENDİNDE

Haberin Devamı

Merkez Bankası’nın son 4 ayda politika faizini yüzde 8.5’ten yüzde 30’a çıkarması ve kur korumalı mevduattan (KMH) çıkış stratejisi kapsamında aldığı önlemler, TL mevduatın cazibesini artırmış durumda. Bu kapsamda bankaların önerdiği TL mevduat faizleri yüzde 40-42 seviyelerine çıktı. KKM hesaplarından TL mevduata dönenlere ise daha yüksek yüzde 45-50 gibi faizler öneriliyor. Bu faizler her ne kadar Orta Vadeli Program’da (OVP) öngörülen yılsonu enflasyonundan (yüzde 65’ti) düşük kalsa da risksiz yatırımcı açısından tercih ediliyor.

1.4 TRİLYON LİRA BOŞTA BEKLİYOR

Vadeli mevduat hesabı genelde vade 32 gün ve üzeri olacak şekilde açılıyor. Çünkü tasarruf sahibi faizlerin artmaya devam ettiği bir ortamda uzun vadeli pozisyon açmak istemiyor. Bankalar da kısa vadeli öngörülebilirliği artırmak için 32-45 gün vadelere daha yüksek faiz ödüyor. Bu kısa vadelerdeki kazanca rağmen acil para ihtiyaçları veya tarihi yaklaşan ödemeler nedeniyle birçok kişi parasını vadesiz hesaplarda tutuyor. İşletmelerin ve bireylerin TL vadesiz hesapta tuttuğu paranın toplamı 1.4 trilyon lira. Bunun 690 milyarı bireysel müşterilere ait.

KAZANCI GÜNLÜK HESAPLARDAN FAZLA

Eğer kısa süre sonra ihtiyaç varsa veya getiriler günlük takip edilmek isteniyorsa, tasarruf sahibine sunulan alternatifler var. İlk akla geleni ‘serbest veya esnek hesap’ adı altında sunulan günlük vadeli mevduatlar. Ancak bu hesapların faizleri genelde 32 günlük vadeli TL mevduat için sunulan faizin yarısı kadar oluyor. Bunun detaylarını daha önce yazmıştık. Bu defa, günlük vadeli hesaplara alternatif ‘yatırım fonları’na değineceğiz. Bu fonlar yine mevduat gibi en az riskli opsiyonu sunmakla birlikte günlük getiri sağlıyor. Günlük getiri de yıllık vadeli mevduat faizinin (yüzde 33-35) günlük kazancına yakın.

Haberin Devamı

KODLARIYLA KOLAY SEÇİLEBİLİYOR

Yatırım fonları tarafında günlük faiz kazandıran fonların başında ‘para piyasası fonları’ geliyor. ‘Kısa vadeli serbest fonlar’ da bu anlamda öne çıkıyor. En çok bilinenler bu fonlar. Söz konusu fonlar banka ve aracı kurum isimleriyle piyasaya sunuluyor. Kurum isminin yanında para piyasası fonu veya kısa vadeli serbest fon yazıyor. Ayrıca kaçıncı fon olduğu bilgisi de belirtiliyor. Genelde fonlar hakkında bilgisi olanlar, bu fonları üç harfli kodlarından tanıyor. Örneğin; AK Portföy Para Piyasası (TL) Fonu ‘ALE’, Garanti Portföy İkinci Para Piyasası (TL) Fonu ‘GAL’ koduyla işlem görüyor.

NE KAZANDIRIR?

Para piyasası fonlarının son 1 aydaki getirisi yüzde 2.8 ile yüzde 3 arasında değişiyor. Örneğin; 1 milyon lirasını 8 gün bu fonda değerlendiren bir kişi 8-10 bin lira arasında getiri elde edebilir. Aynı parayı 1 gün dahi bu fonda tutanların cebine 1.000 lira civarında para giriyor. Dolayısıyla para, sadece 1 gün hesapta kalacak olsa dahi bu fonlarla gelir sağlanabilir. Parayı vadesiz hesapta tutanlar ise bu gelirlerden mahrum kalıyor. Fon yönetim ücreti de yıllık yüzde 1-1.5 arasında değişiyor. Kredi kartınız ya da hesabınız aracılığıyla, her ay düzenli olarak Para Piyasası Fonu alım talimatı da vermeniz mümkün.

Haberin Devamı

AVANTAJLARI NELER?

Para piyasası fonları, kısa vadede faiz sunan repo, Hazine bonoları (vadesine 184 gün kalmış), mevduat, banka bonoları gibi ürünlere yatırım yapıyor. Birikimlerin değerini enflasyon karşısında korumayı hedefliyor. Merkez Bankası faizi artırdığında fon getirisi de artar. Kısa vadeli faizin yükseldiği dönemlerde bu fonlar öne çıkıyor. Para piyasası fonlarının düşük riski ve mevduat kadar getiri sunmasının yanında aynı gün nakde dönüştürülebiliyor. Böylece paranın değerini günlük olarak korumaya çalışırken, piyasalarda oluşabilecek fırsatlardan da yararlanma imkanı oluyor. Elde edilen kazançlar ise stopajdan muaf (31 Aralık 2023’e kadar). Dolayısıyla birikimlerini kısa vad

eli değerlendirmek isteyenler için çok güzel fırsat sunuyor.

NEREDE İNCELEYEBİLİRİM?

Bu fonlara, mobil bankacılık veya internet bankacılığı üzerinden ‘yatırımlar’ menüsünden ulaşılabiliyor. Sadece uygulamasını kullandığınız kuruma ait fonları değil, piyasada işlem gören tüm fonları almanız mümkün. Fon alım işlemini gerçekleştirmek için bazı form ve sözleşmeler bulunuyor (bazı fonlarda ‘nitelikli yatırımcı olma’ şartı bulunuyor). Sözleşme onayları yine mobil bankacılık uygulaması üzerinden hızlıca yapılabiliyor. Tüm fonların incelendiği bir de platform var. Buna da Fon Bilgilendirme Platformu ‘TEFAS’ deniyor. Piyasadaki tüm fonlar platformun ‘tefas.gov.tr’ internet adresinden incelenebiliyor. Günlük, aylık ve yıllık getiriler karşılaştırılabiliyor. Karşılaştırma sonucunda en iyi getiri sağlayan fonları seçip, mobil banka uygulaması üzerinden seçerek alabilirsiniz.

Kısa vadeli risksiz getiri alternatifi: Para piyasası fonları

NE KADARLIK ALABİLİRİM?

Kısa vadeli yatırım fırsatı sunan, günlük ve düşük riskli getiri hassasiyeti olanlar için pratik bir yatırım enstrümanı olan para piyasası (TL) fonları, iş günlerinde, haftasonu veya resmi tatillerde alınıp satılabiliyor. Fonların adet fiyatı çok düşük olduğundan 50 liraya bile fon almanız mümkün. Böylece anapara değeri korunarak istikrarlı ve düzenli getiri sağlanabiliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder